Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 kwi 2026, o 12:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lip 2016, o 22:22 
Nowy

Witam :), mam takie oto małe, bardzo dziwne pytanko:
Jeśli mamy taki sobie brzęczyk piezoelektryczny, to możemy sobie kontrolować jego częstotliwość "brzęczenia", przez co oczywiście wygrywać różne tony/dźwięki, a w dłuższej perspektywie całe piękne melodyjki. Moje pytanie natomiast jest takie, czy da się w jakiś sposób sterować nie jego częstotliwością, ale amplitudą? Oczywiście mam na myśli w jakiś sposób programowy. Na początku dla uproszczenia napiszę, że chodzi o sterowanie głośnością w jakiś płynny sposób w programie (ewentualnie potem będziemy rozwijać temat, bo główny cel jest zupełnie inny).

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lip 2016, o 22:51 
Użytkownik

Można sterować amplitudą tylko trzeba sobie falę zaprogramować (próbkę dźwiękową odtwarzaną w pętli) i odtwarzać ją za pomocą PWM modyfikując wysokość wierzchołków.

PostNapisane: 4 lip 2016, o 23:17 
Nowy

A mógłbyś jakoś to wytłumaczyć więcej i w miarę prosty sposób? Jestem dopiero bardzo początkujący. Co to znaczy "zaprogramować falę"? I dlaczego to ma być odtwarzane w pętli? Byłbym wdzięczny za jasne odpowiedzi ;)

PostNapisane: 5 lip 2016, o 07:16 
Użytkownik

Sterowanie częstotliwością odbywa się poprzez podawanie sygnału sinusoidalnego o zmiennej częstotliwości brzęczyk.
Sterowanie amplitudą odbywa się poprzez zmniejszanie / zwiększanie amplitudy tego sygnału sinusoidalnego.

Wyznaczasz sobie wartość próbek, które kolejno trzeba wystawić na DAC aby otrzymać z tego jeden okres funkcji sinus i następnie go powtarzasz w nieskończoność jeśli chcesz, żeby brzęczyk grał cały czas.
Ewentualnie można szukać jakichś rozwiązań pośrednich i uproszczeń, ale efekt też będzie nieco gorszy.

PostNapisane: 5 lip 2016, o 07:29 
Użytkownik

Scynk napisał(a):
Jestem dopiero bardzo początkujący.

I obawiam się, że tu będzie największy problem. Musisz posiąść nieco wiedzy na temat zasad tworzenia dźwięku, budowy próbki, itp. Kolega wyżej napisał jak to mniej więcej wygląda. Szukaj pod hasłem np. "generowanie dźwięku PWM". Zabawa z PWM jest o tyle fajna, że na jednym pinie możesz uzyskać nawet kilka ścieżek dźwiękowych, po prostu przed modulacją PWM wystarczy je odpowiednio zmiksować operacjami logicznymi. Przykład: http://elm-chan.org/works/mxb/report.html

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

Aha, można jeszcze bez PWM się bawić w odtwarzanie ze zmienną amplitudą - http://www.romanblack.com/btc_alg.htm

PostNapisane: 5 lip 2016, o 20:58 
Nowy

krzysssztof napisał(a):
Zabawa z PWM jest o tyle fajna, że na jednym pinie możesz uzyskać nawet kilka ścieżek

I tutaj właśnie kolega trafił w dziesiątkę :D Cały ten temat powstał tylko dlatego, że jak wspomniałem dopiero się uczę, i właśnie poznaję brzęczyki piezo. Umiem sterować częstotliwością (na razie pewnie w nie najlepszy sposób, bo wykorzystując opóźnienia), więc mogę sobie zrobić programik, który mi zagra jakąś melodyjkę. Ale jako że jestem "muzyczny" to chciałem zrobić coś ambitniejszego i zrobić melodyjkę na powiedzmy 2 czy 3 głosy. Normalnie musiałbym wykorzystać 2-3 brzęczyki. I wtedy właśnie wpadł mi do głowy genialny pomysł a mianowicie: "Czy da się jakoś zrobić tak, żeby na jednym brzęczyku wytworzyć dwa dźwięki jednocześnie?". Zabrałem się za realizację tego pomysłu, tylko od trochę złej strony. Pomyślałem sobie "skoro ze światłem to działa, to może z dźwiękiem też" :D I próbowałem to zrobić w ten spobób, że dwie częstotliwości (np. 880Hz i 700Hz) będę przełączać co np. 10ms, co w efekcie powinno dać dwudźwięk :D Nooo, jak się okazało niestety nie ;D Potem zacząłem trochę szukać w internecie od bardziej fizyczej strony, i dowiedziałem się, że jak chcę zrobić coś takiego, to musiałbym mieć falę "wypadkową" tych częstotliwości. Z testów w audacity wyszło mi np. coś takiego:
Obrazek

I dlatego spytałem czy da się jakoś sterować nie częstotliwością, ale amplitudą :)

Czyli podsumowując: jeśli bym chciał to zrobić, to polecacie jeśli dobrze zrozumiałem nie na generatorach piezo, tylko na jakimś zwykłym głośniku? I muszę trochę poczytać o generowaniu PWM? Dzięki za dotychczasowe zainteresowanie tematem, jak coś będę pisał dalej ;)

PostNapisane: 5 lip 2016, o 21:13 
Użytkownik

Scynk napisał(a):
nie na generatorach piezo, tylko na jakimś zwykłym głośniku?

Zdecydowanie...
W ogóle jakiekolwiek poważniejsze zabawy z dźwiękiem prowadzą do próbek/sampli, a zwykłe piiiip, to co najwyżej używane do sygnalizacji wciśnięcia klawisza. No dobra, nie tylko do klawisza - czasem jakąś prostą melodyjkę można zrobić na pipaniu:)

Scynk napisał(a):
I próbowałem to zrobić w ten spobób, że dwie częstotliwości (np. 880Hz i 700Hz) będę przełączać co np. 10ms, co w efekcie powinno dać dwudźwięk

Próbowałem podobnie w latach 90-tych na Commodore+4, ale w sumie sposób taki sprawdza się tylko przy symulacji akordu (np.typowego trójdźwięku) z odpowiednio dobranym czasie przerzucania kolejnych tonów. Brzmiało całkiem fajnie. W C64 to była norma. Zresztą to chyba ogólnie była wtedy norma :)

Aha, cytujący chyba Ci się pomylił w poście ;)

PostNapisane: 19 lip 2016, o 03:14 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Generowanie tonów/melodyjek, to ciekawy temat, a i efekty fajne można uzyskać.

https://www.youtube.com/watch?v=p_bNXlIIGxw

PostNapisane: 21 lip 2016, o 20:42 
Użytkownik

Scynk napisał(a):
Normalnie musiałbym wykorzystać 2-3 brzęczyki.

Czyli czujesz się na siłach zrobić to na 2, 3 wyjściach procka. Możesz po prostu te sygnały zsumować analogowo i będzie git.

Strefa czasowa: UTC + 1