Witam,
Buduję urządzenie w którym będę wykorzystywał GPS, GSM oraz transmisję radiową RF 433 ale mniejsza z tym.
Rozbijam się o komunikację z modułem GPS. Stosuję GPS FGPMMOPA6C podłączony do uC poprzez rezystory 330 Ohm. Zarówno uC jak i GPS zasilany jest z 3,3V.
Po podłączeniu GPSa przez konwerter do PC otrzymuję prawidłowe ramki.
Sprawdziłem transmisję ATmegi poprzez konwerter i również otrzymuję prawidłowe dane, chociaż czasem gubi jakąś ramkę. Procesor taktowany jest wewnętrznym 8MHz. ATmega ustawiona jest tak jak GPS na 9600.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Chciałem sprawdzić czy uC prawidłowo odczytuje ramki z GPSa, więc odczytuję wszystko co wysyła i przesyłam od razu do komputera. Tutaj pojawia się zonk ponieważ całkowicie krzaczy.
Dla testów podpiąłem ATmegę16 i również odebraną ramkę przesyłam prosto do kompa i tutaj wszystko działa prawidłowo.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Zgodnie z dokumentacją GPSa poziomy napięć na linii Tx0:
Tx0 TTL H Level 2.4 do 2.8 V
Tx0 TTL L Level 0 do 0.4 V
Sprawdzałem na oscyloskopie i ramki przesyłane są ok 2,8 V.
Niestety nie mogę nigdzie doczytać jakie są poziomy napięć dla Atmegi 128L.
Zgodnie z TTL stan wysoki zaczyna się od 2.4V natomiast stan niski 0 do 0.8 więc wszystko by się zgadzało,a jednak nie działa prawidłowo.