Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 mar 2025, o 00:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 mar 2017, o 14:28 
Użytkownik

Witam kolegów.Czy dozwolone jest łączenie portów mikrokontrolerów np pb0 pierwszego z pb0 drugiego do n portów pb0.Tam któryś z procków będzie ustawiał 0 na tym pinie a poza tym bedzie czytał stan tej lini i tak każdy moduł.Czy taka opcja ma prawo działać?

Wysłane z mojego ZP951 przy użyciu Tapatalka

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 mar 2017, o 14:38 
Użytkownik

Tak, o ile nie będziesz wystawiać na tym drugim procku stanów (żeby nie zrobić zwarcia).
Poza tym w ten sposób są zrealizowane moduły komunikacyjne... UART, SPI, i2c, wszędzie łączysz ze sobą piny procków lub innych układów scalonych.
To co chcesz uzyskać to transmisja równoległa.

PostNapisane: 28 mar 2017, o 14:42 
Użytkownik

Nie wiem do czego ma to służyć ale odpowiadając na pytanie - zadziałać pewnie i zadziała jakoś, zakładając, że np. nie dopuścisz aby port na obu procesorach był wyjściem w danym momencie. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem i dużo prostszym wg mnie, jeśli chodzi choćby o prostotę płytki i bezpieczeństwo procków jest użycie uarta i "gadanie" pomiędzy prockami prockami.

PostNapisane: 28 mar 2017, o 20:45 
Użytkownik

Witam.Dzięki za odpowiedź już tłumaczę o co mi chodzi.Jestem na etapie budowy domu i zastanawiam się nad sterowaniem rolet zewnętrznych.Chciałbym sterować każdą z osobna lokalnie góra dół ,lecz gdy nacisnę dłużej przycisk od którejkolwiek wówczas zasuną się albo odsuną wszystkie.Taką samą funkcje ma spełnić przełącznik grupowy przy wejściu do domu.Klikam góra odsłania wszystkie .Klikam dół zasłania wszystkie.Tak jak opisałem wyżej chce aby w pewnych sytuacjach pin procka był w większości wejściem lecz gdy przytrzymam dłużej przycisk do lokalnego zamykania lub odsłaniania wejście to staje się wyjściem i "przyciąga" do masy całą magistrale.
Nie wiem czy nie za bardzo zamieszałem.Dołączam poglądowy schemat.
Obrazek

PostNapisane: 28 mar 2017, o 21:47 
Użytkownik

Przemyśl to czy warto. Poczytaj o sterownikach str z oferty f&f z Pabianic. Nie drogie a sprawdzone i godne uwagi chyba.

PostNapisane: 29 mar 2017, o 07:57 
Użytkownik

Nie bardzo wiem dlaczego autor chce stawiać przy każdej rolecie jakieś CPU. Na każdą roletę trzeba dwa wyjścia. Do tego tyle wejść ile ma przycisków, powiedzmy ilość wyjść + 2 na grupówki. Wejścia można zrobić na expanderach I/O, wyjścia zresztą też lub na rejestrze przesuwnym. Tym samym można to zrobić na jednej mega8 w topologii gwiazdy i upchnąć to w tablicy rozdzielczej. Wada - więcej kabla bo do rolet też trzeba prowadzić kable 230V w gwiazdę. Całość załatwi jeden mikrokontroler z odpowiednim wsadem.
Na marginesie -warto również przemyśleć i pod wejście układu wpiąć sygnał z centrali alarmowej która również mogłaby sterować włącznikami grupowymi rolet.

PostNapisane: 29 mar 2017, o 08:58 
Nowy

mam "inteligentny" dom i tu potrzebna 10000% niezawodność (nerwy piękniejszej polówki są bezcenne). używam polskiego produktu z poznania :) i mogę sterować lokalnie, dowolnie grupować rolety każda indywidualnie ustawiać na dowolny % otwarcia/zamknięcia. a najważniejsze starowanie via komórka/laptop z dowolnego miejsca na ziemi i nie tylko.

pamiętaj ze żona jest najsurowszym recenzentem naszych "wynalazków"

PostNapisane: 29 mar 2017, o 09:16 
Użytkownik

jacekr napisał(a):
mam "inteligentny" dom

ale autor chyba nie o to pytał...

Pewnie, że można wydać kupę kasy i to zrobić na Fib... Można wydać jeszcze więcej i pójść w KNX. Ale czy o to chodzi, gdy się chce "tylko" sterować roletami??

PostNapisane: 29 mar 2017, o 09:50 
Nowy

skalarro napisał(a):
jacekr napisał(a):
mam "inteligentny" dom

ale autor chyba nie o to pytał...

Pewnie, że można wydać kupę kasy i to zrobić na Fib... Można wydać jeszcze więcej i pójść w KNX. Ale czy o to chodzi, gdy się chce "tylko" sterować roletami??

Ale mnie tylko chodziło o nawiązanie do nerwów żony. mam wiele rzeczy zrobione na mikrokontrolerach w domu, ale pewne "tematy" są strategiczne.
jesteś w pracy lub na wyjeździe a rolety zwariowały lub nie chcą się podnieść ;) co na to twoja polówka ?

PostNapisane: 29 mar 2017, o 10:03 
Użytkownik

jacekr napisał(a):
jesteś w pracy lub na wyjeździe a rolety zwariowały lub nie chcą się podnieść ;) co na to twoja polówka ?

Idzie ukoić nerwy do najbliższego jubilera.
DIY też można zrobić z wielopoziomowym zabezpieczeniem, powielonymi układami wykonawczymi + układy wieloprocesorowe z głosowaniem większości. Kwestia kasy, potrzeb i zacięcia oraz poziomu zestresowania połowicy.

PostNapisane: 29 mar 2017, o 11:08 
Użytkownik

Do kolegi riddik dlatego cpu iż chciałbym z dowolnej rolety dokonać grupowego zamknięcia otwarcia rolet np po przytrzymaniu przycisku powyżej 5 sekund.jezeli trzymam krócej steruje pojedynczą roletą przy której jest przycisk.Przyciskiem chciałbym sterować otwarcie lub zamknięcie na dowolną wysokość.Więc jeden przycisk kilka funkcji za pomocą jednego centralnego cpu raczej będzie ciężko zrealizować.

PostNapisane: 29 mar 2017, o 13:10 
Użytkownik

Hmm... To jest tylko kwestia reakcji na przycisk. Co szkodzi różnie reagować na wejście sterując jednym czy wieloma wyjściami. Poza tym poszedłbym w kierunku przycisków monostabilnych. Krótki klik uruchamia roletę. Drugi klik ją zatrzymuje lub do wyłączenia przez timer przypisany do wyjścia. Dwuklik robi to samo tylko ze wszystkimi. Każde wyjście powinno mieć osobny timer do podnoszenia i opuszczania. Będziesz latał i każdy CPU z osobna programował na rózne czasy opuszczania i podnoszenia? Jeden centralny CPU zrobi to doskonale.

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Był swego czasu taki projekcik na elektrodzie. Wbij w szukajkę Programowalny zespół wyłączników.

PostNapisane: 29 mar 2017, o 14:10 
Użytkownik

Dobrze a jak by miało wyglądać okablowanie od punktu centralnego jeżeli do sterowania silnika rolet potrzebne są dwa przekaźniki?

PostNapisane: 29 mar 2017, o 19:23 
Użytkownik

Jedno wyjście roleta w górę. Drugie wyjście roleta w dół. Program pilnuje, żeby nie były aktywne jednocześnie. Wszystkie przekaźniki siedzą w tablicy a okablowanie standardowe jak w każdej rolecie prowadzone do tablicy. Cztery żyły. N, ochronny i dwa kierunki. Do tego osobiście uważam , że sterowanie roletami nie powinno być przy rolecie tylko w wygodnym i dostępnym miejscu np. przy włącznikach oświetlenia. Przyciski na kablu alarmowym 6x0,5, zasilanie rolet 4x1,5mm Wszystko w topologii gwiazdy.

PostNapisane: 29 mar 2017, o 22:08 
Użytkownik

Witam
Czyli w przypadku uszkodzenia centralnego cpu wszystko leży?Czy sie może mylę.
Pozdrawiam

PostNapisane: 30 mar 2017, o 07:23 
Użytkownik

Oczywiście. że leży. Podobnie jak leży komp jak padnie CPU albo HDD. Chyba że masz klaster, RAID i co tam jeszcze czyli systemy zdublowane. Możesz w jednej tablicy wpakować kilka cpu i zaimplementować protokół głosowania albo na obwodach zasilających rolety wprowadzić włączniki do awaryjnego podnoszenia/opuszczania rolet poza jakąkolwiek elektroniką. Nie mam misji przekonywać kogokolwiek do jakichkolwiek rozwiązań. Rozumiem, że jesteś przywiązany do własnej koncepcji. Zamiast kombinować z portami dwukierunkowymi możesz zaopatrzyć włączniki grupowe w kolejny mikrokontroler i masz sprawę załatwioną. Każda roleta ma swój mikrokontroler z wyjściami na silnik, wejściami z przyciskami i dekoderem RS485. Do tego masz grupówki również z mikrokontrolerem i dekoderem RS485. Każdy z elementów może wystawić na magistralę rozkaz otwórz/zamknij wszystko lub nic nie wystawiać tylko sterować lokalnie. Można od biedy to zrobić na jakimś 8-nóżkowcu typu ATtiny102 tylko trzeba niestety RESET zaanektować co może być problemem przy aktualizacji firmware. Ale jest MEDKIT i mając ATB 1.5 można się tym nie martwić.

------------------------ [ Dodano po: 35 minutach ]

W sumie to grupówki nawet nie potrzebujesz. Wystarczy detekcja krótkiego lub długiego kliku.

PostNapisane: 31 mar 2017, o 07:29 
Użytkownik

Witam
Reasumując najkorzystniej moduły połączyć po rs485 .Każdy z nich jest slavem lecz w momencie komendy dotyczącej grupy staje się masterem.Jak najkorzystniej zapewnić zasilanie tym modułom.Czy wystarczy w pierścieniu połączyć moduły skrętką i po niej również oprócz magistrali rs485 puścić zasilanie 12v.Chciałbym zasilacz na din umieściś w skrzynce z bezpiecznikami a resztę w puszce pod przełącznikiem.Czy to będzie poprawna konfiguracja?
Pozdrawiam

PostNapisane: 31 mar 2017, o 08:01 
Użytkownik

RS485 jest potrzebny tylko gdy chcesz wymienić dane między węzłami. Nie funkcjonuje w pierścieniu. Jest to magistrala z terminatorami na końcach. Gwiazda również jest niezgodna ze specyfikacją. W razie konieczności rozdzielenia linii należy zastosować splitery. Jeżeli centralne zasilanie to chyba wystarczy pociągnąć razem z parą sygnałową parę zasilania. Mogą się pojawić problemy ze spadkami napięć, różnicy potencjałów masy etc. Wszystko zależy od jakości kabli i odległości. Jeżeli każdy moduł ma dostęp do 230V to może zasilacze beztransformatorowe. Był tu na forum taki projekt.
http://forum.atnel.pl/viewtopic.php?t=17598&p=182388#p182388
Uwaga urządzenie potencjalnie niebezpieczne.
Lub jakieś małe zasilacze impulsowe z ładowarek telefonicznych. Przy osobnych zasilaczach wręcz nieodzowne byłoby zastosowanie izolacji galwanicznej modułów od magistrali.
Jest fajny projekt na elektrodzie i jak wkleję link to mnie moderator pogoni. Poszukaj hasła : Splitter DMX z izolacją galwaniczną. DMX chodzi właśnie na magistrali RS485.

PostNapisane: 31 mar 2017, o 09:34 
Użytkownik

riddik napisał(a):
Jest fajny projekt na elektrodzie i jak wkleję link to mnie moderator pogoni. Poszukaj hasła : Splitter DMX z izolacją galwaniczną. DMX chodzi właśnie na magistrali RS485.

Nie wszystko co na elektrodzie jest złe i na pewno moderator Cię nie pogoni za wklejenie linka który jest "na temat" i nie jest reklamą sprzeczną z celami właściciela forum.

Strefa czasowa: UTC + 1