Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 19 wrz 2021, o 08:08


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 maja 2021, o 23:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 lis 2020
Posty: 31
Pomógł: 0

Witam,

Pierwszy raz używam ATMegę 128. Mam z nią same problemy. Opiszę je na końcu, bo znając życie, odpowiedzi jakie uzyskam będą dotyczyły wszystkiego innego niż problem z jakim się borykam. Otóż obecny kłopot polega na tym, że Eclipse w ogóle nie ma na liście ATMegi128 i nie rozpoznaje sygnatury procka.

Obrazek

Wybrałem z tej listy jedyną możliwą opcję z końcówką A1, lecz to jest jakiś niekompatybilny procek: MKAVR Calculator rozpoznaje procek bez problemu (USBASP).

Cytuj:
aunching E:\Elektronika\AVRDude\avrdude -pm128rfa1 -cusbasp -Uflash:w:UVPlatesetter.hex:a
Output:

avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude: Device signature = 0x1e9702
avrdude: Expected signature for ATMEGA128RFA1 is 1E A7 01
Double check chip, or use -F to override this check.

avrdude done. Thank you.

Compiled special for http://forum.atnel.pl (v5.11.1)

avrdude finished


Czy macie jakieś sugestie w jaki sposób zachęcić Eclipse do współpracy z ATMegą 128?

Reszta moich problemów z tym prockiem jest absurdalna. Kupiłem go w Chinach oczywiście. Pierwsza rzecz: nie dało się nawiązać komunikacji (z Calculatorem) na świeżym procku. Podłączonym tylko zasilanie. Pomogło wlutowanie kwarca!!! W dokumentacji jest napisane, że domyślnie powinien być wykorzystany generator RC, a nie kwarc zewnętrzny. Jak już odpaliłem ten procek, to okazało się, że dioda LED na PA0 miga nieregularnie. Jakby jakieś dane szły. A zupełnie zastrzeliło mnie to, że podanie resetu zapalało tę diodę światłem ciągłym!!! Hipotetycznie jest to niewykonalne. Reset powinien ustawiać wyjścia w stan wysokiej impedancji. Skasowałem procek Calculatorem - dioda zgasła. Wygląda to tak jakby był wgrany jakiś soft, który w dodatku w stanie resetu ustawiał stan niski na PA0. Jak to możliwe?

To ostatnie pytanie jest drugorzędne. Interesuje mnie przede wszystkim możliwość programowania MCU za pośrednictwem Eclipse.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 maja 2021, o 19:02 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 paź 2011
Posty: 685
Lokalizacja: Zielona Góra
Pomógł: 72

Jakiego Toolchain'a używasz, na początek spróbuj go przeinstalować, u mnie wygląda to tak.

Obrazek

_________________
.:Drive:.

pozdrawiam
phill2k



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 maja 2021, o 19:45 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 mar 2015
Posty: 295
Pomógł: 16

MarekSz napisał(a):
Witam,
Czy macie jakieś sugestie w jaki sposób zachęcić Eclipse do współpracy z ATMegą 128?

Kolega pokazał screen z 9 pozycjami AT128x. Ja w ECLIPSE mam 10 pozycji. Porady Pana Mirka są bezcenne, ale trzeba być na bieżąco. W ECLIPSE mam przypisane ścieżki do tolchaina z MkClipse, a AVRDUDE nadpisane plikami z avrdude też z MkClipse. Na innym komputerze w ogóle nie mam toolchaina ATMELA, korzystam z powyższej zasady. Jeśli chcesz korzystać z toolchania ATMELA.... zajrzyj do poradników YT - ATNEL.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO