Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 maja 2026, o 13:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lut 2016, o 16:43 
Nowy

Witam.

To mój pierwszy post na forum, dlatego się przedstawię :) Mam prawie cztery dychy na karku, z zawodu jestem programistą ale zawsze fascynowała mnie elektronika, szczególnie ta cyfrowa, bo stricte analogowa nie za bardzo mnie pociągała... Po wielu latach w końcu postanowiłem zrobić z tą fascynacją coś konkretnego i tak kilka miesięcy temu zaczęła się moja przygoda z mikrokontrolerami :) Przypomniały mi się stare, dobre czasy, kiedy to zaczynałem zabawę z asemblerem na C64 i Amidze :) Trochę świeżości i miła odskocznia od codziennego użerania się z wielgachnymi systemami przetwarzającymi miliardy rekordów, gdzie wszystko pożera olbrzymie ilości zasobów i jest ponad miarę skomplikowane :)

Pojawiła się ostatnio okazja zrobić coś pożytecznego. Dostałem w ręce stary sterownik grzejnika elektrycznego, który nie trzymał ustawionej temperatury. Pomyślałem więc, że to doskonała okazja by czegoś się nauczyć i przy okazji zrobić coś, co będzie więcej niż tylko zabawką. Ponieważ to moje początki, chciałbym prosić szanownych forumowiczów o weryfikację schematu zaprojektowanego układu.

Obrazek

Całość jest prosta. Z czujnika DS18B20, podłączonego w normalny sposób, odczytuję temperaturę. Potencjometrem nastawiana jest temperatura w zakresie 4 - 30 st. - skalowanie wg wartości odczytanej z ADC. Gdy temperatura spadnie poniżej zadanej temperatury załączany jest przekaźnik (cewka 5V 80mA, obciążalność styków 16A 230VAC), który zasila grzejnik. LED1 sygnalizuje zasilanie grzejnika.

Przyciskiem (podciągnięty do VCC wewnętrznym rezystorem) przełącza się tryby:
  • odczyt ustawionej temperatury (w trybie spoczynkowym wyświetlana jest aktualna temperatura),
  • maksymalna i minimalna temperatura (przytrzymanie przycisku resetuje statystyki),
  • czas pracy grzejnika (przytrzymanie przycisku resetuje wartość),
  • ilość cykli pracy przekaźnika (wg karty przekaźnik wytrzymuje maksymalnie 50 tyś cykli i chciałbym to monitorować).

Układ będzie zmontowany na płytce uniwersalnej (nie opanowałem jeszcze wykonywania własnych PCB). Zasilanie z 230 V poprzez zasilacz 5V/0.4A z wybebeszonej ładowarki do telefonu, zamkniętej w oryginalnej obudowie starego sterownika, razem z nowym układem.

Proszę uprzejmie o weryfikację poprawności schematu i wartości elementów. Nie chciałbym czegoś przeoczyć.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 16 lut 2016, o 11:35 przez rjan, łącznie edytowano 6 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lut 2016, o 16:57 
Użytkownik

Hej,
Witaj na forum. Projekt na pewno dużo Cię nauczy, ale najważniejsze błędy:
- Atmega nigdy nie zadziała - spójrz na jej zasilanie :)
- źle podłączony czujnik DS
- dioda LED1 nigdy nie zaświeci :)
- przydałyby się rezystory w bazach tranzystorów Q1-4

PostNapisane: 15 lut 2016, o 18:07 
Nowy

No tak - dałem czadu z tym zasilaniem... :oops: Układ częściowo zmontowany na płytce prototypowej mi działa ale tam zrobiłem jak trzeba a schemat rysowałem później. Poprawiłem też DSa i dodałem rezystory na bramkach Q1-4. Z LED1 przyznaję - kombinowałem nieudolnie. Teraz do mnie dotarło, że przecież podłączyłem ją na potencjale masy... :oops: Nie wiem jak i czy można podpiąć ją na sterowaniu cewką przekaźnika by zaświeciła gdy przekaźnik załączy styki?

PostNapisane: 15 lut 2016, o 19:27 
Użytkownik

rjan napisał(a):
Nie wiem jak i czy można podpiąć ją na sterowaniu cewką przekaźnika by zaświeciła gdy przekaźnik załączy styki?

Możesz podłączyć R10 i diodę równolegle z przekaźnikiem

PostNapisane: 15 lut 2016, o 21:47 
Użytkownik

Nie wiem, czy kolega @buz11 miał to samo na myśli, ale dałbym rezystor do Vcc i anody diody LED, natomiast katodę diody do kolektora tranzystora (jak znam życie, dokładnie o to chodziło, ale nie wiem, czy dobrze zrozumiałem).

PostNapisane: 15 lut 2016, o 23:10 
Nowy

Poprawiłem, ale szczerze mówiąc obawiałem się co będzie z LED1 przy odłączeniu zasilania od cewki. Na diodzie 1n4148 odłoży się napięcie do 1V w kierunku zaporowym dla LED1 i nie wiem, jaki to będzie miało na nią wpływ? W różnych katalogach widzę maksymalny prąd w kierunku zaporowym 10uA przy 5V a tutaj nie wiem, jaki prąd popłynie. Czy LED nie przepali się albo nie zużyje w krótkim czasie?

No i pewnie tranzystor BC547B trzeba by na inny zmienić, bo ten ma prąd kolektora 100mA, więc przy cewce 80mA i LED będzie działał na granicy. Lepiej będzie wrzucić np. BC337, prawda?

PostNapisane: 16 lut 2016, o 07:33 
Użytkownik

Witaj.
Jeżeli ds18b20 będzie na przewodzie proponuje dać mniejszy rezystor np 2,2K.

PostNapisane: 16 lut 2016, o 10:29 
Użytkownik

Prąd przy rozłączeniu cewki powinien w całości popłynąć przez diodę zabezpieczającą. Z naciskiem na "powinien".
A tranzystor jak najbardziej, daj mocniejszy.

Strefa czasowa: UTC + 1