Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 lut 2025, o 10:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lis 2016, o 19:11 
Użytkownik

Witam.

Realizując jedno z ćwiczeń z Bluebook'a odnośnie sterowania silnikiem DC (str.340) zmodyfikowałem troche kod programu proponowany przez autora dodając sygnał PWM o zmiennym wspołczynniku wypełnienia. Niestety mimo ustawienia max współczynnika wypełnienia silnik kręci się dość wolno będąc sterowanym przez mostek L293DNE. Schemat połączeń taki jak w książce, chociaż nie korzystam z zestawu płytki ATB. Źródło zasilania mostka to zasilacz stabilizowany z regulacją napięcia w szerokim zakresie i z max wydajnością źródła 1.6 A, więc problemu nie powinno być. Logikę 293DNE zasilam z 5 V dostarczanych przez ten zasilacz. Tym samym napięciem zasilam silniczek DC 5V. Podłączając diodę (oczywiście przez rezystor do anody) w miejsce wyprowadzeń mostka(tam gdzie był silnik) również widać kiepską zmianę jasności, zupełnie gorszą od tej gdybym zrealizował PWM podłączając diodę bezpośrednio do mikrokontrolera. Dlaczego silniczek sterowany mostkiem kręci się tak licho?

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Dodam że przy mniejszym wspólczynniku wypełnienia jak 200 silnik nie startuje tylko buczy, co również pewnie ma związek z tą sprawą. Tak jak by dostawał za mało prądu czy co... Wiem że mostek ma na kanale wydajność 600 mA więc powinno starczyć.
W jedną stronę silnik obraca się troche szybciej, zmierzyłem prąd: startuje od 25 mA i później stabilizuje się na poziomie 13 mA. W drugą stronę obroty są słabsze i prąd utrzymuje się cały czas na poziomie 10 mA, przy rozruchu też. Troche mało. Jak podłączam silnik bezpośrednio do linii zasilającej 5 V zasilacza to kręci się z max obrotami i prąd jest na poziomie 22 mA.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lis 2016, o 20:28 
Użytkownik

L293D na wyjściu duży spadek napięcia ok 1,3V. Przy pełnym mostku jest to 2,6V, więc połowa napięcia zasilania.
Sprawdź najpierw jak zachowuje się silnik bez PWM'u, tzn gdy na ENABLE ma podany stan HIGH. Ponieważ masz zasilacz regulowany spróbuj podnieść napięcie. Dla L293D napięcie zasilania logiki można podnieść do 7V (taki jest zalecany zakres). Wtedy przy spadkach napięć powinno być prawie pełne 5V.
Lub też na próbę użyj tylko połowę mostka, ominiesz jeden spadek na tranzystorach wyjściowych.

PostNapisane: 17 lis 2016, o 20:51 
Użytkownik

Sprawdzałem wcześniej jak silnik zachowuje się przy ENABLE na HIGH ponieważ tak jest w założeniach pierwotnego kodu autora - problem występuje. Co więcej, jak nawet nie podepnę tego wejścia do niczego, to silnik i tak cały czas obraca się tak samo. Również wyrównywałem napięcie do 5 V gdy mostek pracował, ale nie było na nim dużego spadku gdy silnik się obracał, napięcie spadało gdzieś do 4,5 V. Dziwne... Co masz na myśli mówiąc o użyciu połowy mostka? Tzn. wykorzystywałem jakby połowę mostka, bo podpięty był tylko jeden silnik zamiast dwóch możliwych. Możliwe że układ jest jakoś uszkodzony? Podpiąłem do dosłownie raz i tak wyszło. Ponadto zrobiłem sobie swój mostek tranzystorowy i nie ma takiej sytuacji jak w scalaku.

PostNapisane: 17 lis 2016, o 20:55 
Użytkownik

Witam
W zakresie 200 - 255 nie będziesz miał dużej różnicy jasności.
Kable ( o ile właściwie łączą ) wydają się dobrze podłączone, ale... czy na pewno linie zasilające "ciągną" się wzdłuż całej płytki?
Ja zacząłbym od sprawdzenia wyjścia OC0 za pomocą LED'a - przy uC. Następnie sprawdziłbym L293, ale kanałami osobno - a na końcu jako mostek. Nic innego nie wymyślisz.
panjakub94 napisał(a):
Co masz na myśli mówiąc o użyciu połowy mostka?

kolega ma na myśli 1/4 scalaka - p.przykłady z BB

Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1