igsor96 napisał(a):
Po dodaniu delaya do funkcji write_slave problem zniknął
Powiem tak - jeśli dodałeś tego delaya i problem zniknął to masz coś nie tak (przypuszczam że z warunkiem w while).
Sekcję
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
dodałem tylko po to by podejrzeć jakie wartości status code zwraca TWI SLAVE-a, delay był tu konieczny i oszacowany na "bezpieczne oko" tak by operacja wysyłki tego kodu po UART była już na pewno po operacji wysłania bajtu po TWI.
W czasie normalnej pracy modułu TWI właściwy czas oczekiwania załatwia właśnie pętla while która zatrzymuje działanie programu do czasu pojawienia się właściwego status code co jest równoznaczne z zakończeniem operacji wysyłania bajtu przez moduł TWI.
U mnie program działa również po usunięciu delaya i funkcji uart_putint.
A tak wogule to nie wiem czy twoje podejście do TWI SLAVE jest właściwe. Widzisz moduł SLAVE powinien wykonywać polecenia MASTER-a. Więc budowanie funkcji która wysyła zdefiniowaną ilość bajtów nie do końca jest trafione.
Funkcja powinna cały czas wysyłać kolejne dane jeśli MASTER po odbiorze bajtu wystawia ACK, informując SLAVE że chce odczytywać kolejne bajty; a przerwać funkcję w momencie wysłania przez MASTER NACK. Przynajmniej tak to robią wszelakie moduły pracujące na magistrali TWI w roli SLAVE-a. Takie jest moje zdanie - choć niekoniecznie musi być słuszne