Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 sty 2025, o 14:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 cze 2016, o 18:53 
Użytkownik

Hej forumowicze :)

Mam pytanko do Was doświadczonych elektroników. Generalnie chodzi o następujący problem.

Chcę wykonać płytkę PCB spełniającą pewne swoje funkcje (nieistotne jakie). Tu nie byłoby żadnego problemu, gdyby nie fakt, że muszę tą płytkę wpiąć do sieci i ściągać pewne dane z niej przez internet.

Zakładam kupienie gotowej płytki : http://www.atnel.pl/karta-sieciowa-ethernet.html
i połączenie jej z moją płytką PCB. Wydaje się proste, ale mam kilka zagwostek :D

1. Nie znam się na sieciach nic a nic :( ale wymyśliłem, że kupię router z modemem na kartę SIM. I zepnę go z płytką ATNEL. I tu pytanie, czy będzie to działać ? Czy potrzeba coś jeszcze.
2. Jak w ogóle zabrać się za ten problem od programistycznej strony. Trzeba postawić jakiś serwer na atmedze ? Pomożecie ? Potrzebuje jakiegoś naprowadzenia i zdobycia minimalnej ilości wiedzy aby zrealizować ten temat. Od czego zacząć ? Dodam, że trochę to pilny temat - więc nie chcę uczyć się od podstaw wszystkiego - tylko tego co będzie mi niezbędne :D

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 cze 2016, o 19:17 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A nie lepiej kupić modem GSM z obsługą GPRSa? Dużo tych danych będziesz wymieniał? Podepniesz się pod UART i problem z bani.

PostNapisane: 23 cze 2016, o 19:22 
Użytkownik

No tak spoko :D o tym nie pomyślałem. Nie, danych będzie śmieszna ilość. Ale musiałbym dokupić jakiś konwerter USB/USART wtedy. Co polecasz ?

PostNapisane: 23 cze 2016, o 19:37 
Użytkownik

Po co konwerter USB/USART? Użyj tego: [ no i kończymy zabawę z masowym wstawianiem linków do alle... bo już się sajgon robi a po paru dniach gdy linki się zdezaktualizują będzie jeszcze większy - usunąłem - mirekk36 ]

PostNapisane: 23 cze 2016, o 20:16 
Użytkownik

Dzięki, ale poszukuję tańszego rozwiązania - chociaż z drugiej strony odpada w tym przypadku kupno modemu GSM. No dobra a jak bym się na to zdecydował to jak rozwiązać problem z punktu widzenia programisty. Tak jak wcześniej pisałem nie znam się na sieciach.
Z tego co słyszałem można postawić serwer http na atmedze. Ale jak to zrobić aby działało w tym pakiecie tzn. z tym modułem [ no i kończymy zabawę z masowym wstawianiem linków do alle... bo już się sajgon robi a po paru dniach gdy linki się zdezaktualizują będzie jeszcze większy - usunąłem - mirekk36 ] i moją płytką wyposażoną w Atmegę. Proszę o wskazówki :D

PostNapisane: 23 cze 2016, o 20:40 
Użytkownik

lubieplacki napisał(a):
Dzięki, ale poszukuję tańszego rozwiązania

TUTAJ Kolega @SunRiver opisuje troszkę tańszy modem (za niecałe $1.5 z przesyłką) do kupienia np. [ no i kończymy zabawę z masowym wstawianiem linków do alle... bo już się sajgon robi a po paru dniach gdy linki się zdezaktualizują będzie jeszcze większy (podobnie z aliex... jak chcecie to proszę przesyłajcie sobie te informacje na PW - usunąłem - mirekk36 ] :D

PostNapisane: 25 cze 2016, o 13:03 
Użytkownik

@pimowo dzięki o takie coś mi chodziło właśnie :D

Strefa czasowa: UTC + 1