ltx napisał(a):
..., to może MCP23017? Z każdego wyjścia można wyprowadzić 20mA, wiec w sam raz, ponadto ma 16 pinow I/O, wydaje sie być idealne.
Czy aby na pewno ? Strona 27 noty DS21952B dotyczącej MCP23017, cyt: "Maximum current out of Vss pin 150mA, Maximum current into Vdd pin 125mA". W/g mnie wypada, do tego konkretnego zastosowania , gorzej od porzednika.
Zwróć też uwagę, że na jednej magistrali możesz umieścić max. 8 układów, czyli masz do dyspozycji 96 diod/kanałów.
Oczywiście nie skreśla to tego elementu czy poprzednika z zastosowania tylko trzeba pamiętać przy pisaniu programu o graniczeniach prądowych i nie "zaświecać" wszystkich diod jedocześnie.
Jak szukasz budżetowego rozwiązania - to może wziąć pod lupę trik Microchipa (przedstawiony powyżej). W nim tylko uP ,diody i rezystory. Stosowałem go z powodzenie dla 20 diodowych linijek świetlnych z uP serii PIC16F i PIC18F(... uP nie zajmował się tylko linijką).
Atmegi32 nigdy nie używałem, ale przeglądając (pobieżnie) notę katalogowa wygląda to obiecująco. Dla Atmega32 cyt:"DC Current per I/O 40mA, DC Current Vcc and GND Pins 200mA". Jak zrobisz próbę dla 6 diod (gotowe tabelki) , ocenisz efekt świecenia (zwłaszcza jak wszystkie LED pozornie świecą),to będziesz wiedział czy ewentualnie iść w tym kierunku. Wspominałeś o 50 diodach ,8 bitowy port da radę 56 LED.
Pozdr.