Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 sty 2025, o 11:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lip 2013, o 12:51 
Użytkownik

Witam.
Zabrałem się w końcu do budowy wytrawiarki. Sterowanie z AVR-em żeby nioe było że dział nieodpowiedni :)
Przeglądając różne schematy z sieci i porównując je nabrałem pewnych wątpliwości dotyczących sterowania grzałką poprzez układ optotriak/triak. Zazwyczaj był układ wykrywania zera na transoptorze i optotriak z triakiem jako układ wykonawczy.
Przy sterowaniu fazowym ok - taka konfiguracja jest potrzebna. Przy sterowaniu grupowym z zastosowaniem optotriaka bez załączania w zerze (np MOC3021) też może być potrzebny (żeby załączać w zerze w celu minimalizacji zakłóceń).
Ale teraz przy konfiguracji z MOC3041 (z załączaniem w zerze) i sterowaniem grupowym w/g mnie układ detekcji zera nie jest potrzebny (poprawcie mnie jeśli się mylę) ponieważ:
zakładam sterowanie od 0 do 100% ze skokiem 5 % , realizując je tak że dla 0% to wyłączenie, 100% to optotriak wysterowany cały czas. Dla 5% będę załączał optotriaka na 50ms na 950 ms będzie wyłączony na 20% 200ms ON, 800ms OFF itd.
Biorąc pod uwagę że optotriak i tak zawsze załączy się dopiero w zerze a triak wyłączy się dopiero po przejściu przez zero (mimo np. chwilę wcześniejszego wyłączenia wysterowania optotriaka) to taki układ bez synchronizacji z siecią a sterowany tylko timerami zapewni mi brak zakłóceń. Jedyną niedokładnością tej metody może być np. że załączy się okres później lub będzie trwać okres dłużej (dla mniejszych wartości mocy będzie większy błąd - czym większe wartości zadana mocy tym błąd będzie mniejszy) - zdaję sobie z tego sprawę ale przy bezwładności grzałki nie ma to dla większego znaczenia.
Co o tym sądzicie?
Drugie pytanie dotyczy tego że prawie zawsze zaznaczone jest podłączenie przewodu fazowego i neutralnego dla traków/optotriaków. Czy ma to tak naprawdę znaczenie tym bardziej że przy zastosowaniu układu z wtyczką do gniazdka nie jesteśmy nigdy (bez sprawdzenia w gniazdku oczywiście) w stanie zapewnić na którym przewodzie będziemy mieli fazę a na którym neutralny.
Pozdrawiam
Jarek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lip 2013, o 12:58 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Przy zastosowaniu optotriaka z MOC z wykrywaniem zera osobny układ wykrywania jest zbędny.

Układ MOC 3041 (strzelam, nie pamiętam oznaczenia już a robiłem to dawno) ma już to w sobie.

PostNapisane: 20 lip 2013, o 13:24 
Moderator

Jaglarz napisał(a):
Układ MOC 3041 (strzelam, nie pamiętam oznaczenia już a robiłem to dawno) ma już to w sobie.

Dokładnie ta wersja ma detekcję zera, i do sterowania grupowego nic więcej nie trzeba

PostNapisane: 20 lip 2013, o 22:44 
Użytkownik

squeez napisał(a):
Z tego ci się orientuję to nie można podłączyć triaka inaczej jak T2 do fazy a T1 do obciążenia.
Czyli na triaku musi być faza nie może być neutralny, triak "załącza fazę" obciążeniu.
Tak samo optotriak wykrywa zero na fazie bo na neutralnym nie da rady :)

No ale gdyby było tak jak piszesz to takie układy podłączane do zasilania raz by działały a raz nie (w zależności jak włożysz wtyczkę do gniazdka) a się tak nie dzieje.
W optotriaku (np. moc3041) jak spojrzysz na jego schemat blokowy to układ detekcji zera podłączony jest zarówno do wejścia 4 jak i 6 więc jemu też chyba jest wszystko jedno. Drążę temat bo za jednej strony często się pojawia to oznaczenie HOT i neutral (również w nocie aplikacyjnej) a z drugiej strony działa niezależnie od sposobu podłączenia. Tym bardziej że, jak pisałem wcześniej, nie jesteś w stanie zapewnić (bez sprawdzania w gniazdku) fazy na odpowiednim wejściu. Może ma to jakieś inne uzasadnienie ale ja go nie znam i chciałbym się dowiedzieć :)
Pozdrawiam
JArek

Strefa czasowa: UTC + 1