A tam jaki tam ze mnie mistrz
daj pan spokój
ale ok zadałem rzeczywiście to pytanie nie przypadkowo i widzę, że dobrze ponieważ wyłapałem błąd jaki popełniasz w założeniach, ale nie martw się wiele osób po lekturze not PDF od modułów firmy Hoperrf popełnia takie błędy na początku i ja sam się na tych notach przejechałem niejednokrotnie sam strasznie
Otóż w nocie RFM12 nie ma żadnego ale to absolutnie żadnego zalecenia aby taktować procka 10MHz, tymczasem taki pogląd panuje w setkach przeróżnych opisów w całym internecie i prawie wszędzie można o dziwo spotkać projekty akurat z tymi 10MHz
Otóż RFM12 sam używa jako bazowej częstotliwości 10MHz i pętli PLL, stąd na jego wyjściu można także uzyskać CLK OUT 10MHz na potrzeby taktowania mikrokontrolera tak w ogóle i dzięki temu w ogóle korzystać z tego żeby RFM12 sam wybudzał procka gdy trzeba.
Ale zostawmy to na chwilę, kolejna rzecz która podana jest w nocie odnośnie 10MHz to fakt, że warto używać po dwóch stronach urządzeń które się łączą takiego samego taktowania (ale to raczej powinno być oczywiste dla każdego, szczególnie gdy mowa o RS232)
Dalej - możliwa jest nawet kalibracja czy sprawdzanie ofsetu Rx/Tx w zależności od częstotliwości .... dzięki zdaje się komendzie AFC ...
no dobra ale to są że tak powiem dyrdymały .... może i ważne i warto jak ktoś chce się w nie wgłębiać jeśli chodzi o szukanie sposobu na maksymalne obniżanie poboru mocy przy zasilaniu bateryjnym jednak nadal nie ma to NIC wspólnego z koniecznością stosowania 10MHz dla taktowania procka.
To już prędzej bym zrozumiał że np potrzebujesz aby twoje urządzenia pracowały np na zewnątrz i w skrajnych temperaturach latem i zimą i wtedy najczęściej stosuje się rezonator kwarcowy aby mieć pewność co do prawidłowej prędkości RS232 ponieważ wiadomo że wewn. oscylator w zależności od temperatury może mieć na tyle duży dryft (tak się to chyba nazywa), że transmisja RS232 może przestać działać. Wtedy rozumiałbym dobranie rezonatora ale warto byłoby wybrać przyjazny dla RS232 czyli np 11,0592MHz czy podobny
Chociaż NIEDŁUGO - zbliża się ten czas, gdzie w pewnym poradniku mam nadzieję, że przyjemnie zaskoczę wszystkich że można także AVR'ki używać na wewn. oscylatorze dla RS232 w skrajnych warunkach i będzie działał RS232 bez względu nawet na DUŻY dryft oscylatora RC
.... ale ok nie uprzedzajmy faktów ...
Kontynuując - jeśli zaś będziesz używał modułów w warunkach pokojowych (chodzi mi o temperatury oczywiście) to SPOKOJNIE można działać na wewn. oscylatorze i to jeszcze jak najniższym np 1 MHz który zdecydowanie lepiej wpłynie ci na oszczędności pobieranego prądu przez procesor z baterii w trakcie działania, ustawisz sobie niewielką prędkość np 2400 ale pewnie spokojnie wystarczy - no i jak mówię łatwiej będzie ci - jak sam widzisz skorzystać z opcji USYPIANIA procka
przemyśl więc to wszystko - i jak mówię spokojnie daruj sobie ten kwarc 10MHz
www.youtube.com/mirekk36 ]