Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 sty 2025, o 20:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 paź 2012, o 20:47 
Nowy

Post w ramach przywitania się na forum, dla amatorów CNC.

Sam sterownik zrobiłem, jednak nie testowałem go na razie jakoś bardzo ze względu na inne zajęcia - stąd wszelkie ulepszenia mile widziane. Planowo ma być wykorzystany w miniCNC do płytek drukowanych. Na razie planowane:
-> sterowanie półkrokiem
-> dodanie czoppera, zwiększenie możliwego napięcia, przy obniżeniu płynącego prądu.
-> dodanie jeszcze modułu do podłączenia paru takich sterowników do PC'ta (z transoptorami coby niczego nie popalić)

Sterowanie teoretycznie Dir,Cloc,Step - czyli jak w najprostszych sterownikach do CNC, jedynie nie dawałem Enable. W programie zapomniałem się i nie dałem Step, chociaż... nie jestem pewien czy właściwie jest potrzebne.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

[ok - ale proszę na przyszłość kod umieszczać w znacznikach [ syntax = c ] tak jak poprawiłem w tym poście dobrze ? mirekk36]

Dla chętnych mogę podesłać projekt płytki w eaglu, chyba że nauczę się dodawać takowe na forum :) (Zamieścił bym od razu w poście.)

Bipolarny - bo mniej kabelków :P

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 paź 2012, o 21:53 
Użytkownik

Powiem tak myśl słuszna ale lepiej zrealizować to na wyspecjalizowanym układzie np modnym teraz TB6560AHQ
bo jest w cenie atmegi a potrafi że tak to ujmę rozwiązać wiele problemów związanych z silnikiem.

Ale idea jak najbardziej słuszna

pozdrawiam

PostNapisane: 18 paź 2012, o 07:38 
Nowy

Coś mi nie pasowało z tak długim kodem, będę pamiętał.

Co do układu: można i l298L czy l297d podłączyć prosto przez transoptory do portu lpt. To jest tylko podstawowe prymitywne zastosowanie atmegi, ale wydaje mi się że mimo wszystko można zaprogramować na niej więcej niż na ww. sterowniku (śledzenie kroków, chopper na pwm'ie). A przy cenie budowy CNC koszty elektroniki i tak są na tyle niskie że można o nich zapomnieć. Cena sterownika: +- 20zł, cena jednego łożyska liniowego tyle samo :)

PostNapisane: 18 paź 2012, o 14:20 
Użytkownik

Nie chcę cię zniechęcać aczkolwiek kości o których piszesz mogą same robić za sterownik tylko podajesz impulsy STEP oraz DIR ewentualnie ENABLE

Jeśli piszesz że sterownik kosztuje 20 zł to jednak polecam Ci kość którą ja proponuję bo kupisz chyba za 22 i do tego 2 rezystory do pomiaru prądu stabilizator 7805 do zasilania logiki układu jeden rezystor i kondensator do wewnętrznego rezonatora

3 kondensatory do filtracji zasilania mogę nawet podesłać projekt w Eaglu bo mam to opracowane :)

W sumie to tak jak by malucha porównywać do porsche niby obydwa mają sportową linię obydwa silniki z tyłu ale wygoda ekspleatacji inna a tutaj dodatkowo cena bardzo zbliżona, najlepiej nie wieżyc mi na słowo tylko zajrzeć do not katalogowych :)

Na początek nie musi być optoiolacji lub jeśli maszynka będzie pracować w niebojowych warunkach.
Tu masz gotowy projekt optoizolacji na LPT bo większość maszyn tak się steruję

http://www.ottop.republika.pl/optolpt.shtml

od razu mówię że można zastosować
LTV847 zamiast PC847

Pozdrawiam

PostNapisane: 18 paź 2012, o 17:32 
Nowy

Widzę że się nie zrozumieliśmy - koszt tego dokładnie sterownika, który może spełniać więcej funkcji niż tylko prymitywne kręcenie silnikiem, to około 20zł, wiadomo że im porządniejsza aplikacja tym w zależności od jeszcze jakości, cena wyższa.

Czytałem noty katalogowe, moją maszynkę chcę sterować przez linuxCNC, daleko mi do realizacji ze względu na 1) koszt (min 1tys zł mimo obróbki wyłącznie miękkich materiałów) 2) czas. Zresztą... chciałbym najpierw napisać pierwsze obsługi krokowców w asm'ie. (tak 4 fun)
Jeśli wykonam swojego malucha, z chęcią porównam z Twoim porsche, bo tak to dyskusja jest raczej bezcelowa :) Jeśli temat jest równie bezcelowy to proszę o jego usunięcie.

PostNapisane: 18 paź 2012, o 18:42 
Moderator

Dlaczego temat miałby być bezcelowy ?

Kłopot w czymś innym - napisałeś co już zrobiłeś, co chesz zrobić i .... ?

Tzn gdzie pytanie ?

Strefa czasowa: UTC + 1