Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 12 lip 2025, o 05:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 6 lip 2016, o 15:44 
    Użytkownik

Witam Was,
    We wszystkich układach, które widziałem - obok uC jest kwarc. Niezależnie od tego, czy wymagane jest precyzyjne taktowanie, czy też nie. I teraz moje pytanie: próbuję zbudować układ wykorzystujący 1 triak, 2 przyciski, 2 cyferki led i czujnik, podłączony do ADC w ATTiny 24. Czy wymagane jest podłączanie również kwarcu? Układ ma co pół sekundy sprawdzać poziom sygnału z czujnika (podłączonego do ADC), wyświetlać jego wartość na LED i ewentualnie włączać triaka. Chodzi mi o rozwiązanie "profesjonalne" a nie takie na płytce stykowej, bo ona - jak wiemy - wiele zniesie.
    m.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 6 lip 2016, o 16:07 
    Moderator

No ale co ma profesjonalność wspólnego z tym czy będzie kwarc czy go nie będzie ?

Widzę, że masz Bluebooka a opisywałem tam przykłady kiedy warto i kiedy sięga się po kwarca i co ma wpływ na taką decyzję .... i na pewno nie ma wpływu takie coś jak "potrzebne albo nie precyzyjne taktowanie" wiele razy to wyjaśniałem i w książce i w poradnikach

Podpowiem, że podchodzisz do tematu nieco "od tyłu" jak dla mnie bo ja mam taką zasadę i polecam ją każdemu - NAJPIERW zrób prototyp, który oprogramujesz i sprawdzisz czy działa - wtedy poznasz WSZYSTKIE w tym ew ukryte potrzeby projektu - bo np wyjdzie z punktu widzenia działania programu w prototypie np że jest albo nie jest potrzebny kwarc - na takie pytania odpowiesz sobie wtedy z powodzeniem sam. Za to podejście wtedy będzie "od przodu" ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Ja oczywiście widząc takie ogólne założenia projektu mógłbym strzelać, że kwarc do niczego nie będzie potrzebny a pakowanie go do tak małego procka to będzie wręcz MEGA przesada ... ale jak mówię - mogę strzelać .... a jakbym sobie zrobił prototyp to wtedy miałbym pewność ;)

PostNapisane: 6 lip 2016, o 18:44 
    Użytkownik

Kolego tungu.
    Myślę że w tym projekcie oszczędzenie pinów mikrokontrolera i nie podłączanie zbędnych elementów, to też profesjonalne podejście. ;)

PostNapisane: 6 lip 2016, o 19:08 
    Użytkownik

Dzięki Wam za rychłe odpowiedzi. Może sprecyzuję moje obawy: Zdarza się, że coś się spsuje z fusebitami i uC żąda taktowania z zewnątrz. Do tej pory nie miałem takiego przypadku a tylko o nich czytałem, więc brak mi doświadczenia. Chodzi o to, czy realne jest takie samoistne przestawienie uC, że odmówi on pracy w układzie, który z założenia taktowanie ma z uC.
    tungu.
    P.S. Bluebooki mam nawet 2 - pierwsze i drugie wydanie, ale nie wszystko jeszcze przeczytałem. Czas.... Dlatego piszę do Was, bo pomagacie. Kulturalniej niż na ele...

PostNapisane: 6 lip 2016, o 19:12 
    Użytkownik

Na 100% nie jestem pewien, ale fusebity same nie mogą się przestawić. Za pewne czytałeś o przypadkach gdzie ktoś przez pomyłkę, źle ustawił fusebity. A nawet jak się przestawią w docelowym urządzeniu to i tak wszystko się rozjedzie :lol: .

PostNapisane: 6 lip 2016, o 20:45 
    Moderator

tungu napisał(a):
    Zdarza się, że coś się spsuje z fusebitami

Tak zdarza się ale tylko na forach wśród setek tysięcy plotek początkujących osób, które właśnie ani nie doczytały ani same nie spróbowały - za to niestety - robią dokładnie to co kolega tutaj ;) czyli chodzą i opowiadają, że rzekomo Fusebity to taki groźny stwór, który żyje własnym życiem w AVR'ach i lubi sam się przestawiać ....

A prawda jest prosta jak DRUT ;) .... ani się same nie przestawiają ani się nie psują - zawsze działają poprawnie, a jeśli coś pójdzie nie tak - to ZAWSZE ale to ZAWSZE jest to w 99,99999% wina właśnie tego użytkownika początkującego który szuka winy wszędzie tylko nie w tym co sam zrobił i do tego wpadnie na jakieś forum i napisze, że fusy mu się same przestawiły ....

Inny początkujący też trafi na to forum, przeczyta ten post i nawet do końca wątku nie przeczyta gdzie często jest podana przyczyna tylko poleci na inne forum i powie, że

"a na forum XXX widziałem że pisali że fusy się przestawiają same" :lol: ... no i to zaczyna krążyć jak super nano-plotka ;)

----------------------------------------

mam nadzieję, że po tym wyjaśnieniu już więcej nie będziesz pisał takich rzeczy ?
    tungu napisał(a):
    Chodzi o to, czy realne jest takie samoistne przestawienie uC, że odmówi on pracy w układzie, który z założenia taktowanie ma z uC.

bo samoistnie to nic się nie dzieje ;)

Strefa czasowa: UTC + 1