Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 27 sty 2022, o 08:40


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Arduino na A32
PostNapisane: 17 sie 2012, o 21:52 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 lip 2012
Posty: 64
Pomógł: 0

Witam

Tak jakoś do tej pory coś tak staram się pogrzebać w Bascomie. Zabieram się już któryś raz do C, ale jakoś tak topornie mi idzie.
Zasugerowali mi ludzie, aby spróbować zacząć od Arduino, jako szybszą do opanowania, ugrzecznioną wersję C.
Gotowe płytki Arduino troszku kosztują jak na możliwości skromnej renty :(
Może ma ktoś sprawdzony schemat platformy na tym procku?
Warto iść w kierunku C ale puki co chciał bym spróbować od tego.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 sie 2012, o 22:23 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8583
Pomógł: 337

Przeniosłem bo nie za bardzo DIY :)
powiem tak arduino jest open source możesz sobie zrobić sam ...

co do m32 .. i innych poczytaj na mojej stronie
...

jak coś pytaj

_________________
[b]San Escobar! Patria mia! Tu eres como la salud.[/b]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 sie 2012, o 23:14 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 lip 2012
Posty: 64
Pomógł: 0

SunRiver Nie ma spawy. Jakoś tak dział sprzętowy mi tam pasował do tematu. Ale niech wola Twoja Adminie się stanie... :D
Wiem że można sobie samemu zrobić płytkę pod Arduino i właśnie o to mi chodzi. Może głupio tak pisać, ale po prostu nie mam teraz kasy aby wydać na sprzęt... Ale dobra nie o wypłakiwanie mi chodzi.

Właśnie trafiłem na Twoją stronę - fajna!. Jest nawet dobry opis jak pożenić Atmegę32 ze środowiskiem Arduino.
Jest opisanych kilka wersji Twojego SunDuino, ale nie mogę się doszukać żadnego schematu jego wykonania.

Wiem że w tych płytkach większość hardwaru to proste wyprowadzenie jeden do jednego pinów procesora na złącza. Ale nie mam pewności jak powinna wyglądać część odpowiedzialna za programowanie?
Rozumiem że stosując FTRL232 wyprowadzam RX TX, ale co z resetem (i może czymś jeszcze)?
U siebie na stronie piszesz, że zrezygnowałeś z montowania układu FT, na rzecz zewnętrznej przejściówki - fakt robiąc X układów podnosi to koszty, fakt.
Ale u siebie chciał bym to wkomponować w płytkę. Przynajmniej tą pierwszą, testową.
Często gęsto jestem przykuty do łóżka, lub ogółem odwiedzam szpital i wolał bym aby liczba płytek mnie otaczająca była jednak zredukowana do minimum -:) Laptop - kabel USB - płytka prototpypowa.
Na szczęście godzina za godziną wtedy mijają szybko jak się ma zajęcie.

Ale wracając do tematu, wolałbym (przynajmniej wizualnie) oprzeć się na czymś pewnym, niż samu się domyślać i wyważać drzwi które są już otwarte.
Znalazłem schemat Arduino Nano: http://zelazko.org/images/stories/artyk ... o_nano.pdf
Czy wymieniając procesor na Atmegę32 mogę zaadoptować to rozwiązanie? Czy w grę wejdą jakieś inne przeróbki (oczywiście mam świadomość że przy A32 nie podpinam pod PDx tylko pod MISO MOSI)?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sie 2012, o 03:32 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26686
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1022

marciu11 napisał(a):
(oczywiście mam świadomość że przy A32 nie podpinam pod PDx tylko pod MISO MOSI)?


No to jednak jesteś w błędzie. Generalnie Arduino zawsze wykorzystuje piny Rx i Tx procka ponieważ korzysta (domyślnie) najczęściej z bootloadera.... Oczywiście układ FT232R jest także wykorzystywany w roli programatora ISP, wtedy wykorzystuje się jeszcze inne wyprowadzenia tego układu: CTS, DSR, DCD i RI. Zresztą sam zobacz na tym oryginalnym schemacie:

http://arduino.cc/it/uploads/Main/ardui ... ematic.pdf

Zobacz jak rozwiązany jest reset itp.

SunRiver dobrze ci podpowiada że warto też mieć FT232 na zwykłej przejściówce (kablu) USB/RS232 ponieważ zawsze może się ona przydać do czegokolwiek innego a i płytka bazowa arduino dzięki temu wyjdzie ci mniejsza - tak jak w jego Sunduino to wyszło zgrabnie. Tylko wtedy chyba raczej stosuje się zwykłe złącze do programowania przez ISP. Ale tu Sun najlepiej doradzi ostatecznie.

wyprowadzenia ATmega32 w arduino wyglądają tak jak na obrazku poniżej (z tego co mi wiadomo) ale niech kolega Sun potwierdzi

Obrazek

Jak więc widzisz podstawowy schemat jakiegokolwiek arduino to w zasadzie sam procesor plus ewentualnie stabilizator napięcia +5V oraz kwarc zewn i to wszystko ;) więc dość proste do zrobienia.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sie 2012, o 09:02 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8583
Pomógł: 337

zasadniczo to w dużym uproszczeniu płytka płytka SunDuino to tylko procek z kawarcem 16Mhz i zasilaniem :)

JA mam zawsze wyprowadzone i ISP i FTDI zresztą wszystko jest na stronie :) łącznie z użyciem resetu.
Jeśli chcesz jak najprościej to poszukaj PAPERDUINO :)

Przy korzystaniu z m32 musisz się liczyć że nie wszystko ładnie działa pod arduino ide , ale z m16 /324 i 644 tego problemu niema
standardowo używa arduino 4 sygnałów dla bootloadera RX/TX/GND/RST

Plytek i schematów niema bo i poco wystarczy schemat arduino i wszystko jest jasne :)

Zgadza się MIRKU tak wyglądają właśnie Pinouty:)

_________________
[b]San Escobar! Patria mia! Tu eres como la salud.[/b]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sie 2012, o 10:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 lip 2012
Posty: 64
Pomógł: 0

Dzięki Panowie :) Teraz już mam większą jasność.
Ale liczę na wyrozumiałość i poproszę o weryfikację ostatecznego schematu, jak będzie gotowy.

Odnośnie mojego postu i weryfikacji Mirka. Oczywiście że chodzi o TX RX a nie MISO MOSI. Nie wiem skąd ta pomroczność jaśnista... Przecież istotą botloadera jest obsługa portu RS...

Przejściówkę USB/RS232 też mam. Gdy jest potrzeba zawsze mogę wpiąć ją w drugi USB. A jak mówię, nie zawsze pożądane w moim przypadku jest mnożenie płytek na około mnie.

Dzięki Panowie i ślę ukłony



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sie 2012, o 11:29 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8583
Pomógł: 337

pomożemy zawsze ... niemniej polecam ci megę 324 lub 644
do duino ... coś na wzór sunduino v2.0 sobie zbuduj

tak to wyglądało niestety pcb diabli wzięli :)
http://www.arduino.cc/cgi-bin/yabb2/YaB ... 1295453868

ale chyba będzie łatwo odtworzyć dla ciebie .... pcb trochę dłuższe od arduino

------------------------ [ Dodano po: 30 minutach ]

Tylko uważaj bo zawsze możesz skończyć jak ja ... czyli duinować co się da :)
a potem sie zastanawiać czemu się nie pierniczy wszystko jeszcze :)

Obrazek

Obrazek

_________________
[b]San Escobar! Patria mia! Tu eres como la salud.[/b]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sie 2012, o 19:39 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 lip 2012
Posty: 64
Pomógł: 0

Oj SunRiver Ty to umiesz ludzi zarażać :D Jesteś bardziej zaraźliwy niż ospa wietrzna :D

Czekam na rentę i zamawiam A664 i brakujące pierdoły :)

Aha i mam małe pytanko jeszcze.

W oryginalnym schemacie dioda LED jest pod pin PB5 (SCK) A w A664 wychodzi że pin PB5 to MOSI. A SCK to pin PB7. Ma to jakieś znaczenie? Który pin to być powinien Czy PB5 Czy SCK?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sie 2012, o 20:11 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8583
Pomógł: 337

ma znaczenie dla bootloadera bo to on potem dioda ci sygnalizuje kiedy wszedł w tryb oczekiwania na transmisje :) a w m8 po prostu D13 to ta dioda
u mnie dla 644 wypadło że jest na innym pinie :)
to wszystko

co do zarażania to aż się boję teraz .....
a jak poprzeglądasz moją stronkę zwłaszcza dział ARM gdzie nie zaglądasz pewnie
to zobaczysz że Discovery z STM32 też zduinowałem :)

co np widać tu :)

Obrazek

zresztą tu widać wszystkie płytki :)

_________________
[b]San Escobar! Patria mia! Tu eres como la salud.[/b]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sie 2012, o 21:19 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 lip 2012
Posty: 64
Pomógł: 0

Czyli rozumiem iż ma to być SCK?

Hehe A z tym Ardunowaniem to pewnie i szczotkę od śmieci też masz tam na liście :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sie 2012, o 21:27 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8583
Pomógł: 337

mają być diody tak jak ci wychodzi z pcb :)
bo ci bootloader mój nic nie powie :)

zresztą do software wrócimy jak będziesz miał już pcb :)
zrób tak jak widzisz na fotce , pod prockiem są tylko zwory :)

_________________
[b]San Escobar! Patria mia! Tu eres como la salud.[/b]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sie 2012, o 21:32 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2011
Posty: 580
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 0

:] kawałek uniwersalnej PCB i masz Arduino :P

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 12:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 lip 2012
Posty: 64
Pomógł: 0

Witam ponownie.
Chciał bym prosić o zerknięcie na zamieszczony schemat:
Obrazek
-schemat z programu Proteus.

Od siebie dodałem:
- drugą diodę sygnalizacyjną, obie odłączne zworką - nie zawsze są potrzebne.
- zworkę wyboru napięcia referencyjnego, między potencjometrem precyzyjnym i VCC - brak zworki to zapięcie wewnętrzne.

Wątpliwość mam jeszcze odnośnie RESETU.
W oryginalnym schemacie sygnał wychodzi z FT232 z pinów RTS# (rezystor) i DTR# (kondensator), Natomiast w klonach widzę jedynie wyjście DTR# z kondensatorem. Które rozwiązanie jest lepsze?

Druga sprawa, to nie mogę się doszukać specyfikacji wymiarów i rozstawu poszczególnych portów na płytce.
Chciał bym, żeby jako tako płytka była pod tym względem kompatybilna z oryginałem.

I pytanie ostatnie :) Czy wystarczą w stabilnej pracy zwykłe elektrolity, czy lepiej dać tantale?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 12:48 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8583
Pomógł: 337

spokojnie wystarczą ci elektrolity schemat jest ok , ja używam połączenia RESET z RTS i DTR
mozna to uprościć , ale spotkałem się z problemami w niektórych wersjach bootloaderów więc
daje jak w 1st edition orginału

jeśli korzystasz z eagle to niema problemu są dostępne PCB w nim do oryginalnych wersji eagle gdzie wywalasz wszystko co ci nie pasuje
i zostawiasz tylko rozmiar i układ wyjść ew dokładasz dodatkowe jak to ja w swoim v2 zrobiłem dzięki czemu płytka jest zgodna ze schieldami
arduino


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
[b]San Escobar! Patria mia! Tu eres como la salud.[/b]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 21:55 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 lip 2012
Posty: 64
Pomógł: 0

Dzięki. W takim razie zaczynam układać PCB :)

Układy akurat robię w Proteusie, ale mniej więcej sobie poradziłem zgodzie z Twoja sugestią. W Eagle zapisałem BMP i wczytałem do swojego edytora.
Reset pozostawię jak radzisz.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 sie 2012, o 15:19 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 paź 2011
Posty: 780
Pomógł: 20

Tu masz wierną kopię arduino w Eaglu możesz sobie dowolnie edytować

http://www.freeduino.org/freeduino_open_designs.html

Chyba że koniecznie chcesz robić w Proteusie i Aresie :)

Dodatkowo tutaj wersja przewlekana ale bez FTDI

http://www.arduino.cc/en/Main/ArduinoBo ... ingleSided

Pozdrawiam

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 sie 2012, o 22:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 lip 2012
Posty: 64
Pomógł: 0

Wielkie dzięki.
Już mam płytkę rozrysowaną i gotową do produkcji. Muszę tylko zdrowotnie trochę do siebie dojść.
Na freediuno już też trafiłem i nawet się trochę posiłkowałem. Ale dzięki za chęci i pomoc.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 sie 2012, o 01:15 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 paź 2011
Posty: 780
Pomógł: 20

W propox-ie mają fajnie zrobione arduino pod nazwą MMduinoUNO możesz podpatrzeć sobie u nich jak to ciekawie rozwiązali i zastosować u siebie bo schematy udostępniają :)

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 21:37 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 lip 2012
Posty: 64
Pomógł: 0

Ok sprzęt postawiony na A644p Teraz warto było by to jakoś oprogramować i ożywić.
SunRiver możesz poradzić jaki bootloader i co trzeba poustawiać-pozmieniać w samym środowisku żeby to współgrało?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 21:42 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8583
Pomógł: 337

marciu poczekaj do jutra poskładam i wrzuce całośc na Droopa

_________________
[b]San Escobar! Patria mia! Tu eres como la salud.[/b]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 21:46 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 lip 2012
Posty: 64
Pomógł: 0

Nie ma problemu Mistrzu Nie pali się A masz teraz konkurs na głowie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 wrz 2012, o 23:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 lip 2012
Posty: 64
Pomógł: 0

Witam.

Mam problem.
Przy próbie wgrania czegokolwiek do układu otrzymuję komunikat błędu:

avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00

Wgrać się daje jedynie przez programator.

Wybrałem ZL3 644P wgrałem bootloader.
Sam układ FTDI rozpoznawany i zainstalowany przez system poprawnie - mogę go odczytać i zaprogramować programem do konfiguracji.
Gdy wgrałem (przez programator) programik wysyłający dane na serial, to w SerialMonitor widzę te dane odebrane poprawnie.
Oczywiście fizyczne połączenie sprawdzone - jest połączenie od FT232 do Atmegi.

Natomiast wgrałem programik dający ECHO:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


...cisza. W momencie naciśnięcia ENTER'a dioda od FT mignie, ale w konsoli nie dostaję echa.

Czy możliwe że wejście w Atmedze jest padnięte?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 00:14 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 paź 2011
Posty: 780
Pomógł: 20

Jeśli widzi Ci FTDI w systemie i możesz zaprogramować układ za jej pomocą czyli w konsoli AVR nie wyrzuca błędów to przejściówka powinna być dobra
osobiście spróbował bym wgrać program migającą diodę i zobaczyć czy działa wszystko

Co do ECHA to spróbuj zmodyfikować nieco ten kod :)

http://fayazkadir.com/blog/?p=2291

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 08:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 lip 2012
Posty: 64
Pomógł: 0

Niestety wszystko wskazuje na uszkodzenie Atmegi.
Po wyjęciu procesora i zwarciu linii TX i RX układu FT otrzymuję echo w Putty.
Program wgrany przez programator USBasp nie reaguje a jak rozumiem (choć mogę się mylić - w takim razie proszę o weryfikację programu) powinien dać echo tego co wysyłam na COMa.

Tu ukłon do naszego nieocenionego SUNa :) Czy mógł byś zerknąć na konfigurację M32 w wysłanym przez Ciebie arduino. Chciałem sprawdzić płytkę na 32ce. Ale IDE ma problemy.
Po wybraniu boarda z Atmegą32 otrzymuję błąd: sketch_sep05a.cpp:3:21: error: Arduino.h: No such file or directory
próbowałem ściągać to co masz w opisie na swojej stronie o m32, ale nic to nie dawało.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 13:32 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 paź 2011
Posty: 780
Pomógł: 20

Witam jeśli masz uszkodzoną atmegę to prosił bym o wrzucenie schematu i płytki jeśli kolega może, oraz proponował bym zamienić na atmegę 644 gdzie w Arduino szablon poprawni się kompiluje i niema problemów z bootloaderem :)

Na znanym portalu aukcyjny sprawdziłem że różnica między atmegą 32 a 644 to w tej chwili 5zł więc chyba warto zmienić procesor

Zważając że ma takie same wyprowadzenia w DIP-ie no chyba że wersja SMD :)

Pozdrawiam

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 14:32 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8583
Pomógł: 337

nie nie nie to nie tak
jak wgrywasz przez programator to nie masz bootloadera w atmedze i dostajesz w odpowiedzi że nie ma synchronizacji

a druga możliwość , że dałeś odwrotnie kable RX i TX

ta droga możesz wgrac tylko przez bootloader firmware ....

wybierz z tools burn bootloader podłącz usbasp i ci wgra :)


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
[b]San Escobar! Patria mia! Tu eres como la salud.[/b]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 16:34 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 lip 2012
Posty: 64
Pomógł: 0

Witam Panowie
Sory że odpisuję dopiero teraz ale zagniatałem chlebek i zadomowiłem się w kuchni za jego sprawą.

Uff ruszyło!

Sun oczywiście wiem że wgrywając jakiś program przez programator wywalam bootloader - zauważyłem to :), ale kombinowałem wedle każdej mańki, żeby sprawdzić co jest nie tak :)

Praktyczne płytkę rozlutowałem na czynnik pierwsze - poza otoczeniem FT - gdyż ten działał, żeby posprawdzać czy nie dostał się gdzieś jakiś opiłek czy cuś :)
W efekcie okazało się że 644p jest sprawna - wgrałem bascomowy programik i chodził.
Przyczyny doszukałem się w resecie a właściwie w rezystorze - tym od resetu (w parze z kondensatorkiem). Po jego wylutowaniu pozostał sam kondensator i zaczęło grać.
Samo środowisko Arduino też nie pozostawało trochę bez winy. Gdy wgrany bascomowy programik input - print - odpalałem pod konsolą Arduino procesor był ciągłym resecie. A gdy odpalałem Putty chodził, wysyłał i odbierał dane - tak było i na 644 i na 32.
W Arduino pomagało jedynie wymuszenie Vcc na resecie - w tedy działało. Może ma jakiś mniejszy TimeOut, czy coś?

Po usunięciu tego rezystora 100ohm (a może zła wartość?) płytka zaczęła gadać i w Arduino.

@Stachu oczywiście mogę wstawić płytkę i schemat. Ale uprzedzam że nie używam Eagle. Płytki przygotowuję w Proteusie - można od razu testować programy w AVRach. Na poważną symulacje się nie nadaje, Ale żeby pobawić się we wstępna konfiguracje, czy zabawę diodami w zupełności jest przyzwoity.
Ale jak Chcesz mogę zapodać - ewentualnie w PDFach.

@Sun raz jeszcze dzięki za paczuszkę danych. Aha w tej paczce masz inne nazwy bootlodera niż Adduino chce wgrywać i w efekcie podaje że takiego pliku nie ma. Trzeba zmienić nazwy z ATmegaBOOT_644P.hex na ATmega644P.hex. Ale to detal i tak g woli informacji.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 16:49 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8583
Pomógł: 337

heh ... wiesz ja n ie używałem 644P :)
i tu nie sprawdziłem .... to ciekawe może jednak coś z twoim ftdi lub płytka , albo odwrotnie podłączyłeś rezystor
w sensie nie ten pin - bo jak do tej pory nigdy nie było problemów z układem resetu

_________________
[b]San Escobar! Patria mia! Tu eres como la salud.[/b]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 17:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 maja 2012
Posty: 112
Pomógł: 10

marciu11 napisał(a):
Po usunięciu tego rezystora 100ohm (a może zła wartość?) płytka zaczęła gadać i w Arduino.


Myślę, że 100ohm to stanowczo za mało zwykle ten rezystor ma wartość 10k. Nic dziwnego, że:
marciu11 napisał(a):
procesor był ciągłym resecie
;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 17:27 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8583
Pomógł: 337

tu nie chodzi o podciągniecie resetu bo ono byc powinno oprócz tego 100om

ale tak sobie myślę że może właśnie o to chodziło że kolega marciu pominął 10K na resecie ... i temu mu sie buntował

_________________
[b]San Escobar! Patria mia! Tu eres como la salud.[/b]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO