Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lis 2024, o 20:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lut 2017, o 20:03 
Użytkownik

Walczę od jakiegoś czasu (z przerwami)z czujnikiem MPL3115A2. Udało mi się z nim dogadać ale wyniki które otrzymuję sa inne od rzeczywistości, np ciśnienie jakie otrzymuję z czujnika to 972hPa tymczasem sprawdzając w internecie na kilku portalach pogodowych ciśnienie w moim mieście jest ok 998hPa. Pomijam że dane na stronie internetowej mogą być trochę nieaktualne (z przed kilku godzin) ale obawiam się, że coś jest nie tak. Wysokość która podaje mi czujnik tez mam rozjechaną, mieszkam na 110 m npm. a czujnik pokazuje mi 240m Jest to oczywiście związane z błędnym pomiarem ciśnienia. Nie rozumiem tego o co chodzi? Może w nocie pdf jest coś na ten temat, ale jakoś niedowidzę być może dla tego, że u mnie słabo z angielskim :oops: W sumie to nie wiem gdzie może leżeć problem, sprawdzałem moduł z gotowym kodem pod płytkę Arduino i wyniki mam bardzo podobne do mojego kodu w C. Programy pod Arduino sprawdzałem różne znalezione w internecie i wszędzie jest mniej więcej tak samo więc o co chodzi. Czujniki mam dwa i oba pokazują podobnie. Nie rozumiem tego, czy to znaczy, że wynik trzeba "dopasowywać" przez mnożenie przez jakąś stałą czy coś innego o czym nie wiem. Szukam po rejestrach czy nie powinienem gdzieś wpisać jakiegoś offsetu, ale jedyny jaki znalazłem to rejestr 0x2B i z tego co wyczytałem dotyczy korekcji wskazań wraz ze starzeniem się czujnika.
Wkleję link do datasheet-a. Za wszelkie uwagi z góry dziękuję.
a cha, temperaturę wskazuje raczej ok. komunikacja działa poprawnie więc nie tu szukałbym problemów.
Data Sheet MPL3115A2
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&sqi=2&ved=0ahUKEwi75MyM5qbSAhULWRQKHZsWC7YQFgg5MAA&url=http%3A%2F%2Fwww.nxp.com%2Ffiles%2Fsensors%2Fdoc%2Fdata_sheet%2FMPL3115A2.pdf&usg=AFQjCNFD00ZnZNwELp6_MlOkfQRMDEhr-w&sig2=f_jZalAGOuY1I-9CaIgiHA&bvm=bv.147448319,d.bGs

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lut 2017, o 13:43 
Użytkownik

Stacje meteorologiczne często podają tzw. ciśnienie zredukowane w odniesieniu do poziomu morza. Natomiast pomiar dokonywany wprost przez czujnik ciśnienia to ciśnienie bezwzględne. Oba te ciśnienia dość znacznie się różnią.
Ja stosowałem kiedyś następujące kody do odczytu tych czujników i nie miałem nigdy większej różnicy wskazań w stosunku do stacji meteorologicznej jak
2 hPa. Oczywiście mam na myśli ciśnienie bezwzględne.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 13 mar 2017, o 21:28 
Użytkownik

Kolego janusz17 jak często mogę odczytywać nowe dane z czujnika? Jakoś nie mogę ogarnąć pdf-a. Chciałbym odczytywać minimum 4 pomiary wysokości na sekundę, ale jak ustawię w trybie oczekiwania na nowy pomiar
Kod:
IIC_RegWrite( 0xC0,0x26,0xB9)

to flaga PTOW w Sensor Status Register "przychodzi" mi co 1 sekundę czyli odczyt wysokości mam co sekundę.
Mógłbyś podpowiedzieć mi jak skonfigurować rejestry do częstszego odczytu danych? Chciałem zrobić np. odczyt "ręczny" z timera programowego.

Strefa czasowa: UTC + 1