Witam.
To mój pierwszy post na forum, dlatego się przedstawię

Mam prawie cztery dychy na karku, z zawodu jestem programistą ale zawsze fascynowała mnie elektronika, szczególnie ta cyfrowa, bo stricte analogowa nie za bardzo mnie pociągała... Po wielu latach w końcu postanowiłem zrobić z tą fascynacją coś konkretnego i tak kilka miesięcy temu zaczęła się moja przygoda z mikrokontrolerami

Przypomniały mi się stare, dobre czasy, kiedy to zaczynałem zabawę z asemblerem na C64 i Amidze

Trochę świeżości i miła odskocznia od codziennego użerania się z wielgachnymi systemami przetwarzającymi miliardy rekordów, gdzie wszystko pożera olbrzymie ilości zasobów i jest ponad miarę skomplikowane

Pojawiła się ostatnio okazja zrobić coś pożytecznego. Dostałem w ręce stary sterownik grzejnika elektrycznego, który nie trzymał ustawionej temperatury. Pomyślałem więc, że to doskonała okazja by czegoś się nauczyć i przy okazji zrobić coś, co będzie więcej niż tylko zabawką. Ponieważ to moje początki, chciałbym prosić szanownych forumowiczów o weryfikację schematu zaprojektowanego układu.

Całość jest prosta. Z czujnika DS18B20, podłączonego w normalny sposób, odczytuję temperaturę. Potencjometrem nastawiana jest temperatura w zakresie 4 - 30 st. - skalowanie wg wartości odczytanej z ADC. Gdy temperatura spadnie poniżej zadanej temperatury załączany jest przekaźnik (cewka 5V 80mA, obciążalność styków 16A 230VAC), który zasila grzejnik. LED1 sygnalizuje zasilanie grzejnika.
Przyciskiem (podciągnięty do VCC wewnętrznym rezystorem) przełącza się tryby:
- odczyt ustawionej temperatury (w trybie spoczynkowym wyświetlana jest aktualna temperatura),
- maksymalna i minimalna temperatura (przytrzymanie przycisku resetuje statystyki),
- czas pracy grzejnika (przytrzymanie przycisku resetuje wartość),
- ilość cykli pracy przekaźnika (wg karty przekaźnik wytrzymuje maksymalnie 50 tyś cykli i chciałbym to monitorować).
Układ będzie zmontowany na płytce uniwersalnej (nie opanowałem jeszcze wykonywania własnych PCB). Zasilanie z 230 V poprzez zasilacz 5V/0.4A z wybebeszonej ładowarki do telefonu, zamkniętej w oryginalnej obudowie starego sterownika, razem z nowym układem.
Proszę uprzejmie o weryfikację poprawności schematu i wartości elementów. Nie chciałbym czegoś przeoczyć.
Pozdrawiam