Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 6 cze 2025, o 12:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 10 cze 2016, o 13:07 
    Użytkownik

Witam
    Temat filtracji zasilania był przez Mirka wiele razy poruszany ale chcę tu poruszyć inną kwestię a mianowicie tętnień na wyjściu samego zasilacza.
    Bo jeśli oprócz samej ATmegi zasila się kilka innych rzeczy i jest pobierany duży prąd i tętnienia rosną. Chcę tu przywołać przykład przetwornicy gdzie tętnienia będą zależne od poboru prądu i kondensatora filtrującego. Jeśli tętnienia na wyjściu zasilacza były by na poziomie 1V to te małe kondensatorki chyba nie mają szans dobrze tego wyfiltrować a dawanie kondensatorów na zapas typu 10 000uF (oczywiście nie przy mikroprocku) jest nie opłacalne (np. tak aby przy dużym prądzie mieć tętnienia 10mV).
    Więc jaki jest werdykt? Czy zwracać uwagę na tętnienia samego źródła zasilania?

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 10 cze 2016, o 18:40 
    Użytkownik

Dlaczego przewidujesz takie tętnienia?
    Występują faktycznie, czy rozważasz teoretyczne możliwości?
    Jeśli to akademickie rozważania, to nie ma to sensu, można by mnożyć scenariusze w nieskończoność i rozważać, rozważać, rozważać...
    Zrób układ taki jak chcesz i jak będą problemy, to można wrócić do tematu.
    Generalnie jeśli masz dobrze zaprojektowane zasilanie - w sensie wydajności prądowej, to wszystko będzie ok.
    Każde urządzenie podpięte pod zasilacz musi mieć swój kondensator, który będzie w stanie oddać energię, jeśli zajdzie potrzeba - chwilowe szpilki prądowe. Małe kondensatory - w sensie te klasyczne 100nF są tylko po to, by odfiltrować sieczkę - krótkie gęste szpileczki wywołane przeładowywaniem się pojemności w tranzystorach MOS w strukturze procka, albo innych cyfrowych scalaków. Głębokich i dużych "dołków" w zasilaniu nie wygładzą oczywiście.
    A teraz już zamiast pary elektrolit + 100nF możesz, jeśli mówimy o technologii smd, dać po prostu zwykłego ceramika najlepiej X7R o pojemności np. 10uF. Dla większych tętnień i pojemności oczywiście pozostaną elektrolity.

PostNapisane: 10 cze 2016, o 19:40 
    Użytkownik

Odnośnie tętnień to niedopuszczalne by na zasilaniu procesora były tętnienia 1V. Przecież to 20% przy zasilaniu 5V! Poza tym procesor przeważnie zasilacz ze źródła stabilizowanego (impulsowego, liniowego nie ważne). Jeśli to źródło ma tak duże tętnienia to znaczy, że zostało źle zaprojektowane/dobrane do zastosowania. Poza tym jeśli w grę wchodzą duże prądy to ja bym zasilał procek z oddzielnego stabilizatora i miał spokój.

Wysłane z mojego LG-E460 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 10 cze 2016, o 22:42 
    Użytkownik

ryba84 napisał(a):
    Jeśli to źródło ma tak duże tętnienia to znaczy, że zostało źle zaprojektowane/dobrane do zastosowania

Poprostu mógłby być za mały kondensator w porównaniu do pobieranego prądu.

A moje pytanie jest takie: jakie mogą być wyjściowe tętnienia zasilacza z którego mam zasilać uC? Chodzi mi o wartość tętnień którą można założyć projektując zasilacz do mikroprocka przy założeniu poboru prądu ok. 200mA (uC+peryferia)

PostNapisane: 29 cze 2016, o 13:59 
    Użytkownik

heterodyn napisał(a):
    A moje pytanie jest takie: jakie mogą być wyjściowe tętnienia zasilacza z którego mam zasilać uC? Chodzi mi o wartość tętnień którą można założyć projektując zasilacz do mikroprocka przy założeniu poboru prądu ok. 200mA (uC+peryferia)

Masz na myśli tętnienia pochodzące z sieci?
    Skrajnie to można założyć 2 wartości górną co może być procek zasilany i dolną taką, żeby mógł przy danym zegarze jeszcze działać. Ale to będzie za dużo z pewnością. Myślę, że granicą przyzwoitości to 100 mV przy 5V będzie. Oczywiście, jak nie ma tam układów wrażliwych na tętnienia.
    Jak nie robisz dużych serii to rób z zapasem. W mojej pierwszej robocie był konstruktor, co całe okablowanie (zasilanie też) puszczał przewodem ekranowanym. Bo skoro od razu prototyp jest sprzedawany, to nie można sobie na niespodzianki pozwolić.

PostNapisane: 29 cze 2016, o 21:12 
    Użytkownik

Jeżeli chodzi o zasilacz impulsowy, to wartości elementów filtrujących (LC bądź RC) na wyjściu takiego zasilacza są wyliczane dla częstotliwości z jaką przetwornica pracuje. W związku z tym nie powinno się ingerować zbyt mocno w pojemności na wyjściu zasilacza... Jeżeli widzisz że napięcie pod obciążeniem spada o jeden 1V przy napięciu nominalnym 5V, to znaczy że po postu masz za słaby zasilacz, albo jest on uszkodzony. Przetwornice (zasilacze impulsowe) są tak konstruowane że kontrolują się same (napięcie i prąd), no chyba że to jakaś bardzo oszczędnościowa konstrukcja od których lepiej trzymać się z daleka.

Poza tym wydaje mi się że mylisz pojęcie "tętnień" z zwykłą wydajnością prądową zasilacza. Tętnienia mogą pojawiać się rzeczywiście w związku z złą filtracją wyprostowanego napięcia. Jednak także i takie tętnienia nie mają prawa wystąpić po układzie stabilizacji napięcia. Generalnie żadne "tętnienia" nie mogą być brane p[od uwagę przy konstruowaniu modułu zasilania. Zasilacz tętniący bądź zasilacz o za małej wydajności prądowej to zasilacz niedobry :)

PostNapisane: 6 lip 2016, o 03:13 
    Użytkownik

SP2LUB napisał(a):
    Poza tym wydaje mi się że mylisz pojęcie "tętnień" z zwykłą wydajnością prądową zasilacza. Tętnienia mogą pojawiać się rzeczywiście w związku z złą filtracją wyprostowanego napięcia. Jednak także i takie tętnienia nie mają prawa wystąpić po układzie stabilizacji napięcia. Generalnie żadne "tętnienia" nie mogą być brane p[od uwagę przy konstruowaniu modułu zasilania. Zasilacz tętniący bądź zasilacz o za małej wydajności prądowej to zasilacz niedobry :)

Nie mylę. Na wyjściu przetwornicy jest filtr ale na wyjściu owej i tak wystąpią jakieś tętnienia. I chyba będą one zależne od pobieranego prądu (o ile sie nie mylę)

czarekgr napisał(a):
    Masz na myśli tętnienia pochodzące z sieci?
    Skrajnie to można założyć 2 wartości górną co może być procek zasilany i dolną taką, żeby mógł przy danym zegarze jeszcze działać. Ale to będzie za dużo z pewnością. Myślę, że granicą przyzwoitości to 100 mV przy 5V będzie. Oczywiście, jak nie ma tam układów wrażliwych na tętnienia.
    Jak nie robisz dużych serii to rób z zapasem. W mojej pierwszej robocie był konstruktor, co całe okablowanie (zasilanie też) puszczał przewodem ekranowanym. Bo skoro od razu prototyp jest sprzedawany, to nie można sobie na niespodzianki pozwolić.

Nie z sieci lecz na wyjściu zasilacza: po mostku i filtrze. Co prawda zasilanie uC z napięcia niestabilizowanego chyba dobrym pomysłem nie jest (tu przy nawet 200mA poboru by mieć tętnienia ~10mV trzeba by kondensator 25mF) więc jeśli inne gałęzie układu pobierały by (prosto z filtra po mostku) taki prąd że tętnienia po mostku i filtrze miały by kilka wolt to czy stabilizator zasilający uC dalej poprawnie by pracował, tętnienia by się zmieniły?

PostNapisane: 6 lip 2016, o 05:45 
    Użytkownik

heterodyn napisał(a):
    Nie z sieci lecz na wyjściu zasilacza: po mostku i filtrze. Co prawda zasilanie uC z napięcia niestabilizowanego chyba dobrym pomysłem nie jest (tu przy nawet 200mA poboru by mieć tętnienia ~10mV trzeba by kondensator 25mF) więc jeśli inne gałęzie układu pobierały by (prosto z filtra po mostku) taki prąd że tętnienia po mostku i filtrze miały by kilka wolt to czy stabilizator zasilający uC dalej poprawnie by pracował, tętnienia by się zmieniły?

Pomysł aby zasilać układy wrażliwe na zmiany napiecia zasilania wprost z prostownika z filtrem (w postaci kondensatora) jest pomysłem złym a dlaczego to sam sobie odpowiedziałeś juz. Natomiast tetnienia na takim prostowniku mogą być nawet duże o ile najniższa wartość nie spowoduje ze "zabraknie" napięcia na wejściu stabilizatora dla jego poprawnej pracy. np. masz stabilizator zwykły na 5V (nie LDO) który potrzebuje np 3V minimum różnicy między swoim wejściem, a wyjściem aby stabilizował dobrze napięcie wyjściowe (czyli właśnie bez tetnień przekraczających to co mówi jego DS), czyli na wejściu takiego stabilizatora musisz mieć minimum 8V napięcia tak więc dobierasz kondensator filtrujący prostownika (czyli obliczasz uwzgledniając całkowity przewidywany prad obciażenia) aby tetnienia nie spowodowały zejścia napięcia wejsciowego na stabilizatorze poniżej 8V.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 6 lip 2016, o 07:53 
    Użytkownik

Cytuj:

No tak miałem na myśli, po wygładzeniu, czyli to co się nie odfiltrowało. Przecież byle jaki stabilizator to załatwi, nie ma co dawać napięcia niestabilizowanego.

Strefa czasowa: UTC + 1