Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 00:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 sty 2014, o 14:36 
Nowy

Witam. Jako projekt zaliczeniowy z przedmiotu Technika mikroprocesorowa, mam za zadanie zrobić Rowerowy Wyświetlacz Widmowy na Diodach RGB. Przy pomocy użytkownika phanick, jego projekt tutaj (http://students.mimuw.edu.pl/~kb262487/ ... index.html ) wykonałem schemat układu. Osobno wykonana będzie płytka diód, a osobno płytka z mikrokontrolerem. Byłbym wdzięczny za jaką kolwiek pomoc co do programu. Korzystając z innych tematów stworzyłem program i prosiłbym o jego sprawdzenie. Diody sterowane są za pomocą zatrzasków 574, po dwa na każdy kolor diod. W sumie cały pasek diod będzie składał się z 16 RGB. Jako załącznik wysyłam schemat płytki z diodami, mikrokontrolerem, i stworzoną przeze mnie bibliotekę diody RGB - wspólna anoda, gdyż takowej będę używał.

Kod Programu :
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Przykładowy kod litery ( Litera A, kolor Czerwony)
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Przepraszam za nieczytelny schemat, ale przy takiej ilości diód zrobiłem to najstaranniej jak potrafiłem.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 sty 2014, o 19:17 
Użytkownik

Witam
Podłączenie uC całkowicie pozbyte kondensatorów filtrujących:
Vcc, AVcc, Aref - wszędzie po 100nF

Chciałem przyczepić się do kierunku diody odbiorczej, ale internet do reszty mnie ogłupił:
Obrazek

..koledzy pomożecie :oops: ??

Pozdr

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 5 sty 2014, o 20:03 
Nowy

Rozumiem. Jeśli nie dioda IR, to może lepiej abym użył Czujnika Halla ?, jednak kilka osób polecało mi bardziej diode. Jak kwestia programowa ?. Pytam bo ja mam za zadanie zrobić schemat i napisać program, a kolega z grupy wytrawi i polutuje całe PCB. Także narazie nie mam możliwości sprawdzenia kodu. Chciałbym tylko wiedzieć jak to wygląda na pierwszy rzut oka.

PostNapisane: 6 sty 2014, o 14:20 
Użytkownik

Witam
Twój kod main.c:
co to jest?
język c

błędy w tych liniach:
jest
język c

powinno być:
język c

Co do schematu: zamiast PORTB wykorzystaj PORTC i będziesz miał łatwiejszą płytkę do zaprojektowania.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 7 sty 2014, o 10:50 
Nowy

język c

W Tym pliku akurat początkowo miały być zadeklarowane nazwy portów, aby program był bardziej przejrzysty, ale w tym momencie nie będzie tam nic, więc akurat ta linia pójdzie do kosza.
Co do schematu zastanawiam się czy nie lepszym sposobem było by zastosowanie hallotronu. Co o tym sądzisz ?

PostNapisane: 7 sty 2014, o 11:08 
Użytkownik

Witam
Bez obrazy, ale zajmij się na razie zrobieniem kodu. To czym będziesz pobudzał do życia uC jest najmniej ważne ( przynajmniej w tej fazie ).
Nie wiem na kiedy to potrzebujesz, ale z takim zapałem to chwilę potrwa.
Jak na razie masz napisaną obsługę przerwania i coś do liczenia.
Stwierdzenia, że to "się" zmieni to "się"wyrzuci itp. nie przyśpieszają wykonania tego.
Napisałem " filtracja zasilania " a Ty się pytasz o czujnik; opisałem że błędy - Ty, że tego i tak nie ma.... .
Pozdr.

PostNapisane: 7 sty 2014, o 11:34 
Nowy

Nie no, błędy które mi wyznaczyłeś, zostały poprawione, więc tego tematu nie pogłębiałem. Co do kodu to jest on skończony w ok 90% bo po przerwaniu mają być wyświetlane litery, których kody mam już napisane. tego pliku define.h ma nie być, zapomniałem tego usunąć bo projekt z początkowego założenia się trochę zmienił. Co do filtracji, to wydaje mi się że jest ona na schemacie, no ale mogę się mylić.
Obrazek C6 = 220nF
Z Kwestii kodu, pozostało mi tylko napisanie funkcji zliczającej prędkość, potrzebnej do zdefiniowania zmiennej "pix", która to będzie oznaczała odstępy między sekwencjami zapalanych diód. Przepraszam że podszedłem tutaj do tematu nieprofesjonalnie.

PostNapisane: 7 sty 2014, o 13:50 
Użytkownik

raffal napisał(a):
C6 = 220nF

...od 1uF do 4,7.
Myślę, że teraz powinieneś poskładać to do kupy i w razie problemów "dzwoń".
Prawdopodobnie nie odpali za pierwszym razem ( czego oczywiście Ci nie życzę ) ale tak to bywa.
A tak z ciekawości: kto będzie jechał tym rowerem bo z moich obliczeń dla koła fi 60cm i prędkości 20 km/h wychodzi 2,95 obrotu/sek ;) .

Strefa czasowa: UTC + 1