Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 mar 2025, o 06:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 maja 2013, o 21:11 
Użytkownik

Witam. Wykonałem obwód drukowany taki jak na schemacie:
Obrazek
oraz tak to wygląda po zmontowaniu i uruchomieniu:
Obrazek

I problem wygląda tak że jak dotykam przewodów LCD to licznik się zatrzymuje lub zawiesza na chwilę. Gdy np dotnę tranzystor to licznik zaczyna pracować poprawnie. Wygląda jak by była zła filtracja. Ale zastosowałem kondensatory jak na schemacie. Może jeszcze czegoś brakuje ?
Układ jest zasilany z zasilacza lab.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 maja 2013, o 21:27 
Moderator

Jeżyk jak chcesz mieć poprawną filtrację zasilania to poczytaj sobie to:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

i to:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/fi ... wazne.html

obejrzyj też DOKŁADNIE kurs Eagla - gdzie mówię o filtracji na PCB ... i na schematach ...

http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

bo do żadnych zasad się nie zastosowałeś z tych artykułów i z kursów Eagla - a teraz się dziwisz ? :( .... a tyle o tym trąbię wszędzie :( ...... zresztą zobacz masz dokładnie TO SAMO co kolega w tym temacie:

topic3133.html

--------------------------

ale to jeszcze nic ...... MEGA NAJGORSZE rzeczy to ty porobiłeś sterując - PRZEKAŹNIKI albo WENTYLATORY (czyli silniki) wprost z pinów procesora ????? ..... eeeeeeeeh

spójrz tu

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/pr ... cenia.html

i na prawdę poczytaj troszkę chociaż tego bloga - zanim na drugi raz zmajstrujesz tak źle zaprojektowaną płytę .... bo sam widzisz jak się to mści .... tak samo jak oszczędzanie na kondensatorach filtrujących

w zasadzie to ten schemat i ta płytka PCB to jest super przykład - jak NIE NALEŻY broń boże projektować obwodów :(

.... musisz to poprawić i zrobić porządnie i zapomnieć o pomysłach z kosmosu żeby z pinów procka sterować bezpośrednio cewki przekaźników :( raz na zawsze zapomnieć

PostNapisane: 22 maja 2013, o 09:31 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Jeżyk jak chcesz mieć poprawną filtrację zasilania to poczytaj sobie to:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

i to:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/fi ... wazne.html

Z tego artykułu wynika że zapomniałem o dławiku 10uH, którego już dodaję. Do reszty się zastosowałem. Na wejściu zasilania ceramiczny 100nF + elektrolit 10uF. Rezystor 10k do pinu REST, obie nogi GND podłączone do masy, VCC i AVCC z kondensatorem 100nF umocowanych jak najbliżej procesorka, i AREF podłączony do masy przez kondensator 100nF.

mirekk36 napisał(a):
obejrzyj też DOKŁADNIE kurs Eagla - gdzie mówię o filtracji na PCB ... i na schematach ...

http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

bo do żadnych zasad się nie zastosowałeś z tych artykułów i z kursów Eagla - a teraz się dziwisz ? :( .... a tyle o tym trąbię wszędzie :( ...... zresztą zobacz masz dokładnie TO SAMO co kolega w tym temacie:

topic3133.html

Zaraz się zabiorę za ponowne oglądanie filmików, może coś mi uciekło z pamięci ponieważ pierwsze 4 części już dosyć dawno oglądałem.

mirekk36 napisał(a):

ale to jeszcze nic ...... MEGA NAJGORSZE rzeczy to ty porobiłeś sterując - PRZEKAŹNIKI albo WENTYLATORY (czyli silniki) wprost z pinów procesora ????? ..... eeeeeeeeh

spójrz tu

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/pr ... cenia.html

i na prawdę poczytaj troszkę chociaż tego bloga - zanim na drugi raz zmajstrujesz tak źle zaprojektowaną płytę .... bo sam widzisz jak się to mści .... tak samo jak oszczędzanie na kondensatorach filtrujących

w zasadzie to ten schemat i ta płytka PCB to jest super przykład - jak NIE NALEŻY broń boże projektować obwodów :(

.... musisz to poprawić i zrobić porządnie i zapomnieć o pomysłach z kosmosu żeby z pinów procka sterować bezpośrednio cewki przekaźników :( raz na zawsze zapomnieć

A to właśnie gdzieś wyczytałem że wystarczy tylko dioda :(
No trudno moja wina. Dokładam tranzystorki, mam nadzieje że będzie dobrze.
A do włączania wentylatora przy MOSFECIE nie dawałem diody bo widziałem w dokumentacji BUZ11 że on już ma wbudowaną diodę. To muszę jeszcze jedną wstawić czy już nie koniecznie?
http://www.elektrolight.hu/alkat/felvez/fe/buz11.jpg

PostNapisane: 22 maja 2013, o 10:31 
Moderator

Jeżyk-1 napisał(a):
A do włączania wentylatora przy MOSFECIE nie dawałem diody bo widziałem w dokumentacji BUZ11 że on już ma wbudowaną diodę

ale powiedz mi jak patrzysz na schemat w tym poradniku na blogu gdzie jest pokazana ta dioda zabezpieczająca to dla ciebie jest to to samo ? tzn jest ona tak samo włączona jak ta w tranzystorze MOSFET ???

no przypatrz że się dobrze - bo ta dioda w tranzystorze jest CAAAAAAAŁkiem do czegoś innego - przypatrz się jak na schematach wygląda jak jest wpięta jedna i druga bo popełniasz tu totalną gafę niestety

PostNapisane: 22 maja 2013, o 11:23 
Użytkownik

To jak dobrze zrozumiałem to musi być tak jak na poniższym schemacie ?
Obrazek

PostNapisane: 22 maja 2013, o 11:38 
Moderator

No dokładnie - bo wtedy szpilki ujemne będą zwierane przez diodę do zasilania i tranzystor po łbie nie dostanie ;)

PostNapisane: 22 maja 2013, o 11:44 
Użytkownik

No tak. trochę ta dioda w MOSFECIE mnie zmyliła.
To moje błędy:
- brak dławika na linii zasilania AVCC
- brak tranzystorów załączających cewki
- brak diody przy załączaniu wentylatora
coś jeszcze ?

PostNapisane: 22 maja 2013, o 11:54 
Moderator

Jeżyk-1 napisał(a):
coś jeszcze ?

schemat schematem - ale jeszcze trzeba to poprawnie zrobić na PCB dlatego wspominałem o kursach projektowania obwodów w Eaglu - bo jak źle zaprojektujesz PCB to ta filtracja ze schematu mało ci da albo nic nie da

PostNapisane: 22 maja 2013, o 12:10 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zmień ten rezystor na bramce BUZa na coś mniejszego, bo jak puścisz sygnał z szybkiego PWMa to będziesz tylko pluł sobie w brodę co jest nie tak. Mimo ze te tranzystory steruje się "napięciem" to jednak obwód bramki ma sporą pojemność którą jak najszybciej trzeba przeładować. A rezystor 1k nie umożliwi tego. Zwróć też uwagę na napięcie na bramce które w pełni otworzy kanał- ja co prawda nie miałem nigdy problemów przy 5V z tym tranzystorem ale różnie może być.

PostNapisane: 22 maja 2013, o 21:01 
Użytkownik

janeczqu napisał(a):
Zmień ten rezystor na bramce BUZa na coś mniejszego, bo jak puścisz sygnał z szybkiego PWMa to będziesz tylko pluł sobie w brodę co jest nie tak. Mimo ze te tranzystory steruje się "napięciem" to jednak obwód bramki ma sporą pojemność którą jak najszybciej trzeba przeładować. A rezystor 1k nie umożliwi tego. Zwróć też uwagę na napięcie na bramce które w pełni otworzy kanał- ja co prawda nie miałem nigdy problemów przy 5V z tym tranzystorem ale różnie może być.

FAST PWM steruje tranzystorem T2 który dokładnie jest BC548B a nie jak tam został c33740

Przerobiłem płytkę, powinno być lepiej.
w załączniku plik z eagle.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 23 maja 2013, o 20:36 
Użytkownik

No i na tej płytce też problem. Cały czas wyświetlacz pokazuje zapalone górną linie pixeli. Jak pomaca się płytkę to pojawi się coś a że wgrałem program zliczający od 0 do 100 to program wisi na jakiejś cyfrze. Na płytce stykowej nie miałem takich problemów nawet jak wszędzie dotykałem, i nie miałem tam dławika filtrującego i kondensatorów 100nF i 10uF na zasilaniu :(

PostNapisane: 23 maja 2013, o 20:38 
Użytkownik

Aż serce się raduje. Minimax. Była kiedyś taka audycja radiowa o przebojach. Minimum słów, maksimum piosenki. Czy ktoś zna forum gdzie byłyby bardziej konkretne porady! Kończę bo zaczyna to wyglądać jak w tej komedii "łubu dubu, niech żyje nam prezes naszego klubu".

PostNapisane: 23 maja 2013, o 21:21 
Moderator

Jeżyk-1 napisał(a):
Na płytce stykowej nie miałem takich problemów nawet jak wszędzie dotykałem, i nie miałem tam dławika filtrującego i kondensatorów 100nF i 10uF na zasilaniu

No tak to wywal je, zrezygnuj z filtracji, przejdź na stykówkę - i zapomnij o poradach - przecież wiadomo że to tylko jakieś bzdury ta cała filtracja :(

.... sorki (nie obraź się) ale wydaje mi się, że takie odpowiedzi oczekujesz/poszukujesz ....

PostNapisane: 23 maja 2013, o 21:30 
Użytkownik

Nie o to mi chodziło. Zdaje sobie sprawę że filtracja napięcia jest bardzo ważna. Dlatego na PCB zastosowałem na wejściu dodatkowo 2 kondziorki więcej. A chodziło mi o to że na płytce stykowej działa mimo że jest gorsze zasilanie niż to gdzie się bardziej starałem :(

PostNapisane: 24 maja 2013, o 07:16 
Użytkownik

Przedstawię zdjęcie jak mam rozmieszczone elementy filtrujące:
Obrazek
Napięcie podaje tylko na procesor 5,3V ze względu że dioda obniży napięcie mi do 5V. Zmierzyłem to miernikiem. Następnie mam Najpierw Kondensator elektrolityczny 4,7uF / 50V plus suchy 100nF. Dalej jest rozgałęzienie i przy nóżce VCC jest kondensator elektrolityczny 10uF / 50V plus 100nF. Po drugiej stronie AVCC tak samo (10uF/50V i 100nF) plus dławik 10nH.
I między AREF a GND kondensator suchy 100nF. Podłączyłem tylko linie danych do LCD z płytki RS, E, R/W D4-D7 a zasilanie LCD poprowadziłem bezpośrednio z zasilacza by ominąć płytkę. I efekt jest taki że na LCD świecą wszystkie pixele górnego rzędu, po jakimś czasie pojawi się cyfra 0 po jakimś czasie 1 i brak tej płonności pracy jak miałem to na płytce stykowej.
Może te kondensatory elektrolityczne powinny być na mniejsze napięcie ? Diodę próbowałem pominąć też nić nie pomogło :(

PostNapisane: 24 maja 2013, o 07:32 

Po pierwsze zmień dławik (cewkę) bo nie powinna mieć 10nH tylko 10uH (może tylko czeski błąd), po drugie te masy rozlane to masz nad wyraz dziwacznie połączone, jakieś wiszące pola, rozumiem, że łączysz to potem jakoś z drugą warstwą kabelkami?, bo nie widzę przelotek.
Ewidentnie masz źle poprowadzoną masę i pewnie stąd te problemy........Gdzieś brakuje jakiegoś połączenia, albo jest na tyle duża pętla masy że sieje, a zmierzyć miernikiem nie bardzo to idzie.

PostNapisane: 24 maja 2013, o 07:44 
Użytkownik

Tak przepraszam jest uH. Literówka.
Naniosłem zworki jak połączenia masy. Na samym początku sprawdzałem miernikiem czy wszędzie jest połączenie z masą, a tam gdzie nie było dałem drucik.
Obrazek

PostNapisane: 24 maja 2013, o 07:49 

I tu może być twój problem niestety............jak nie robisz dwuwarstwowo to nie rozlewasz mas, masa to masa ;), ma być ciągła, bez pętli i najlepiej jak się rozchodzi z jednego punktu......ehh, obawiam, się, że płytkę to masz do przeprojektowania.

PostNapisane: 24 maja 2013, o 07:53 
Użytkownik

:( A jak bym więcej połączeń masowych porobił ?

PostNapisane: 24 maja 2013, o 07:57 

Możesz spróbować......ale to teraz bardziej zgaduj zgadula, niż konkretne działanie.....cała płytka do zmiany...

Zaczynasz zawsze od zasilania płytkę (przynajmniej ja tak robię).
Po co ci te pola masy?, oszczędzasz wytrawiacz?, pola masy jak już robi się na drugiej warstwie, ale też nie na całej płytce, tylko np. nad czy tam pod elementami, ścieżkami które mają być ekranowane.

Niestety przy tym, to potem masa zachowuje się jak kondensator, albo antena zbiera wszystkie śmieci :(.

PostNapisane: 24 maja 2013, o 08:28 
Moderator

tak jak pisze rezasurmar - masa jest zmasakrowana, a te druciki jak je nazywasz .... eeeeh

ale mnie coś jeszcze innego przeraża z tego co piszesz - napięcie zasilania to 5,3V ??? i to z jakiejś diody obniżającej zasilanie ? a to zasilanie to niby skąd ? .... boże, pewnie zaraz się okaże że z jakiegoś zasilacza niestabilizowanego :( ....

wiesz co ? zrób ty tą płytkę od nowa i DAJ STABILIZATOR, zrób porządnie masę ....

zapomnij o drucikach i kondensatora na większe napięcie, które to rzekome napięcie może coś tu pomóc

bo widzę, że zamiast robić nowe PCB to ty wijesz tam gniazdko z drucików i kondensatorków .... a potem się dziwisz że wszystko się resetuje i krzaczy :( .... na prawdę tak nie można. Albo coś robimy od początku dobrze i działa - albo od początku źle - i mamy same kłopoty - co widać na załączonym obrazku (wątku)

PostNapisane: 24 maja 2013, o 09:51 

Jeżyk-1 napisał(a):
Tak przepraszam jest uH. Literówka.
Naniosłem zworki jak połączenia masy. Na samym początku sprawdzałem miernikiem czy wszędzie jest połączenie z masą, a tam gdzie nie było dałem drucik.

W jednym miejscu chyba jeszcze nie połączyłeś masy. To chyba jest złącze programatora. Masz kilka pinów połaczonych razem ale juz nie jest to połaczone z masą no chyba ze tylko zapomniałeś to narysować.

PostNapisane: 24 maja 2013, o 11:37 
Użytkownik

Programator celowo został pominięty.
Zasilam w tej chwili z zasilacza ZHAOXIN JSP-305D A docelowo będzie z impulsowego zasilacza przemysłowego zakupionego za 80 zł jak używany, to chyba nie byle co? Więc konieczny jest jeszcze ten stabilizator?
To już jest moja 2 płytka a druciki masy robiłem na samym początku. Sprawdziłem gdzie brakuje masy i tam połączyłem za pomocą drucika stalowego, ponieważ nie chciałem robić 2-warstwowej płytki. I zacząłem od rysowania zasilania ale tylko VCC ponieważ wiedziałem że będę ją poligonem oblewał więc to zostawiłem na koniec.

PostNapisane: 24 maja 2013, o 11:42 

No ale tym sposobem aż się prosiłeś o kłopoty i teraz to już dooopa, albo zrobisz dogłębną analizę, posprawdzasz 1001 razy wszystko, albo zrobisz jak trzeba te masy i będzie działać.
Poligon robimy jak chcemy coś ekranować, a nie zasilać przez niego!!!!

PostNapisane: 24 maja 2013, o 11:45 
Moderator

Jeżyk-1 napisał(a):
Zasilam w tej chwili z zasilacza ZHAOXIN JSP-305D A

Możesz mieć i zasilacz prosto z NASA, ale wiesz co to są spadki napięć na kablach i co to ze sobą niesie przy "takiej" płytce ? i skoro masz taki zasilacz to skąd jakiś pomysł na 5,3V zamiast 5.0V ... a do tego jeszcze jakieś zbijanie napięcia diodą ???

wydaje się że nie rozumiesz idei stosowania stabilizatorów na PCB - ale myślę że po takiej lekcji zrozumiesz .... jak się projektuje prawidłowe zasilanie....

do układu zawsze doprowadzaj wyższe napięcie i stabilizatorem czy przetwornicą rób z niego na PCB to co ci potrzeba czyli 5.0V, 3,3V itd

a nie wprowadzasz dodatkowe ANTENY na przewodach zasilających po których śmiga 5V :(

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

rezasurmar napisał(a):
Poligon robimy jak chcemy coś ekranować, a nie zasilać przez niego!!!!

Dokładnie!!! czasem też po to żeby równomiernie masę na PCB rozporowadzić - no ale na ZEUSA - nie po to żeby na końcu sobie VCC oblewać polygonem ....

PostNapisane: 24 maja 2013, o 11:56 
Użytkownik

Sory GND oblewałem poligonem nie VCC. No dobra to poprowadzę normalne ścieżki masy, tylko muszę płytkę przerobić. A zasilanie dałem 5,3 bo mam z 2 źródeł zasilanie. Jedno z sieci, drugie z baterii. I gdy pracuje z baterii, nie zasilał on LCD i innych elementów tylko sam procesor. No a że dioda ma spadek napięcia (postarałem się dać z jak najniższym dlatego zasilam napięciem 5,3 by do procesora dochodziło mi 5V. Tu też popełniam błąd ?

PostNapisane: 24 maja 2013, o 12:24 

Chodzi o to, że stabilizator powinien być na płytce, bo na długich kablach jak zasilasz mogą powstawać zakłócenia.
Procek ma dostawać czyste 5V czy tam 3.3V, a nie gdzieś przesyłane po kablach. Ewentualnie zasilanie np. jak w zestawie ATB po USB, ale filtracja wtedy ma jeszcze większe znaczenie.
Zresztą na kanale, albo w poradnikach było o tym jak wygląda np. taki pomiar ADC przy zasilaniu z USB a przy zasilaniu z przetwornicy ATB.

PS.
Mogę ci przytoczyć przykład z moim zasilaczem na LM317 z dodatkowym tranzystorem. Zasilałem nim CB, przy naciśnięciu nadawania, mimo filtracji, automatyka i pomiar zasilacza świrowały strasznie, właśnie przez brak właściwej filtracji.

PS2. Jak masz ustawiony FUSE CKOPT?

PostNapisane: 24 maja 2013, o 13:06 
Użytkownik

kabelki nie przekraczają 30cm od zasilacza. A to w moim przypadku jak by musiało być Zasilanie z zasilacza lub baterii, diody, i stabilizator z filtracją czy w innej kolejności ?
CKOPT mam niezaprogramowany.

PostNapisane: 24 maja 2013, o 13:39 

Jeżyk-1 napisał(a):
CKOPT mam niezaprogramowany.

Nie korzystasz z zewnętrznego kwarcu to nie było sprawy, teraz się przyjrzałem.....

PostNapisane: 24 maja 2013, o 13:44 
Użytkownik

A co z stabilizatorem. W jakiej kolejności to rozmieścić ?
I czy mogę go zasilić napięciem max 5,5V bo takie mam maksymalne z zasilacza. Według noty wydaje mi się ze tak ale chcę się upewnić. bo zazwyczaj wyższym napięciem stabilizatory są zasilane.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1