Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 sty 2025, o 23:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 mar 2013, o 09:46 
Użytkownik

Witam wszystkich,
chciałem zbudować taki oto flasher do starej konsoli GameBoy:
http://www.reinerziegler.de/readplus.htm#GB_Flasher
Płytkę mam już zbudowaną, potrzebuję tylko zaprogramować Atmega 8515.
Posiadam programator USBasp, którym już kilkukrotnie poprawnie zaprogramowałem ATMEGA8 przy użyciu Mirka mkAVR Calculatora.
Teraz chciałem zabrać się za ATMEGA8515. (Nie)stety, różni się ona wyprowadzeniami od 8, więc miałem problemy z prawidłowym podłączeniem. Podłączyłem to więc tak:
Obrazek
W opisie flashera wyczytałem, że trzeba fuse bity ustawić na 0xC91F:
Obrazek
Więc tak zrobiłem, program wykrył Atmegę, czerwony pasek poszedł 2 razy do końca, aż się zatrzymał, pojawiła się klepsydra od Windowsa i program przestał odpowiadać. Zaczekałem kilka minut i odłączyłem programator (była tylko zielona dioda, czerwona już zgasła).
Teraz mam taki komunikat:
Obrazek
Czy to oznacza, że zablokowałem Atmegę? Co teraz zrobić?
Flasher ma na płytce kwarc 6MHz, czy przy programowaniu powinienem użyć takiego samego?
EDIT:
Podłączając sam programator pod USB błąd jest identyczny...

Ostatnio edytowano 28 mar 2013, o 12:11 przez Koveras, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 mar 2013, o 12:00 
Użytkownik

To może pokaż jaki to programator ewentualnie jakaś fotkę jego. Wszystko połączone masz prawidłowo? Może masz jakiś inny uC do sprawdzenia?

PostNapisane: 28 mar 2013, o 12:11 
Użytkownik

Programator dokładnie taki (zdjęcie z instrukcji)
Obrazek
Mam Atmega8 i przy niej jest taki sam błąd, nawet podłączając sam programator tak się dzieje.

PostNapisane: 28 mar 2013, o 12:19 
Użytkownik

Oczywiście sterowniki masz zainstalowane do usbasp? I w menadżerze urządzeń windowsa wykrywa ci usbasp?

PostNapisane: 28 mar 2013, o 12:21 
Użytkownik

Oczywista oczywistość, sprzęt zainstalowany, wcześnie działał poprawnie, zaprogramowałem nim 3 x ATMEGA8.

PostNapisane: 28 mar 2013, o 12:29 
Użytkownik

To pozostaje jeszcze kabel, czy wszystkie piny prawidłowo podpięte do złącza kandy? ewentualnie zmienić taśmę? A próbowałeś jeszcze podłączyć Atmege8 bez żadnych dodatkowy elementów typu kwarce, kondensatory, rezystory i oczywiście użyć MKAVRCalculator?

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 28 mar 2013, o 12:40 
Użytkownik

Przegwizdałem połączenia od PCB programatora do Atmega 8 i wszystko się zgadza. Atmega podpięta na golasa, bez niczego, nadal testuję w mkAvr Calculatorze i błąd jest identyczny.
Czyżby padł programator?

PostNapisane: 28 mar 2013, o 12:49 
Użytkownik

Ale to błąd świadczy tylko o problemie z komunikacją z samym mikrokontrolerem, programator wydaje się OK. Moż spróbuj zasilić uC z zewnętrznego źródła a nie z usbasp

PostNapisane: 28 mar 2013, o 12:56 
Użytkownik

Zdjąłem zworkę i zasiliłem Atmega z zewnętrznego zasilacza - bez zmian.

PostNapisane: 28 mar 2013, o 13:28 
Moderator

ale po co się domyślać czy programator padł ? czy nie padł ? czy to wina połączeń czy nie ?

przecież prosty test:

1. podłącz na chwilę programator znowu pod jakąś ATmega8 z którą ci wcześniej działało
2. sprawdź czy ją widać

no jak widać będzie to po co się domyślać że programator uszkodzony ? działa ;)

więc pozostaje ci niestety wtedy kwestia połączeń z tą 40-nóżkową megą ew zasilanie - i nie ma że boli ;)

sama stykówka może tu szwankować

to są uroki właśnie takich połączeń - i trzeba poświęcać na to o wiele więcej czasu

a jeśli nie zadziała ci programator z ATmega8 - to też masz szybko prostą odpowiedź - rozpoczął się problem z programatorem

ale ja w takim przypadku jeszcze bym sprawdził tasiemkę od programatora czy nie pocięta i czy nie urwało się coś albo nie styka w jakiejś pozycji - ja miałem takie zonki ;)

PostNapisane: 28 mar 2013, o 14:18 
Użytkownik

Niestety tych poprzednich Atmeg już nie mam, poszły w świat.
Mam nową Atmega 8 z którą wyskakuje ten sam błąd.
Połączenia są dobre, sprawdzam miernikiem od pinów ISP na programatorze do nóżek w płytce stykowej.
Atmega8515 podłączam bez żadnych peryferii tak jak Atmega 8.
Można jakoś sprawdzić czy Atmega w programatorze dobrze się odczytuje i chce się zaprogramować?

PostNapisane: 28 mar 2013, o 15:02 
Moderator

a no to skoro żadnej nie odczytuje ... hmmm ale z komunikatu wygląda jakby,

po pierwsze USBASP był widoczny w systemie prawidłowo

a jeśli nie może odczytać prawidłowo sygnatury to raczej świadczyć by mogło że może z programatorem jest wszystko OK - tylko jednak coś z tymi połączeniami.

Ale z kolei rozumiem że "przedzwoniłeś" miernikiem wszystkie linie ISP czyli bezpośrednio od nóżek programowanego procka do nóżek atmegi8 tej w programatorze - czy są prawidłowe przejścia po podłączeniu ? bo to byłoby NAJWAŻNIEJSZE

potem zasilanie - połączenie MAS oczywiście bo bez tego też kicha

PostNapisane: 28 mar 2013, o 15:13 
Użytkownik

A próbowałeś użyć innych pól na stykówce? Albo co jeszcze lepsze jakaś podstawkę na pcb skombinować? Bo skoro programator jest widoczny w systemie a nie znajduje docelowego układu, to poza przewodami nie ma innej opcji.

PostNapisane: 28 mar 2013, o 17:14 
Moderator

no dokładnie - jeśli nie działasz z MkAvrCalculator który sam sobie potrafi programowo ustawić SLOW_SCK (zamiast fizycznej zworki na programatorze - gdy procek taktowany jest fabrycznym 1MHz) - to pewnie że trzeba tą fizyczną zworkę SLOW_SCK w programatorze zapiąć ;) dobry hint kolega squeez podpowiedział

PostNapisane: 29 mar 2013, o 08:29 
Użytkownik

Korzystam tylko z MkAvr Calculatora, oczywiście najnowsza, pełna wersja ;)
Zworka czy jest zapięta czy nie, komunikat jest taki sam. Przedzwoniłem połączenia i są w porządku.
Pożyczyłem od kolegi Anduino (klona) i nim sprawdzę czy te Atmegi są nadal sprawne. Jeszcze jakby ktoś podpowiedział jak to zrobić, to byłbym wdzięczny ;)

PostNapisane: 29 mar 2013, o 15:18 
Nowy

Może to pomoże?
http://mdiy.pl/atmega-fusebit-doctor-hvpp/

PostNapisane: 11 kwi 2013, o 09:15 
Użytkownik

Złożyłem dwie płytki z ATMEGA8 w TQFP na pokładzie, dolutowałem ISP od programatora i obie kości bardzo ładnie się zaprogramowały.
Przy 8515 mimo wymiany programatora błąd nadal istnieje.

PostNapisane: 18 kwi 2013, o 11:42 
Użytkownik

Kupiłem nową ATMEGA8515, włożyłem do docelowego układu i przylutowałem wyprowadzenia z programatora bezpośrednio do podstawki procka.
mkAVR Calculator pięknie wykrył ATMEGA, więc włożyłem do podstawki tą starą. Pojawił się błąd taki jak wklejałem powyżej.
Włożyłem ponownie nową i spróbowałem zaprogramować. W calculatorze na stronie http://www.engbedded.com/fusecalc zaznaczyłem odpowiednie opcje z pdfa, którego wklejałem powyżej i wyliczyło mi fusebity Low 0x1F i High 0xC9, więc je wpisałem, kliknąłem ustaw i wykonaj. I znowu ATMEGA się zablokowała! Wyskakuje identyczny błąd jak przy tej starej!'
Jak się za to zabrać, żeby nie spierniczyć 3 sztuki?
Wytrawiłem płytki od fusebit doctora, będę go składał, żeby odzyskać te dwie ATMEGI.

PostNapisane: 18 kwi 2013, o 12:09 
Moderator

A dlaczego nie zaprogramowałeś fusebitów za pomocą MkAvrCalculatora skoro ci ładnie wykrył nowego procka ? bo czegoś nie rozumiem ?

PostNapisane: 18 kwi 2013, o 12:20 
Użytkownik

Właśnie poprzez mkAVR Calculator zaprogramowałem fusebity, tak jak zostały wyliczone na tej stronie http://www.engbedded.com/fusecalc

PostNapisane: 18 kwi 2013, o 12:22 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

A wystarczyło zaprogramować z zakładki Fusebity uproszczone i niczego byś nie zablokował.

PostNapisane: 18 kwi 2013, o 12:25 
Moderator

Koveras napisał(a):
Właśnie poprzez mkAVR Calculator zaprogramowałem fusebity, tak jak zostały wyliczone na tej stronie http://www.engbedded.com/fusecalc

aha - rozumiem że MkAvrCalculator nie może obliczać fusebitów tak ? hmm ciekawe podejście

z tych wartości które wyliczałeś gdzieś w necie mając pod ręką narzędzie - widać np że włączyłeś na siłę BOD dla 4V , a jakim napięciem zasilasz procka ? Masz pewne 5V ?

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

no widzę wyżej że piszesz iż używasz zewnętrznego zasilacza - i jeszcze powiesz pewnie że zasilacz 5V .... i pewnie oczekujesz że ma prawidłowe zasilanie 5V ... no no no - już niejedna osoba się na takich oczekiwaniach przejechała

tymczasem masz także pod ręką w miarę stabilne do takich celów 5V z USB. Co ty masz za programator ? który nie ma możliwości zasilić procka z USB na czas programowania bezpiecznie ?

PostNapisane: 18 kwi 2013, o 12:48 
Użytkownik

W takim razie jak mają się te wartości ze screenu z pierwszego postu:
Obrazek
do tego, że po zaznaczeniu opcji 3-8 Mhz (kwarc na płytce 6MHz), fusebity ustawiają się na wartości 0xFD i 0xD9?
Nie ma znaczenia ta różnica? Program sam wie jak ma je ustawić i będzie dobrze?
Dlaczego ATMEGA się zablokowała, skoro ustawiłem wszystkie opcje tak jak na screenie powyżej? Co tam jest źle?
Programator nadal jest ten sam, nie używam zewnętrznego zasilacza.

PostNapisane: 18 kwi 2013, o 12:56 
Moderator

Dobra panie kolego weź daj spokój sobie z tym Pony-kocim-Progiem. Nie dość że po raz kolejny z rzędu masz z nim problem, nie dość że masz pod ręką MkAvrCalculator - to ty z uporem godnym podziwu jedziesz na ponyprogu, upalasz sobie fusebity być może ....

ciekawy jestem ile proców tak zablokujesz zanim w końcu zrozumiesz, że wystarczy

1. wziąć MkAvrCalculator
2. chcesz zewn kawarc ? to wejdź w zakładkę fusy uproszczone
3. zaznacz opcję zewn. kwarc > 8MHz (albo inny zakres - zresztą dla kwarca 6MHz też można ustawić opcję >8MHz)
4 I TO WSZYTSKO

potem w zakładce Programator - zapis to do pocka i po zawodach ....

sorki ale może ktoś inny będzie się bawił w translację z pisma węzełkowego w postaci

engebed-cośtam-cośtam ---> pony-koci-prog ...> i potem co oznaczają ptaszki z ekranu pony proga oraz wartości HEX fusów

---------------------------

PostNapisane: 18 kwi 2013, o 13:00 

Dokładnie tak, przecież mkAVRCalculatorze można wszystko zrobić.

A skoro masz (i to pełną wersję) to po co kombinować z innymi programami?

PostNapisane: 18 kwi 2013, o 13:05 
Użytkownik

Ale ja korzystam tylko z mkAVR Calculatora, niczego innego nie odpalam. Mam instrukcję do tego PCB, które próbuję uruchomić i w niej jest napisane, żeby ustawić fusebity na 0xC91F i resztę fusów tak jak na tym screenie.
Nie sądziłem że wystarczy zrobić tak jak teraz napisałeś, do tej pory nikt tego nie napisał. Domniemywałem, że osoba która pisała tego pdfa zna się lepiej niż ja na tym wszystkim więc ustawiałem tak jak było napisane.
Podsumowując - jeśli chcę zaprogramować jakąś kość, to zdaję się na mkAVR Calculator, ja tylko wybieram czy kwarc jest zewnętrzny i jaką ma wartość, resztę wylicza za mnie sam program?
Czy ten fusebitdoctor da radę ożywić te uwalone ATMEGI?

PostNapisane: 18 kwi 2013, o 13:10 
Moderator

Koveras napisał(a):
Nie sądziłem że wystarczy zrobić tak jak teraz napisałeś, do tej pory nikt tego nie napisał.

a powiedz mi czy chociaż raz, jeden raz czytałeś i oglądałeś to co jest na tej stronie?

http://atnel.pl/mkavrcalculator.html

to jedno, druga sprawa czy oglądałeś np chociaż te dwa filmiki video ?

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/av ... aczac.html

poza tym - fusebity lepiej ustawiać ze zrozumieniem a nie jak w "randce w ciemno" - jak napisali tak ustawiłem. Tu nie chodzi o to czy ktoś jest mądrzejszy od kogoś - tylko o to że to jest elektronika - i np jeśli będziesz miał kłopoty z zasilaniem 5V to ustawiony BOD spowoduje ci że procek nie będzie się odzywał - co nie oznacza wcale że jest zablokowany, ale ja bym tego nie ustawiał na początek albo dałbym niższy próg napięcia .... tyle że widzisz - wtedy to trzeba usiąść i poczytać o fusebitach chociaż troszkę - wystarczy troszkę

a z MkAvrCalculatorem który SAM CI PRZELICZY i ustawi gdy klikniesz te proste ptaszki w zakładce "Fusy uproszczone" nie zginiesz. Tylko jak mówię obejrzyj i poczytaj to co ci podałem w linkach.

PostNapisane: 18 kwi 2013, o 13:20 
Użytkownik

Filmiki i opis ze strony widziałem, ale na długo przed próbą zaprogramowania ATMEG. Może gdybym obejrzał je chwilę wcześniej, zastanowiłbym się nad tym co robię. Przyjmuję z pokorą tą lekcję...
Tak więc, jest szansa odzyskać te zablokowane ATMEGI czy nie? Składać fusebit doctora? ;)
Dziękuję za dotychczasowe porady :)

PostNapisane: 18 kwi 2013, o 13:21 

Składaj, może się przydać ;-)

PostNapisane: 18 kwi 2013, o 13:28 
Moderator

Dokładnie jak mówi kolega wyżej - jeśli jeszcze często miałoby ci się zdarzyć takie zjawisko to przyda ci się ten fusebit doctorek .... chociaż życzę ci żeby ci się nie przydał i pewnie się na mnie za to życzenie nie pogniewasz ;)

Za to po raz kolejny zwracam uwagę i pytanie - czy zmierzysz napięcie - czy aby na pewno nie jest poniżej albo na granicy 4V .... albo nie szaleje w tych granicach - bo wtedy to tylko kwestia BOD'a i gdyby podać porządne stabilizowane napięcie nawet z 7805 to mogłoby się okazać że procek ożyje ....

Na przyszłość staraj się nie stosować zewnętrznych zasilaczy które na wyjściu mają 5V - bo spadki napięcia na kablu czasem bywają zabójcze.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1