Witam wszystkich.
Na wstępie napisze iż jestem początkujący w aspekcie mikrokontrolerów, oraz radiokomunikacji.
Zainteresowały mnie przedstawione filmy, i od razu zamówiłem książkę+programator (wczoraj w nocy, więc jeszcze nie przeczytałem

)
Od jakiegoś czasu posiadam "Malinke"
Chciałbym spróbować wysterować kilka urządzeń za pomocą MICROKONTROLERA (jako expandera) oraz modułu (transmitera) RFM po 433MHz.
Ogólnie idea wygląda tak:
Malinka jest jako master(czyli serwer) dzięki któremu mogę po interface www sterować urządzeniami w domku, natomiast po stronie odbiornika, RFM oraz układ wykonawczy(czyli pewnie microkontroler + jakiś triac).
I teraz czy jest możliwe aby za pomocą jednego transmitera po stronie malinki, udało sie zrobić coś takiego? Czy należy zastosować dodatkowy mikrokontroler?
No i najważniejsze, czy wogóle takie sterowanie da się wykonać czyli aby jednym transmiterem sterować kilkunastoma odbiornikami?
Przez noc przyśniło mi się wstępnie coś takiego:
Malinka + EXPANDER(ATMEGA)+RFM <(((=433MHz=)))> RFM+MIKROKONTROLER+TRIAC(lub przekaźnik)
Z tego co jeszcze wyszperałem w necie, aby sygnał wiedział gdzie trafić, potrzebny będzie jakiś dekoder i enkoder...jednak z tym to już nie mam pojęcia jak to ugryźć.
Od razu piszę że nie chodzi mi tutaj o wykorzystanie wyjść malinki w GPIO I/O, tylko komunikację po SPI czy jakoś tak.
Proszę o informację czy powyżej przedstawiony projekt jest w miarę logiczny i czy wogóle jest możliwy do zrealizowania.
A dlaczego to jest w dziale Projekty sprzętowe? Przecież to nie jest gotowy, wykonany projekt...
Przenoszę - Różowy J.