Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 cze 2026, o 07:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 lip 2017, o 21:01 
Nowy

Witajcie
tak jak w temacie zrobiłem sobie taki oto moduł który steruje pracą ringów samochodu
Obrazek

ogólnie działa w porządku tak jak powinien, ringi samochodu świecą ciągłym światłem podczas jazdy a do sterowania i odpalania stroboskopu jest przycisk (H5 na schemacie)
przycisk podaje masę na pin mikrokontrolera

moduł w aucie zainstalowany jest od 5 dni i przez 5 dni wszystko było w porządku a dzisiaj 2x mi się zdarzyło że moduł sam zaczął mrugać ringami ??

gdzie szukać przyczyny problemu ??
zasilanie mikrokontrolera waszym zdaniem jest ok ??
czytałem że filtrowanie zasilania mikrokontrolera w samochodzie jest trudniejsze ze względu na liczne zakłócenia krążące w całej instalacji samochodu
czy tutaj szukać przyczyny ??

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 lip 2017, o 21:09 
Użytkownik

pelson napisał(a):
a do sterowania i odpalania stroboskopu jest przycisk (H5 na schemacie)
przycisk podaje masę na pin mikrokontrolera
Pin PD1 do jakiego jest podłączony przycisk H5 jest tylko na pullup-ie wewnętrznym uC jak mniemam, bo na schemacie nie masz żadnego zewnętrznego rezystora - jeśli tak to bym obstawiał w tym problem.
Dałbym zewnętrzny rezystor pullup nawet rzędu 4,7K + 100nF do masy.
Niestety w aucie zakłócenia są masakryczne i filtracja zasilania to nie wszystko. Pin sterujący od przycisku również jest podatny na takowe zakłócenia a wewnętrzny pullup jest za słaby aby im przeciwdziałać.

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

Poza tym do zastosowań w aucie bym polecał przyjrzeć się serii automotive tych procków.

PostNapisane: 29 lip 2017, o 21:24 
Nowy

z tego co pamiętam o pull-up muszę dać rezystor między dodatnią szynę zasilania a pin PD1 tak ??
tak dokładnie na chwilę obecną pin PD1 jest na pullup-ie wewnętrznym

gdzieś czytałem lub oglądałem że "automotive" to tylko chwyt marketingowy i to tylko wyciąganie kasy
ale prześledzę temat ponownie

PostNapisane: 29 lip 2017, o 21:38 
Użytkownik

pelson napisał(a):
gdzieś czytałem lub oglądałem że "automotive" to tylko chwyt marketingowy i to tylko wyciąganie kasy
Nie jestem ekspertem w tym temacie ale nota na pewno ma rozszerzony gwarantowany zakres temperaturowy przy których procek będzie poprawnie pracował. Ale może faktycznie (nie wiem gdzie moduł masz zainstalowany ale latem to w kabinie na postoju temperatury mogą panować takie że potrafi rozsadzić zapalniczkę z gazem, z kolei pod maską podczas jazdy też nie jest lajtowo) . Na początek zewnętrzny pullup czyli rezystor od Vcc do pinu, i od pinu kondek do masy - może wystarczy (wewnętrzny pullup możesz zostawić - nie zaszkodzi).

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 29 lip 2017, o 21:46 
Nowy

dziękuję za wskazówki jutro sprawdzę :)

PostNapisane: 31 lip 2017, o 07:57 
Użytkownik

pelson napisał(a):

W przypadku uC Atmel to tak niestety jest , seria A niczym sie nie różni od zwykłej
ale teraz pod Microchipem powinno sie to zmienić , jednakowoż dobre filtrowanie zasilania i sprzętowe pullupy oraz deboucery
powinny znacznie poprawić sytuację. zastosowanie kondensatorka przy przycisku zdecydowanie poprawi działanie,
dobrym zwyczajem jest tez stosowanie jakościowo dobrych przewodów i dodatkowe masowanie panelu przycisków jesli są dalej niż 10cm od płytki
-- na zasilaniu poza podstawowym filtrowaniem dobrze dać filterek przeciwzakłóceniowy taki jak do radia CB
polaczenia lutowane lub na wtykach dobrej jakości żadnych goldpinów ...

Strefa czasowa: UTC + 1