Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 sty 2025, o 15:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 cze 2016, o 13:25 
Nowy

Witam, mam mały problem z odczytywaniem wartości napięcia z układu zawierającego fotorezystor. Posiadam książkę pana Mirka a także obejrzałem kilka części poświęconych przetwornikom ADC w mikrokontrolerach. Z mniejszymi lub większymi problemami poradziłem sobie z odczytywaniem tych wartości 10-bitowych a także późniejszym przetwarzaniem zakresu na napięcie (nawet na float :D). Układ działał sprawnie, chociaż posiadam jedynie płytkę stykową i wiem, że pomiar jest obarczony odpowiednim błędem.

Postanowiłem zamienić schemat dodając do niego w miejsce jednego z rezystorów fotorezystor o rezystancji jasnej 10-20LX i ciemnej 1MOm. Wyznaczyłem za pomocą lampki wartość jasną na 400 Om a ciemną po zakryciu fotorezystora na ponad 1,2 MOm. Korzystałem ze strony http://myinventions.pl/index.php?page=PomiarSwiatla do wyliczenia odpowiedniego rezystora numer dwa w tym układzie. Obecnie w domu mam jedynie rezystory 56 kOm a także 100 kOm i próbowałem nimi zastosować dzielnik napięciowy.

Dochodząc do sedna sprawy, na terminalu albo cały czas ukazuje się 0, 0V( 0 bitow i napięcie przeliczone z nich także) w przypadku zastosowania potencjometru 50k lub mniejszego wyniki są odczytywane i kręcąc gałką widzę zmianę napięcia ale zakrycie albo oświetlenie fotorezystoa nie wpływa na odczyt na ekranie.

Mogę dorzucić schemat ale jest on zrobiony na podstawie filmu z youtuba pana Mirosława i do momentu zmiany schematu program działał jak najbardziej prawidłowo. Chodzi mi o możliwość zauważenia na ekranie zmiany napięcia w przypadku przykrycia lub naświetlenia fotorezystora.

Pozdrawiam!
Pierwszy mój post, mam nadzieję, że nic nie sknociłem :D

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 cze 2016, o 14:06 
Użytkownik

Cześć , byłoby prościej gdybyś jednak zadał sobie trud wstawienia schematu i opisania bardziej precyzyjnie z czym masz problem.
Zakładam ,że bazujesz na schemacie przedstawionym w linku. Brak reakcji na zakrycie/odkrycie fotorezystora wskazuje na przerwę w obwodzie fotorezystora. Powodzenia ;) .

PostNapisane: 5 cze 2016, o 15:42 
Nowy

Nie, schemat zrobiłem na podstawie filmu pana Mirka na temat przetwornika ADC(bodajże część 3). Zastosowałem mikrokontroler Atmega8 i dodałem własne rezystory i badałem prąd na pinie PC5 za pomocą 10-bitowej rozdzielczości. Następnie przestawiłem wedle uznania wewnętrzne źródła odniesienia tak jak było to przedstawione na filmiku i wszystko działało jak powinno. Sprawdzałem na pinie AREFF wartości i wszystko się zgadzało tak jak ustawiłem rejestr ADMUX. Chciałem zmodyfikować po prostu schemat żeby otrzymywać napięcie zależne od fotorezystora, którego miałem pod ręką. W tym celu nie ruszając kodu źródłowego zamieniłem jedynie na schemacie pin PC5 dodając do niego fotorezystor a następnie od niego rezystor( z dużych mam 56k i 100k) i chciałem sprawdzić jak będzie się zachowywał w przypadku różnej ilości światła na niego padającą. W obu przypadkach na terminalu dostaję wartości 0 ADC i 0V niezależnie od wartości napięcia odniesienia jakie zrobię czy to 2,56V czy 5V. Może fotorezystor jest za mało czuły? Jego charakterystykę podałem w poście wyżej. W drugim przypadku za fotorezystorem dałem potencjometr 50k i swobodnie regulowałem prąd jaki płynie przez niego. W tym przypadku widziałem zmiany wartości na terminalu w przypadku kręcenia potencjometrem ale jak ustawiłem stałą wartość(np 850ADC -> 2.12V) i chciałem sprawdzić zachowanie pod wpływem zakrywania lub oświetlania wartość się nie zmieniała(pomijam błędy przetwornika związane z robieniem go na płytce +- 7-10 ADC).

A tamten artykuł znalazłem do wyliczenia jedynie rezystora dla tego schematu, wydaje się być prawidłowy. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Może ten wzór do policzenie rezystora nr 2 albo potencjometru jest niewłaściwy? Fotorezystor zachowuje się przypadku podłączenia do potencjometru jak zwykły rezystor i nie wpływa na niego światło.

Pozdrawiam, liczę na pomysły ;)

Obrazek

EDIT. Okazało się, że fotorezystor jest niesprawny. W przypadku wybrania drugiego o innej rezystancji jasnej i ciemnej układ zaczął działać.

Ostatnio edytowano 6 cze 2016, o 09:38 przez pablo22, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 cze 2016, o 18:37 
Użytkownik

OK. Zostawmy uP w spokoju i skupmy się na wejściu ADC5 ,rezystorach R1,R2, PR1 i zaciskach ma.
Nie bardzo rozumiem ,co chciałeś uzyskać ? Gdzie jest podłączony fotorezystor ? Jak jest podłączone napięcia +5V.
Może ,zrealizuj schemat stosowany w podanym linku, czyli R2 zastąp wartością 100 KOm (pisałeś ,że masz), zamiast R1 podłącz fotorezystor a drugi koniec fotorezystora podepnij do +5V. Przy rezystancji oświetlonego fotorezystora (podałeś ,że uzyskałeś 400 Om) na wejściu ADC5 będziesz miał praktycznie +5V(4,98V). W przypadku ciemnego rezystora (wspominałeś coś o 1 MOm) na wejściu ADC powinieneś mieć jakieś 0,45 V (im rezystancja ciemna fotorezystora będzie większa to napięcie będzie niższe).
Z kronikarskiego obowiązku; na wejściu ADC5 mierzysz napięcie a nie prąd.
Napięcie odniesienie uP ustaw na 5V.

Autor postu otrzymał pochwałę

Strefa czasowa: UTC + 1