Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 kwi 2026, o 18:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lip 2016, o 07:46 
Nowy

Witam

Rozpocząłem swoją przygodę z mikro-kontrolerami w dość nieodpowiedzialny sposób.
Kupiłem na start ATmege328P. Uruchomiłem układ; AVRDUDE wykrył procesor i pozwolił na odczytanie wszystkich fusebitów. Następnie zacząłem bawić się z mrugającymi diodami i także wszystko się udało.

Postanowiłem zatem pobawić się fusebitami tak aby zmienić częstotliwość zegara procka z seryjnych 1Mhz na 8Mhz.
Zmieniłem zatem LFUSE z 0x62 na 0xE2 (nie posiadam licencji do mkavrcalculator więc wartość E2 wydedukowałem po analizie DTRki procesora.) Dioda zaczęła mrugać 8 razy szybciej więc po zmianie częstotliwości programowania w ECLIPSie także na 8Mhz powinno wszystko wrócić do normy. Niestety po zmianie częstotliwości dioda nadal mrugała 8 razy szybciej. Dzisiaj wyczytałem na forum, że eclipse ma funkcję clean project której nie użyłem, a pewnie powinienem.
Nie zmienia to faktu, że zamiast na spokojnie szukać przyczyny dalej, to stwierdziłem, że ustawiłem niepoprawne fusebity. Natrafiłem na jednym z poradników Pana Mirka nastawę E4 dla LFUSE. Nie zastanawiając się dwa razy wpakowałem tego fusa do procesora no i mam rc=-1.

Domyślam się, że pakując takiego fusa, który nijak ma się do tego procesora odblokowanie go będzie trudne. Tym bardziej, że ta konkretna zmiana nie polega tylko na przerzuceniu się na zewnętrzny oscylator (tak mi się wydaje).
Czy da rade coś z tym fantem zrobić? Naczytałem się o różnych układach oscylacyjnych ale wydaje mi się, że w tym przypadku to nic nie da. Czytałem też o programowaniu wysokonapięciowym ale to chyba też nie będzie takie proste.

Moja wiedza bazuje na tym co wyczytałem w internetach i DTRkach więc pewnie coś w mojej wypowiedzi namieszałem więc od razu przepraszam. Tak czy siak czy jest szansa na odratowanie tego kontrolera w miarę prosty sposób? Czy może lepiej kupić kolejny (kupię chyba z trzy ;) )

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lip 2016, o 07:52 
Użytkownik

Przełączyłeś na zewnętrzny kwarc. Podłącz jakiś. Na drugi raz korzystaj z jakiegoś kalkulatora fuse bitów z internetu.

PostNapisane: 21 lip 2016, o 08:02 
Nowy

W sumie możesz mieć rację. między 0xE2 i 0xE4 zmianie ulegają tylko ostatnie bity odpowiadające za źródło zegara. Kupię dzisiaj zewnętrzny kwarc i to sprawdzę.

Dzięki za odpowiedź ;)

PostNapisane: 21 lip 2016, o 08:05 
Użytkownik

Barti91 napisał(a):
nie posiadam licencji do mkavrcalculator więc wartość E2 wydedukowałem po analizie DTRki procesora.

Zajrzyj tutaj: http://www.engbedded.com/fusecalc/

PostNapisane: 21 lip 2016, o 08:05 
Użytkownik

Tylko podłącz do prawidłowo.

PostNapisane: 21 lip 2016, o 12:32 
Moderator

Cytuj:
Tak czy siak czy jest szansa na odratowanie tego kontrolera w miarę prosty sposób? Czy może lepiej kupić kolejny (kupię chyba z trzy )

Takim sposobem to kup lepiej ich od razu ze 2 kilogramy ... zamiast najpierw zapoznać się z tym co to są fusebity. Później też sam zobaczysz, że zamiast kupować hurtowo procesory i je blokować taniej było zainwestować w MkAvrCalculator i ew porządny programator

PostNapisane: 21 lip 2016, o 13:11 
Użytkownik

A jeśli masz już zablokowany procek, złóż sobie układ fusebit doctora. Opis projektu masz w linku:
http://mdiy.pl/atmega-fusebit-doctor-hvpp/
Można złożyć na stykówce (ale to nie jest najlepszy pomysł!). Ewentualnie własną płytkę wytrawić

PostNapisane: 21 lip 2016, o 20:09 
Nowy

Marhef czytałem o tym fusebit doctorze już wcześniej ale myślę, że to jeszcze nie pora na taki układ.

HomoChemicus wydaje mi się, że w tym wypadku nie chodzi o "jakiś kwarc" tylko o konkretny. W DTRce procka znalazłem informację, że dla bitów CKSEL3...0 nastawa 0100 (czyli moje 0xE4) odpowiada zegarowi: Low Frequency Crystal Oscillator opisanemu jako zegar o częstotliwości około 32kHz.

Panie Mirku myślę, że 2 kg to drobna przesada.
Po moim błędzie z nastawą niepewnego i nieprzemyślanego fusa na pewno wiem więcej i rozumiem więcej czym są fusebity.
Następnym razem takiego błędu nie popełnię.
Myślę, że w tym wypadku posiadanie "porządnego programatora" nie zatrzymałoby sztywnej nastawy LFUSE prze zemnie.
MkAvrCalculator z pewnością ułatwiłby mi zadanie ze zmianą częstotliwości zegara na 8MHz jednak razem z nim nie wgłębiałbym się w dokumentacje procesora i nie miałbym tym samym szansy bliższego zrozumienia "co to są fusebity".

PostNapisane: 21 lip 2016, o 20:36 
Moderator

Barti91 napisał(a):
jednak razem z nim nie wgłębiałbym się w dokumentacje procesora i nie miałbym tym samym szansy bliższego zrozumienia "co to są fusebity".

No przepraszam cię bardzo ale opowiadasz pan banialuki - i dziwne, że nawet do darmowej wersji programu nie zajrzysz żeby zobaczyć na ile ona pomaga właśnie zrozumieć działanie fusebitów, Każdy jest ładnie opisany. Fusebity można oglądać w nim na trzy różne sposoby ... można sprawdzać jaki procek jakie ma fusebity.

I NAJWAŻNIEJSZE - Sprawdzać sobie co to znaczy to twoje bezsensowne LOW 0xFx coś tam .... działasz kompletnie po omacku i sorki ale bez sensu .... A wystarczy wziąć darmowy MkAvrCalculator - wybrać sobie procka który jest obsługiwany i zmieniając fusebity czy to w zakładce fusy właściwości czy w zakładce fusy manualne widzieć które i jak zależą i w których bitach są umieszczone

Trzeba na prawdę się zapierać nogami i rękami żeby się czegoś nie dowiedzieć nowego na temat fusebitów używając tego programu - a ty właśnie się zapierasz nogami i rękami - więc nie dziw się że piszę - że opowiadasz bzdury z kosmosu ...

Pomijam już fakt, że sama zakładka Fusy uproszczone już całkowicie szybko pozwala się zapoznać o co chodzi z bezpiecznym ustawianiem fusów żeby sobie kuku nie zrobić

ale spoko - zapieraj się dalej ;) każdy robi to co lubi

PostNapisane: 21 lip 2016, o 21:14 
Nowy

Składając swój mały zestaw do rozpoczęcia przygody z mikroprocesorami, natrafiłem na ATmege 328P. Nie była ona wspierana przez darmową wersję Pana programu więc pewnie dlatego jej nie pobrałem.
Swoje dokształcanie w tym zakresie rozpocząłem od pana filmów na YT i już tam widziałem duży potencjał w MkAvrCalculator.
Jednak z procesorem który posiadam nic bym nie wskórał. Poza tym samodzielne wertowanie DTRki traktuje bardziej jako wyzwanie. Wiem , że może Pan tego nie rozumieć ale ja nie dążę do stworzenia kosmicznych układów. Dużo większą frajdę z zabawy sprawia mi samodzielne wydedukowanie na podstawie DTRki procesora jakiej postaci powinny być Fuse bity dla moich konkretnych potrzeb.

Pewnie kolejnym procesorem którym się zajmę będzie jeden z tych, które są wspierane przez Pana program. Jeśli dalej będę miał ochotę bawić się z tymi procesorkami to kupie Pana program bo jest on rzeczywiście pomocnym narzędziem.

PostNapisane: 21 lip 2016, o 21:21 
Moderator

Ależ ja nie piszę tego żeby namawiać cię do zakupu programu ;) mówię tylko że w darmowej wersji można z niego korzystać do wielu rzeczy - pomijam jego zakładkę z darmowymi narzędziami .... ale jak mówię samo potestowanie jak działają fusebity nawet wybierając ATmega8 pozwoliłoby ci sporo zrozumieć jak one działają ... bez żadnego kupowania

PostNapisane: 21 lip 2016, o 21:37 
Nowy

Pewnie następna będzie ATmega8 tak jak Pan proponuje.
Wracając do mojej "zablokowanej" ATmego 328P czy to co pisałem wyżej:
"HomoChemicus wydaje mi się, że w tym wypadku nie chodzi o "jakiś kwarc" tylko o konkretny. W DTRce procka znalazłem informację, że dla bitów CKSEL3...0 nastawa 0100 (czyli moje 0xE4) odpowiada zegarowi: Low Frequency Crystal Oscillator opisanemu jako zegar o częstotliwości około 32kHz. " ma sens?

Sprawdzałem mikroprocesor podpinając kwarc na 16MHz i 4MHz. Nie pomogło.
Czy rzeczywiście ATmegi mają możliwość konfiguracji na tak wolne zegary? Myślałem, że nawet jeśli procesor oczekuje kwarcu na 32kHz to tak czy siak powinien ożyć np dla 4 MHz.

PostNapisane: 22 lip 2016, o 12:05 
Użytkownik

Spróbuj z kwarcem tzw. zegarkowym (ma ok. 32 kHz). Ewentualnie spróbuj zbudować fusebit doctora, nie jest skomplikowany

PostNapisane: 22 lip 2016, o 14:58 
Użytkownik

Miałem tak samo , podłączyłem drugą atmege (ustawioną na 1MHz) z "żonglującą nóżką" i bez problemu sobie przeprogramowałem.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 22 lip 2016, o 15:08 
Użytkownik

Barti91 napisał(a):
... jednak razem z nim nie wgłębiałbym się w dokumentacje procesora i nie miałbym tym samym szansy bliższego zrozumienia "co to są fusebity".

Nie bardzo rozumiem jak kolega chce napisać jakiś program bez czytania dokumentacji mikrokontrolera? Jak sobie kolega włączy choćby jakikolwiek timer bez zaglądania do opisu rejestrów?

PostNapisane: 22 lip 2016, o 16:06 
Użytkownik

Cytuj:
Nie bardzo rozumiem jak kolega chce napisać jakiś program bez czytania dokumentacji mikrokontrolera? Jak sobie kolega włączy choćby jakikolwiek timer bez zaglądania do opisu rejestrów?

To proste ... użyje platformy arduino ...

PostNapisane: 22 lip 2016, o 16:42 
Nowy

Danny wydaje mi się, że przeczytałeś tylko to jedno zacytowane zdanie z kilkudziesięciu, które pojawiły się w tym wątku i do końca mnie nie zrozumiałeś.

Tak czy siak temat zamknięty. Zakupiłem rezonator na 32.768kHz o którym wspomina DTRka i wszystko zaczęło grać.
Tak przy okazji to pamiętajcie o dokładnym wciśnięciu procesora w płytkę zaciskową. Moja pierwsza próba z tym kwarcem się nie powiodła tylko dlatego bo procesor był nie do końca "wciśnięty". Coś mnie tknęło i spróbowałem ponownie. Procesor odpowiada, fuse bity zmienione na wewnętrzny oscylator 8MHz więc tak jak chciałem.

Dziękuję wszystkim za rady ;)

Strefa czasowa: UTC + 1