Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 mar 2025, o 23:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 mar 2017, o 16:53 
Użytkownik

Witam

Robię sobie w mieszkaniu pomiar temperatury w pomieszczeniach.
Pomiar będzie dokonywany za pomocą 5 czujników DS18B20.
Połączenie na 3 liniach (VCC, DQ, GND). Do połączenia użyję skrętki CAT5.
Teraz pytanie związane z poprawnością działania takiej instalacji w mieszkaniu, bo jak wiadomo każdy z tych pięciu czujników będzie oddalony od mikrokontrolera w różnej odległości. Najbliższy będzie oddalony od mokrokontrolera o jakieś 60cm, a najdalszy będzie położony jakieś 15 metrów od płytki z prockiem, więc różnica spora.

I teraz doradźcie mi jak to połączyć czy w kształt gwiazdy czyli każdy z czujników na oddzielnym kablu i wszystkie zbiegają się w jednym miejscu przy płytce z procesorem. A czy może lepiej pociągnąć jeden kabel i do niego w odpowiednich miejscach w mieszkaniu wpinać czujniki DS18B20, gdzie na końcu przewodu będzie podłączony najdalej oddalony czujnik?

Dodam, że nie ma znaczenia koszt pociągnięcia takiej instalacji (tzn.czy to będzie jeden kabel, a czy pięć kabli, do każdego czujnika osobny)

Jak doradzacie zrobić, żeby było dobrze?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 mar 2017, o 17:19 
Użytkownik

Witam,
osobiście prowadziłbym każdy przewód DQ osobno od każdego czujnika, zasilanie może być wspólne. W ramach ostrożności, zabezpieczyłbym zasilanie jakimiś diodami zenera na wypadek uderzenia pioruna w bliskiej odległości. W 15 metrach przewodu może wyindukować się nie małe napięcie.
Najlepiej nie ciągnać przewodów DQ i zasilania np. w jednym korytku z przewodami 230V.
A tak w ogóle to cena nie gra roli to polecałbym od razu pociągnąć RS-485 i choć co fajnego można potem dołożyć ale to już tylko moja sugestia :)

PostNapisane: 4 mar 2017, o 17:46 
Moderator

a ja polecałbym nie robić gwiazdy tylko magistralę

PostNapisane: 4 mar 2017, o 19:49 
Użytkownik

Czyli Panie Mirku opcja z jednym kablem od którego "po drodze" będą podłączane czujniki, tak?

PostNapisane: 4 mar 2017, o 22:25 
Moderator

michał6201 napisał(a):
Czyli Panie Mirku opcja z jednym kablem od którego "po drodze" będą podłączane czujniki, tak?

dokładnie tak - tzn ja się nie upieram przy innych rozwiązaniach ale z gwiazdą zawsze miałem problemy - zaś na magistrali wszystko śmigało jak należy

PostNapisane: 4 mar 2017, o 23:13 
Użytkownik

Jak to dokładnie wygląda?

Ja widzę to tak - jest skrętka w której mamy 4 skrętki po dwa przewody. Mi wystarczą 3 skrętki po dwa przewody, jednak skrętka dla VCC, druga dla DQ, a trzecia dla GND. I w odpowiednim miejscy przecinam kabel, wlutowuję czujnik i ciągnę dalej kabel, aż do następnego miejsca, w którym chcę umieścić czujnik. Dobrze rozumuję?

A co zrobić z czwartą skrętką niewykorzystaną? Podciągnąć do GND?

Ewentualnie mógłbym kupić zamiast skrętki FTP taki przewód 4 żyłowy YnTKSY, w nim są 2 pary przewodów skręcone, przekrój 0,8mm. Może taki byłby lepszy?

PostNapisane: 5 mar 2017, o 08:25 
Użytkownik

cześć Michał

Trochę źle kombinujesz. Jedna skrętka (jak piszesz dwa przewody-np. niebieska para) to masa i zasilanie.
Druga para to wyjścia sygnałowe czujników z tym, że wykorzystujesz jeden przewód z pary na sygnał a drugi do masy.
Zostają Ci dwie pary przewodów które możesz wykorzystać do RS485 lub RS232 lud do jeszcze czegoś innego.

Zdecydowanie odradzam przewód czterożyłowy - po to została wymyślona skrętka żeby ograniczyć zakłócenia.
Oczywiście może się zdarzyć, że przy bardzo długim odcinku przewodu będziesz miał spadek napięcia zasilania ale musiałbyś mieć odcinek ok. 100m żeby zaczęło się dziać coś niedobrego. Wtedy prowadzisz masę i zasilanie oddzielnymi parami a i tak zostanie jedna para na RS.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 5 mar 2017, o 12:25 
Użytkownik

Teraz już rozumiem :)

Jeśli chodzi o podłączenie np. samego czujnika, to w miejscu gdzie ma być, to przecinam skrętkę i w tym miejscu muszę wstawić np. malutką płytkę ze złączami ARK i czujnikiem DS18B20. Chciałbym, aby to wyglądało estetycznie i była możliwość wymiany i rozbudowy takiego modułu ze złączami ark, bo tak jak koledzy wspominali wyżej, można dołożyć komunikację np. RS485.
Poniżej zamieszczam taki schemat poglądowy:

Obrazek

Co myślicie o takim rozwiązaniu? Oczywiście taka płytka mieściłaby się w malutkiej obudowie. Tylko czy nie stracę na jakości sygnałów i czy nie wprowadzę taką płytką zakłóceń?

Teraz to jest tylko czujnik temp. ale robię to u siebie w mieszkaniu, więc mogę nad tym pracować be ograniczeń i w przyszłości rozbudować układ. Tak jak pisałem, mieszkanie mam małe, więc więcej jak 15 metrów nie wyjdzie.

Bo jeszcze mógłbym kupić taki kabel:
Obrazek

Może taki być w ostateczności? Oczywiście minusem takiego kabla byłoby ograniczenie tylko do komunikacji albo 1-wire albo rs485.

Ostatnio edytowano 5 mar 2017, o 13:06 przez michał6201, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 5 mar 2017, o 12:47 
Użytkownik

Dokładnie tak bym to zrobił.
Pewnie, że możesz umieścić czujnik na płytce ze złączami i nie musisz obawiać się zakłóceń - pamiętaj tylko o rezystorze podciągającym dla czujnika.

PostNapisane: 7 mar 2017, o 22:47 
Użytkownik

A jeszcze mam jedno pytanie do Was

Wszędzie na schematach widzę, że piny RE oraz DE Konwertera RS485 podciągane są do pinu INT0 procka.Czy musi tak być koniecznie?
Dodam, że procki nie muszą być u mnie ani usypiane, ani budzone.

Czy w związku z powyższym, mogę podpiąć piny RE i DE do innego pinu procesora?

PostNapisane: 9 kwi 2017, o 20:50 
Użytkownik

Tymi wyprowadzeniami sterujesz konwerterem, możesz nadawać lub odbierać, w większości przypadków są połączone razem i sterowane z mikrokontrolera, możesz podłączyć do innego pinu, kwestia zmiany w programie. Możesz też na sztywno podłączyć do masy lub Vcc, ale wtedy masz tylko odbiornik lub tylko nadajnik.

Strefa czasowa: UTC + 1