Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 2 cze 2020, o 11:42


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lip 2018, o 12:34 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 23 sty 2014
Posty: 1007
Pomógł: 71

Witam,
Mam takie pytanie, chce używać pamięci EEPROM w projekcie, w którym wykorzystuje Atmege32A. Zgodnie z datasheet mogę zasilać ten mikrokontroler napięciem od 2,7V do 5,5V. Pytanie czy jeśli wybiorę minimalna wartość napięcia zasilania czyli 2,7V to czy zapis i odczyt z EEPROM bedzie działał bez zarzutu? Zależy mi zeby pracowalo to niezawodnie. Nie znalazłem żadnych informacji w datasheet na temat ze mogłoby to nie działać prawidłowo ale wole podpytac szerokie grono konstruktorów i programistów☺



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lip 2018, o 12:49 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 887
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 166

Skoro datascheet mówi że minimalne zasilanie jest 2,7V to tak jest - czyli jest to napięcie przy którym procek będzie pracował stabilnie w pełnej funkcjonalności, czyli również EEPROM (oczywiście z uwzględnieniem zastrzeżeń co do zegara taktującego).
Oczywiście nie oznacza to że obniżenie napięcia o 0,1V spowoduje że procek zacznie się wieszać czy zapis się posypie. Poprostu producent zostawia sobie margines zapasu, a te 2,7V to napięcie gwarantowanej poprawnej pracy.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lip 2018, o 11:49 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 23 sty 2014
Posty: 1007
Pomógł: 71

xentis napisał(a):
(oczywiście z uwzględnieniem zastrzeżeń co do zegara taktującego)


Jakich zastrzeżeń?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lip 2018, o 20:47 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 887
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 166

Np. takich ;)
Obrazek


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2018, o 07:42 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 23 sty 2014
Posty: 1007
Pomógł: 71

aaaa ok :) myślałem że procek coś mi umknęło w datasheet i procek musi być taktowany odpowiednio dużą częstotliwością żeby był możliwy zapis do EEPROM czy coś w tym stylu :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO