Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 cze 2026, o 11:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lut 2016, o 09:44 
Użytkownik

Witam koleżanki i kolegów :)

Robię (a w zasadzie zrobiłem) sterownik do obsługi sejfu z ryglowaniem silnikowym i zasilaniem bateryjnym. Za serce robi ATTiny2313, który ze względu na bateryjki chodzi sobie spać w tryb Power Down. Pobór prądu elegancko spada do < 1 uA.

Jedynym problemem jest tutaj sterownik silnika - L293D, który żre ok 25mA w stanie spoczynku. Nie mogę zatamować tego wycieku.

Próbowałem wysterować ten mostek tranzystorem, ale nie chce to działać jak powinno. Zastanawiam się nad zastąpieniem tranzystora przekaźnikiem subminiaturowym, który rozwiązałby problem, ale...

może ktoś z Was ma lepsze rozwiązanie?
Jeśli tak, to proszę o kawałek schematu, jak zrobić "usypianie" L293D, coby nie siorpał tych miliamperów :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2016, o 10:05 
Moderator

HCOOH napisał(a):
Próbowałem wysterować ten mostek tranzystorem

Widać kompletnie źle tamujesz (źle opatrunek zakładasz i z tętnicy cieknie) :lol:

ale jak ci pomóc jeśli nawet schematu tego swojego opatrunku nie pokażesz ... a na pewno można to zrobić tranzystorem ....

PostNapisane: 10 lut 2016, o 12:00 
Użytkownik

nie mam na tym kompie akurat eagla, więc proszę o wybaczenie - mam nadzieję że schemat będzie czytelny

pominąłem takie sprawy jak wyjścia do silnika i piny sterujące A, B, PWM

Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

mimo stanu niskiego na pinie sterującym układ dalej wpiernicza jak głupi :)

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

może powinienem dołożyć diodę w kierunku przewodzenia od uC do bazy tranzystora bo może uciekać prąd z L293D przez kolektor tranzystora, bazę tranzystora i w końcu do pinu PB0 gdzie mamy stan niski?

PostNapisane: 10 lut 2016, o 12:18 
Użytkownik

Ja bym odcinał Vcc od L293D nie GND.

PostNapisane: 10 lut 2016, o 12:28 
Użytkownik

Czemu tak? Jaka będzie różnica?

(pytam, bo nigdy nie mogłem tej różnicy zakumać... sam zawsze odcinałem gnd i w przykładach też widziałem odcinanie gnd, więc nie kombinowałem i zrobiłem jak umiałem :) )

PostNapisane: 10 lut 2016, o 12:37 
Użytkownik

Bo jak piszesz powyżej że mimo tego że odciąłeś mu GND, układ "wpiernicza dalej prąd", podejrzewam że gdzieś Ci może uciekać przez piny sterujące i zamyka się pętla przez uC lub masz zwarcie na kondensatorze lub przez jakąś diodę - to takie trochę wróżenie z fusów - nie pokazałeś schematu więc strzelam ;)

PostNapisane: 10 lut 2016, o 12:43 
Użytkownik

fakt, przez piny będzie uciekać...

ale czy jak będę odcinał vcc to będzie mi to poprawnie hulało? bo nigdy nie widziałem konfiguracji: najpierw tranzystor-klucz, potem właściwy odbiornik energii :) zawsze na odwrót

ewentualnie mogę na pinach sterujących powstawiać diody

PostNapisane: 10 lut 2016, o 12:47 
Użytkownik

Ja ze swojej strony proponuję zamienić tranzystor na MOSFETa. Wydaje mi się, że jest prostszy w obsłudze.

EDIT
Nie widzę problemu w odcinaniu Vcc. Układ będzie działał

PostNapisane: 10 lut 2016, o 12:54 
Użytkownik

Witam
A może w roli "zwieracza" :) zastosować MOSFET'a?

Pozdr.

PostNapisane: 10 lut 2016, o 14:27 
Użytkownik

ok, jak wrócę do domu, zadziałam według Waszych wskazówek i powiem, jak poszło ;)

PostNapisane: 10 lut 2016, o 15:58 
Użytkownik

Wstaw w plusie zasilania p-mosfet i to najlepiej jakiś LL. Kiedy odłączasz bloki w minusie to prąd zawsze sobie znajdzie miejsce upływu. Możesz oczywiście jakiś bipolarny użyć, ale będziuesz miał kolejny spadek napięcvia o 0,7V. Już na samym driverze L293 masz kolosalne straty.

PostNapisane: 10 lut 2016, o 19:47 
Użytkownik

Wymieniłem tranzystor na mosfeta (nie miałem P, więc dałem N) i przełożyłem go na plus zasilania.
Na bramkę podałem rezystor 4k7
Tranzystor: http://www.irf.com/product-info/datashe ... fr024n.pdf

Przy całym układzie zasilanym napięciem 5V sytuacja wygląda tak:

- przywarcie tranzystora do +5V powoduje odłożenie się 3V na tranzystorze i 1,9V na mostku L293D

- przywarcie tranzystora do masy powoduje odłożenie 4,9V na tranzystorze i ok. 0,1V na mostku L293D

Bramka nie jest w stanie pływającym, bo jak ją dodatkowo przywrę do masy na krótko (bez rezystora) to pomiary są takie same. Poza tym macanie paluchami bramki nie wpływa na pomiar ;)

Cóż do licha? :)

PostNapisane: 10 lut 2016, o 20:10 
Użytkownik

Witam
A jeśli chcesz go otworzyć to skąd weźmiesz napięcie na bramce większe niż na źródle?
Typ "N" można stosować do zwierania masy a nie włączania zasilania ...chyba.

Pozdr.

PostNapisane: 10 lut 2016, o 20:14 
Użytkownik

no właśnie coś mi tu śmierdziało...

ja w tranzystorologii nie jestem mocny :(

PostNapisane: 10 lut 2016, o 21:14 
Użytkownik

Co do Twojego "siorpał tych miliamperów", to weź pod uwagę to, wszystkie piny wejściowe są zabezpieczane przed podaniem na nie napięcia wyższego od VCC i niższego od GND poprzez danie układu (w skrócie diody) odprowadzającej takie napięcie do VCC/GND. Więc jak odetniesz GND to dowolny pin mający poziom niższy od VCC (więcej niż 0.5..0.7V) będzie dawał potencjał na GND. Więc jak dasz na piny wejściowy stan 0 to one będą dostarczały prąd do GND i tak masz zasilanie układu. Tak samo będzie się działo przy odcinaniu VCC, tylko dla stanu pinów wejściowych wyższych od GND.
Dlatego aby układ nie "siorpał tych miliamperów" piny wejściowe muszą być ustawione w odpowiednie stany a najlepiej w stan wysokiej impedancji.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 10 lut 2016, o 21:17 
Użytkownik

HCOOH napisał(a):
no właśnie coś mi tu śmierdziało...

...a może kawa Ci się przypaliła :) .
Ja też naukowo nie wyjaśnię, ale dla celów hobbystycznych można przyjąć że MOSFET N jest odpowiednikiem bi NPN i analogicznie P to PNP; i jak dla NPN'a napięcie na bazie musi być większe od emitera ta dla MOS N napięcie na bramce musi być większe niż na źródle ( dla PNP i MOS P napięcia te mają być mniejsze ). Więc gdy MOS N podłączysz źródłem do GND to nie ma problemu z napięciem na bramce - gdy podłączysz MOS P do Vcc to rónież nie ma problemu z podaniem na jego bramkę napięcia mniejszego.
Mój opis jest wielce ogólnikowy, ale tak to <> działa.

Pozdr.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 lut 2016, o 21:25 
Użytkownik

rskup napisał(a):
a najlepiej w stan wysokiej impedancji

czyli DDR na zero i PORT na zero?

A tak przy okazji... bo czytałem w nocie Atmela w rozdziale Minimizing Power Consumption, w podpunkcie Port Pins:
"When entering a sleep mode, all port pins should be configured to use minimum power.
The most important is then to ensure that no pins drive resistive loads."
Jakie ustawienie powoduje "no resistive loads"? Właśnie takie jak w/w?

PostNapisane: 10 lut 2016, o 22:03 
Użytkownik

Wysoką impedancję uzyskujesz ustawiając DDR jako wejście czyli 0 a w PORT wyłączasz podciągnięcie, czyli też dajesz 0.
Czyli tak jak pisałeś.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 10 lut 2016, o 22:50 
Użytkownik

N-mosfeta nie wstawiamy w plusie, bo nic dobrego z tego nie wyniknie, już lepiej zwykłego PNP użyj i koniecznie w plusie(!) zasilania. Gdybyś cały ukłąd (wszystkie bloki) miał sterować mosfetem to możesz spokojnie w minusie, ale jeśli dotyczy to pojedynczych bloków to jak pisałem już wcześniej zawsze prąd znajdzie ścieżkę.
Ustawianie nieużywanych wejść w stan wysokiej impedancji to raczej nie jest dobry pomysł. Układ pobiera wtedy większy prąd nie mówiąc o możliwych zakłóceniach. Atmel zaleca ustawiać jako wejściowe i zwierać do masy albo bezpieczniej podciągać wewnętrznie do plusa.

PostNapisane: 10 lut 2016, o 23:02 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja powiem jak zrobiłem w pewnym układzie który obecnie działa w środowisku górniczym gdzie żywotność baterii ma ogromne znaczenie. Otóż w plusa dałem tranzystor PNP o symbolu BD140 czyli po prostacku a jego bazę zwieram poprzez rezystor i tranzystor BC817 do masy. Układ działa nie zawodnie, spadek napięcia między emiterem a kolektorem to jakieś 0,2V przy 200mA(nie 0,7V jak niektórzy piszą bo to nie wtórnik emiterowy). Także nie kombinuj, zrób tak jak piszę i będzie działać. Wtedy Ci nigdzie nic płynąć nie będzie.

Dodam jeszcze że tranzystor załączał przetwornice step-up której prąd spoczynkowy był zbyt duży by go pominąć.

PostNapisane: 11 lut 2016, o 00:00 
Użytkownik

Cytuj:
Ustawianie nieużywanych wejść w stan wysokiej impedancji to raczej nie jest dobry pomysł. Układ pobiera wtedy większy prąd nie mówiąc o możliwych zakłóceniach. Atmel zaleca ustawiać jako wejściowe i zwierać do masy albo bezpieczniej podciągać wewnętrznie do plusa.
Wejście ustawione w stan wysokiej impedancji nie będzie wisiało u kolegi w powietrzu, tylko będzie wpięte do układu, który będzie dawał pewną rezystancję do GND, więc będzie stabilizowany stan pinu. Jak to nie jest wystarczające to należy dać dodatkowy duży rezystor do GND. Ale na pewno nie dawać wewnętrznego podciągnięcia do VCC (szczególnie jak będzie odcinał VCC od sterowanego układu).
Oczywiście inne i nie używane do podłączenia wyłączanego układu piny nie powinny być ustawiane w stanie wysokiej impedancji i w tej kwestii masz rację.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 11 lut 2016, o 08:46 
Użytkownik

SylwekK napisał(a):
Atmel zaleca ustawiać jako wejściowe i zwierać do masy albo bezpieczniej podciągać wewnętrznie do plusa.

Ale albo mi się wydawało, albo przy podciąganiu wewnętrznie do plusa miałem większy pobór prądu niż przy ustawianiu kierunku wyjściowego i stanu niskiego. Hm..

PostNapisane: 11 lut 2016, o 08:58 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Żeby nie byc gołosłownym, wyniki symulacji w LTspice.

Obrazek

PostNapisane: 11 lut 2016, o 09:23 
Użytkownik

Atmel podaje dwie możliwości, bo wszystko zależy od tego co do procesora podłączasz oraz w jakim stanie musisz zostawić piny w czasie "spania" (wymagania układów zewnętrznych). Podciągnięcie wewnętrzne do VCC jest prostsze, ale musisz przyjąć wartość rezystora jaką dostałeś z procesorem i nie masz możliwości jego zmiany. Jak robisz własne zewnętrzne podciągnięcie to masz możliwość wybrania jego wartości i kierunku (VCC / GND).
Przy walce na poziomie uA musisz uwzględniać to że układ zewnętrzny podłączony do pinów to nie jest z reguły idealna wysoka impedancja tylko jakaś wartość skończona. I będzie ona pobierała jakiś prąd wejściowy.
Także, jak już wcześniej było zauważone, nie wolno zostawiać nie podpiętych pinów w stanie wysokiej impedancji, to niestety będzie na nich pojawiać się szum elektromagnetyczny naszego świata i będzie się ciągle zmieniać detekowany przez procesor poziom między 0 i 1 a to powoduje pobieranie dodatkowego prądu. Dlatego nie używane piny muszą być ustawione jako wyjścia lub podciągnięte wejścia.
Dla używanych pinów powinno być prawie tak samo, tylko uwzględniając to że tu mamy podpięte do pinu już jakieś podciągnięcie poprzez podłączony układ. Jak jest ono wystarczające, to mamy od razu zrealizowane podciągnięcie :). Także należy uważać by sterując stanem wyjścia pinu (podciągnięciem) nie zasilać dodatkowego układu - a to się będzie działo jak podłączamy piny do niezasilanego układu.

--
Pozdrawiam,
Robert

Strefa czasowa: UTC + 1