Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 sty 2025, o 23:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 kwi 2013, o 23:06 
Nowy

Witam. Zaprojektowałem ostatnio płytkę, na której używam elementów głównie o napięciu 5V (np. atmega8) oraz jednego modułu RFM70 (max. 3.6V). Problem w tym, że płytka poszła już do produkcji i nie bardzo mam czas czekać na kolejną, poprawioną, a przy projektowaniu byłem pewny, że moduł jest na 5V. Linie modułu są podłączone bezpośrednio do mikrokontrolera, a sam moduł zasilany z 5V (to akurat mogę zmienić). Zastanawiam się czy wystarczy dołożyć sam stabilizator napięcia na 3.3V do zasilania modułu, czy trzeba też modyfikować połączenia z mikrokontrolerem. Przeanalizowałem komunikację w obie strony:

RFM70 -> ATmega8
Na stronie 21 specyfikacji RFM70 jest napisane:
"Digital output pin: High Level (min) = VDD - 0.3V"
Na stronie 242 specyfikacji ATmega8:
"Input high voltage (min) = 0.6 Vcc"
Wynika z tego, że jeśli ATmega8 będzie zasilana 5V, to RFM70 będzie musiał być zasilany przynajmniej 3.3V. Wtedy RFM70 na pinach będzie miał napięcie przynajmniej 3V, co atmega zinterpretuje już jako stan wysoki.

ATmega8 -> RFM70
Na stronie 242 specyfikacji ATmega8:
"Output high voltage (max) - nie podano"
Na stronie 21 specyfikacji RFM70:
"Digital input pin: High level (max) = 5.25V"
Czyli dopóki Atmega nie wystawi na pin więcej niż 5.25V, nic złego nie powinno się stać. A jeśli będzie zasilana 5V to chyba więcej nie powinna być w stanie podać na pin.

Wygląda na to, że wszystkie linie modułu RFM70 można podłączyć bezpośrednio do mikrokontrolera, a samo zasilanie modułu musi być z przedziału 3.3-3.6V. Wtedy wszystko powinno działać prawidłowo. Mógłby to ktoś jeszcze przeanalizować, żebym miał pewność, że jest dobrze?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 kwi 2013, o 23:11 
Moderator

dokładnie - RFM70/73 mają wejścia 5V tolerant więc spokojnie można wprost łączyć do procka zasilanego 5V

Ale niestety podłączenie 5V zasilania do RFM70 skończy się odesłaniem go do krainy wiecznych łowów ;) co sam niestety uczyniłem dwóm swoim takim modułom niechcący .... skazując je na kilkuminutowe tortury i KLOPS.

PostNapisane: 21 kwi 2013, o 23:41 
Nowy

A po czym rozpoznać, że taki moduł jest spalony? Zacznie się dymić czy po prostu przestanie działać? Ja swoje podłączyłem na chwilę do 5V i diody sygnalizujące transmisję nawet mrugały, więc może nie jest tak źle. Dobrze pamiętam, że RFM70 i RFM73 są kompatybilne, tylko trzeba zmienić kilka linijek kodu?

PostNapisane: 22 kwi 2013, o 06:49 
Moderator

Jest tu na forum jeden temat gdzie kolega wireless pisał że też podłączył na chwilę i nic się nie stało. Ja niestety podłączyłem na dłuższą chwilę i zorientowałem się o tym po kilku minutach gdy zaczęły się robić gorące. Po tym zabiegu jeden z nich w ogóle nie działa a drugi po ostygnięciu działa ale tylko do czasu aż znowu się nagrzeje 1-2 min ... pomimo to że podłączam go już do 3,3V - takim inwalidą się stał.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

tylko jedną linijkę kodu trzeba zmienić, dokładniej wartość jednego rejestru przy starcie i też znajdziesz to na forum w postach kolegi wireless.

PostNapisane: 22 kwi 2013, o 13:17 
Użytkownik

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Strefa czasowa: UTC + 1