Rumcajs napisał(a):
Problem jest taki że gostek który zaprojektował układ popełnił szkolny błąd, gdyż przy zasilaniu 3,3V dał na pałę właśnie kwarc 16MHz. O ile wiem - by atmega nie głupiała przewidział dzielenie zegara przez 2, ale to wszystko co mi wiadomo..
Zakładając, że jest tak, jak napisałeś, to "dzielenia zegara przez 2" w ATmega328 nie dokonuje się za pomocą fusebitów, tylko programowo, poprzez ustawienie bitów CLKPS3:0 w rejestrze CLKPR. Fusbitów rzeczywiście nie trzeba zmieniać, aby oscylator poprawnie pracował. Jeśli jednak wlutujesz rezonator 8MHz, a nie zmienisz softu, to uzyskasz rzeczywistą częstotliwość taktowania 4MHz, co może być problemem. Nawet gdyby program nie ustawiał preskalera, to przecież zwykle programy bazują na jakimś timingu, który jest zależny od częstotliwości taktowania. Na podstawie F_CPU ustawia się np. prędkości pracy interfejsów komunikacyjnych. Sama zmiana rezonatora, bez ingerencji w program raczej nie zda egzaminu.
Rumcajs napisał(a):
grzebanie w sofcie jest niemożliwe gdyż nie jest on upubliczniony, i jedyne czym dysponuję to właśnie fuski i sam botek w postaci hexa..
Niekoniecznie jest niemożliwe...
Jeśli chodzi tylko o zmianę preskalera zegara systemowego, to myślę, że jest to do opanowania bez kodu źródłowego...