Witam,
piszę na forum, ponieważ skończyły mi się już pomysły

Jestem w trakcie budowy sterownika, opartego o wyświetlacz TFT 4,3" RIVERDI RVT4.3A480272CFWR36 z panelem dotykowym.
Niestety sterownik ma taki mankament że po 2-3 godzinach ciągłej, bezproblemowej pracy, ekran nagle rozjaśnia się i pojawiają się pionowe lub poziome pasy. Sterownik dalej pracuje poprawnie (działa dotyk/komunikacja przez UART), jednak nic się nie wyświetla. Niestety nie pomaga reset urządzenia, po ponownym włączeniu po chwili ekran znowu się rozjaśnia, czasem ma w ogóle problemy z uruchomieniem (cały czas biały ekran/biały ekran z pasami). Dopiero po wyłączeniu i odczekaniu 1-2 godzin wyświetlacz podziała 2-3 godziny i znowu j.w.
Myślałem, że coś może się przegrzewa, jednak żaden z elementów na PCB/ekranie nie jest nawet ciepły.
Jeżeli chodzi o parametry techniczne: sterownik działa pod kontrolą ATmega1280, taktowaną kwarcem 18,432 MHz, zasilaną z 3V3. Wyświetlacz również zasilany z 3V3. Dotyk oparty o STMPE811 (jednak to raczej nie w nim wina, ponieważ odlutowywałem układ dla testów). Biblioteki do obsługi TFT i dotyku z GB (próbowałem wgrywać program testowy z GB, ten od dotyku i efekt jest taki sam). Urządzenia mam dwa identyczne i w dwóch jest identyczny problem.
Bardzo proszę o chociaż sugestie, gdzie szukać przyczyny takiego zachowania. Może ktoś wcześniej spotkał się z czymś takim.
Jak by były potrzebne jakieś dodatkowe schematy, zdjęcia to proszę pisać.
Pozdrawiam, Michał