mirekk36 napisał(a):
stabilizator do baterii pastylkowej 3V ? to chyba nieporozumienie - tak mi się wydaje przynajmniej, po co marnować jeszcze energię na pracę i straty samego stabilizatora - toż on sam ci pastylkę zeżre po krótkim czasie.
Poza tym pastylka i Bluetooth ? jaki moduł ? z jakim poborem prądu ? - jeśli masz na myśli typowe moduły z transmisją opartą o SPP to kolejny raczej strzał w stopę dla zastosowania baterii pastylki. Toż one żrą tyle prądu, że pastylka może po prostu "uklęknąć", wręcz paść na kolana przy pierwszej lepszej transmisji, i masz restart procka i tak w kółko ...
Dotychczas w układach gdzie miałem zasilanie bateryjne (ale oparte o akumulatory) nie używałem stabilizatora - datego miałem wątpliwości czy jest jakieś uzasadnienie.
Co do Bluetooth to jest dobre pytanie, bo w innym poście pytałem się jaki moduł wybrać. Pytanie jest bardziej ogólne bo raz na jakiś czas muszę zczytać dane z tego urządzenia. Najprostsze i najtańsze rozwiązanie to UART-USB tylko ma to jeden mankament - obudowa. Jako że urządzenie ma być używane na różnych mniej lub bardziej ekstremalnych wypadach w terenie obudowa musi być szczelna inaczej urządzenie długo nie pożyje. Na ten moment mam pomysł aby obudowę wydrukować i żeby składała się z dwóch częsci skręcanych a po środku była uszczelka.
Jeśli do tego wszystkiego dodałbym złącze (pytanie jakie żeby było małe) to pojawi się problem zapewnienia szczelności wokół złącza. Z tego powodu rozważam do wymiany jakąś technologię radiową i BLE wydawała się najnardziej oczywista ale problem jest z wyborem modułu. Oczywiście dopuszczam inne rozwiązania, tylko jakie ?

Michał