Witam, mam mały problem z odczytywaniem wartości napięcia z układu zawierającego fotorezystor. Posiadam książkę pana Mirka a także obejrzałem kilka części poświęconych przetwornikom ADC w mikrokontrolerach. Z mniejszymi lub większymi problemami poradziłem sobie z odczytywaniem tych wartości 10-bitowych a także późniejszym przetwarzaniem zakresu na napięcie (nawet na float
). Układ działał sprawnie, chociaż posiadam jedynie płytkę stykową i wiem, że pomiar jest obarczony odpowiednim błędem.
Postanowiłem zamienić schemat dodając do niego w miejsce jednego z rezystorów fotorezystor o rezystancji jasnej 10-20LX i ciemnej 1MOm. Wyznaczyłem za pomocą lampki wartość jasną na 400 Om a ciemną po zakryciu fotorezystora na ponad 1,2 MOm. Korzystałem ze strony
http://myinventions.pl/index.php?page=PomiarSwiatla do wyliczenia odpowiedniego rezystora numer dwa w tym układzie. Obecnie w domu mam jedynie rezystory 56 kOm a także 100 kOm i próbowałem nimi zastosować dzielnik napięciowy.
Dochodząc do sedna sprawy, na terminalu albo cały czas ukazuje się 0, 0V( 0 bitow i napięcie przeliczone z nich także) w przypadku zastosowania potencjometru 50k lub mniejszego wyniki są odczytywane i kręcąc gałką widzę zmianę napięcia ale zakrycie albo oświetlenie fotorezystoa nie wpływa na odczyt na ekranie.
Mogę dorzucić schemat ale jest on zrobiony na podstawie filmu z youtuba pana Mirosława i do momentu zmiany schematu program działał jak najbardziej prawidłowo. Chodzi mi o możliwość zauważenia na ekranie zmiany napięcia w przypadku przykrycia lub naświetlenia fotorezystora.
Pozdrawiam!
Pierwszy mój post, mam nadzieję, że nic nie sknociłem