Witam,
nemo napisał(a):
QuadMan napisał(a):
stosuję LM324, gdzieś tak od 1986 roku....
To było niepotrzebne z mojej strony, niczego nie wnosi do dyskusji, przepraszam. Natomiast schemat struktury wzmacniacza LM324 już tak. Rzuć okiem na niego, przecież:
QuadMan napisał(a):
....Przy zasilaniu niesymetrycznym, tranzystory wejściowe pracują praktycznie w nasyceniu...
Tylko, żebyśmy się dobrze zrozumieli: Nie widziałem nigdzie schematu MCP6002 ( czy tam MCP6001), być może wejście jest zrobione w identyczny sposób, ale faktem jest, że w jednym ze swoich komercyjnych projektów wymieniłem LM358 ( to, jak sam zauważyłeś, praktycznie to samo co LM324 ) ze względu na nieliniowości w pobliżu 0 ( pomiar napięć rzędu kilkudziesięciu mV względem masy przy zasilaniu niesymetrycznym).
nemo napisał(a):
...Czy to oznacza, że TI mija się z prawdą w swoim Data Sheet o LM324? Zresztą w OS, ST, Fairchild i National piszą podobnie. Poprosiłbym o więcej informacji,
Pozdrawiam
Nie wiem, ale nie zawsze wierzę w to, co inni piszą w swoich DS.
Wierzę natomiast w zdrowy rozsądek, podstawy elektroniki, w to co sam zmierzę i w to co widzę na schemacie.
Tak na koniec, kolego
nemo, ja nie mam ochoty na przepychanki. Kolega
arknaw poprosił o sprawdzenie schematu, napisałem to, co wiem z własnego doświadczenia ( nie powielam tu jakichś Urban Legends z internetu ), a co On z tym zrobi - jego sprawa. Ciebie również nie chcę na siłę nawracać na wzmacniacze operacyjne Microchip-a, bo nie mam w tym żadnego interesu
. Po prostu, jeśli chcesz być pewien, to jak będziesz miał chwilę, weź kilka wzmacniaczy operacyjnych: tych i tych, zrób z nich wzmacniacz o wzmocnieniu rzędu kilku - kilkunastu i sprawdź sam. Być może ja po prostu miałem pecha.
Pozdrawiam serdecznie, QuadMan.
P.S. Musiałem edytować, bo znaczniki [quote] [\quote] mi się rozjechały.