ostr napisał(a):
Jarecki napisał(a):
Cześć,
1. tak- wylewać i dobrze oprzelotkować.
2. Dodać.
3. Mogą "wisieć" ale dodaj do resetu kondensator 100nF (między masę a RST).
Ponadto:
- Czy dioda D1 jest jest prawidłowo spolaryzowana?
- U3 nóżka 2 wisi w powietrzu
- liczyłeś moc jaka wydzieli się na U1?
- przy U1 warto dodać sterowanie nóżki /OE z uC - może będziesz potrzebował softwareowo regulować jasność wyświetlaczy LED
- R6, R7 zmniejszyłbym do 1k
- U4 brak terminatora
- Wydaje mi sie że wyświetlacze LED masz ze wspólną katodą a powinny być ze wspólną anodą
- nie żałuj na filtracje uC. Na każdą nóżkę VCC 100nF+10uF.
To takie moje uwago na szybko ale mogę się też mylić
1. Czy powinienem zastosować kwarc zewnętrzny czy wewnętrzny może być?
2. Czy SMBJ13CA wystarczy ? Max485CSA+ ma maksymalne napięcie na liniach A,B 12,5V. SMBJ13CA ma Voltage - Breakdown (Min) - 14.4V
Ad1. Dioda (15V, 3W) ma działać w kierunku zaporowym, aby zmniejszyć napięcie z 24V do 9V (zalecane napięcie dla tego wyświetlacza) oraz przy okazji zmniejszy moc wydzielaną stabilizatorze.
Ad2. Poprawione.
Ad3. Tak, mam to wszystko w ten sposób podłączone na biurku na płytkach stykowych.
Ad4. Dodane.
Ad5. 1K nie za mało ? na większości schematów widzę od 4.7k w górę.
Ad6. Wyświetlaczy będzie kilka na linii, więc rezystory będą dołączane podczas podłączania. Chyba, że mogę dołączyć rezystor przez dip switcha i załączać tylko wtedy kiedy wyświetlacz będzie ostatni ? Tylko wtedy scieżki będą wisieć w powietrzu
Ad7 Wyświetlacze są ze wspólną Anodą.
Ad8 Dodane
Atmega8 nie ma kwarca wewnętrznego. W ogóle nie wiem czy jakiś procek ma? Kwarc można dołożyć z zewnątrz a wewnętrzny to jest oscylator. Wracając do pytania czy stosować kwarc - skoro robisz płytkę i masz na tyle miejsca i wolnych pinów to wrzuć na PCB ten kwarc, przyda się to dobrze, nie to jeszcze lepiej.
Ad1 Ad1. MAX485 zasilasz z 5V więc na liniach A,B nie będzie większego napięcia, użyj transili na napięcie np. 7,5V.
Ad2 Ad2. Nie wiem jakim cudem chcesz 15-woltową diodą Zenera zmniejszyć napięcie z 24V do 9V?
Ad3 Ad3. To że masz podłączone i na biurku działa to jeszcze nic nie znaczy
Pytanie czy faktycznie to liczyłeś?
jaka moc rozpraszana w U1 Ci wyszła?
Ad5 Ad5. To czemu dałeś 20k jak na większości schematów jest 4,7k?
zawsze trzeba stosować się do tego co podaje producent. Jeśli tych modułów ma być kilka to nie dawaj w każdym tych podciągów tylko np. w tych gdzie są terminatory. Może być 4,7k. Zaoszczędzisz trochę energii
Ad7 Ad7. na schemacie są położone ze wspolną katodą