Witam.
Realizując jedno z ćwiczeń z Bluebook'a odnośnie sterowania silnikiem DC (str.340) zmodyfikowałem troche kod programu proponowany przez autora dodając sygnał PWM o zmiennym wspołczynniku wypełnienia. Niestety mimo ustawienia max współczynnika wypełnienia silnik kręci się dość wolno będąc sterowanym przez mostek L293DNE. Schemat połączeń taki jak w książce, chociaż nie korzystam z zestawu płytki ATB. Źródło zasilania mostka to zasilacz stabilizowany z regulacją napięcia w szerokim zakresie i z max wydajnością źródła 1.6 A, więc problemu nie powinno być. Logikę 293DNE zasilam z 5 V dostarczanych przez ten zasilacz. Tym samym napięciem zasilam silniczek DC 5V. Podłączając diodę (oczywiście przez rezystor do anody) w miejsce wyprowadzeń mostka(tam gdzie był silnik) również widać kiepską zmianę jasności, zupełnie gorszą od tej gdybym zrealizował PWM podłączając diodę bezpośrednio do mikrokontrolera. Dlaczego silniczek sterowany mostkiem kręci się tak licho?
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Dodam że przy mniejszym wspólczynniku wypełnienia jak 200 silnik nie startuje tylko buczy, co również pewnie ma związek z tą sprawą. Tak jak by dostawał za mało prądu czy co... Wiem że mostek ma na kanale wydajność 600 mA więc powinno starczyć.
W jedną stronę silnik obraca się troche szybciej, zmierzyłem prąd: startuje od 25 mA i później stabilizuje się na poziomie 13 mA. W drugą stronę obroty są słabsze i prąd utrzymuje się cały czas na poziomie 10 mA, przy rozruchu też. Troche mało. Jak podłączam silnik bezpośrednio do linii zasilającej 5 V zasilacza to kręci się z max obrotami i prąd jest na poziomie 22 mA.
![Obrazek](https://obrazkiforum.atnel.pl/thumb/14505/4da040d4b5b906d12982ba3d8f0fb33b.jpg)