Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 mar 2026, o 23:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 maja 2016, o 19:57 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Cześć,
mam zestaw taki jak w temacie, używam programatora (jako zewnętrznego) usbasp ze sklepu Atnel.
Mam problem z połączeniem się z uC na tym zestawie przez mkavrcalc - wyskakuje błąd avrdude rc=-1. Ft232 jest odpięte, a wszystkie połączenia typu MOSI, MISO itd są prawidłowe. Na płytce uruchomieniowej podłączony jest na stałe kwarc 16MHz.
Za nic nie mogę wykryć tej atmegi na tej płytce w mkavrcalc. W fusach ustawione na zewnętrzny kwarc >8MHz, próbowałem z opcją CKOPT i bez, po ustawianiu fusów efekt jest taki sam.
Do atmegi nie mam nic podłączone na portach.

Po podłączeniu układu na płytce stykowej z zewnętrznym kwarcem 6MHz i tym samym programatorem wszystko mi się wykrywa. Ale jak potem wsadzę go z powrotem na zestaw to jest dalej tak samo. Odlutowałem nawet ten kwarc (zostały na nóżkach XTAL kondesatorki do masy) i nic to nie daje. Ponowna zmiana fusów też nie daje żadnych rezultatów.

Nie wiem co zrobić aby się połączyć z klockiem na zestawie. Czy ktoś z was może mi coś podpowiedzieć?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 maja 2016, o 20:13 
Użytkownik

Sprawdź drożność ze złącza ISP do pinów na procesorze, może nie są podłączone (jakiś problem, lub wymaganie podłączenia zworki).
Sprawdź też w dokumentacji zestawu czy na pewno płytka nie ma niczego podłączonego na pinach wykorzystywanych przez ISP.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 8 maja 2016, o 20:14 
Użytkownik

Jeśli masz rc=-1 to zawodzi połączenie. Jeśli procek poza płytką działa, to skontaktuj się z producentem płytki - gotronik. Widać może jest jakiś myk - sprawdź schemat/instrukcję jeśli są.

PostNapisane: 8 maja 2016, o 20:16 
Moderator

Sprawdź też czy producent nie uszczęśliwił cię kondensatorem podpiętym pomiędzy linią RESET a GND, i jeśli tak to go wylutuj w diabły;)

PostNapisane: 8 maja 2016, o 20:29 
Użytkownik

Jeżeli masz schemat zestawu, sprawdź czy nic nie jest jeszcze podłączone do TSP;
Sprawdź też omomierzem przejścia od pinów złącza ISP do odpowiednich pinów procesora ( i czy przypadkiem ISP nie jest w wykonaniu "lustrzanym", lub nie ma mikro zwarć między ścieżkami), czy dochodzą napięcia zasilania, masy itp., wszystko to co jest potrzebne do programowania, a nie ma tego dużo.

PostNapisane: 8 maja 2016, o 20:36 
Użytkownik

Aż wyciągnąłem z ciekawości, od dawna nieużywany zestaw gotronika żeby sprawdzić z programatorem od Mirka i okazuje się, że MkAvrcalculator bezproblemowo wykrywa procka ATMega32 z ustawionym wewnętrznym taktowaniem 8MHz.
ObrazekObrazek

PostNapisane: 8 maja 2016, o 20:54 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Czy mając podłączony na stałe kwarc pod xtal, a ustawiając fusy na wewnętrzny będzie wykrywać uC? Będzie działać prawidłowo? W takim razie jak użyć tego podłączonego na stałe kwarcu?

Więc tak, przewód ok (bo innym łącze się z płytką stykową a innym zestawem) wszystko dochodzi do nóżek i nie jest nigdzie nic dodatkowego podłączone (wg schematów i ścieżek). Kondensatora od resetu nie ma.
Nie wiem co to TSP.
@Piotrek_P a co tam porobiłeś z tymi diodami przy złączu LCD?

PostNapisane: 8 maja 2016, o 21:15 
Użytkownik

sk8boa napisał(a):
Czy mając podłączony na stałe kwarc pod xtal, a ustawiając fusy na wewnętrzny będzie wykrywać uC? Będzie działać prawidłowo? W takim razie jak użyć tego podłączonego na stałe kwarcu?

@Piotrek_P a co tam porobiłeś z tymi diodami przy złączu LCD?

Ad.1 To, z jakim taktowaniem (zewnętrznym czy wewnętrznym) ma pracować procek, zależy od ustawienia fusebitów w procesorze. Kwarc może być podłączony do nóżek xtal procka.
Ad.2 Nie wiem o jakie diody chodzi, ale jeżeli o te połączenia dorobione kynarem to jest to doprowadzenie napięcia do gniazda karty MMC/SD ze stabilizatora 3,3V. Oryginalnie zasilanie karty jest brane chyba z układu FT232. Ja dołożyłem do tej płytki osobny stabilizator na 3,3V(nie widać go na tym zdjęciu), żeby mieć lepszą wydajność prądową.

PostNapisane: 8 maja 2016, o 21:29 
Użytkownik

miało być ISP.

PostNapisane: 8 maja 2016, o 21:33 
Nowy

Zbananowany użytkownik

JEST!

Więc tak, ten uC dołączony do zestawu ma fabrycznie wgranego bootloadera, wykonałem kasowanie i teraz mi wykrywa go na zestawie.
Przynajmniej tak to na tą chwilę rozumiem, że to był ten powód :) Już miałem mostkować atmega8 i sprawdzić czy to samo się dzieje.

Strefa czasowa: UTC + 1