Witam serdecznie,
to mój pierwszy post, więc chciałbym sie przywitać i liczę na ciepłe przyjęcie

Słowem wstępu o projekcie:
Jako projekt inżynierski mam zrobić kawałek modelu - miernika odległości. Sercem jest uC Atmega168 - pierwotnie miała być wersja 88PA, ale ze względu na ilość Flash zamierzenie się zmieniło. Otóż uC ma sie komunikować z komputerem poprzez wirtualny port COM realizowany przy pomocy scalaka FTDI FT231XS. Dlaczego ten model? Ze względu na niższą cenę niż FT232. Parametry UART standardowe: BoudRate 9600, 8bit/1bit. FTDI jest zasilony wewnętrznym LDO, nie ma połączenia z 3V3 reszty układów na modelu.
Do sedna problemu:
Mam kilka problemów natury technicznej, które powtarzają się już przy drugim modelu, i które (jako dla początkującego) nie do końca dają się wyjaśnić.
1. FTDI raz działa, raz nie działa - objawia się to niewykrywaniem przez komputer. Dioda sygnalizująca Sleep# zapala się na stałe i czasem mrugnie. Jak już uda mi się postawić transmisję, urządzenie jest wykryte to dane idą na terminal jak złoto. Częściej nie działa niż działa. Czy ktoś ma doświadczenie z tym układem? Wrzucam schemat połączenia.
2. Jak FTDI nie zadziała to poprzez GPIO od UART układ scalony FT potrafi mi zasilić Atmegę. To jest dla mnie bardzo nielogiczne, bo nie zawsze to robi! I warto dodać, że jak COM jest wykryty poprawnie to to zjawisko nie występuje. Czy jest to możliwe, żeby napięcie na GPIO zasiliło uC?
3. Atmega potrafi uruchomić się ze zmniejszoną częstotliwością. Widać to po diodach sygnalizacyjnych, które przed konfiguracją peryferiów mają "zamrygać". Zazwyczaj to następuje jak podłączy się uC do zasilania, gdy FTDI jest niezasilony. I tutaj znów problem, że przez interfejs UART FTDI potrafi sie zasilić i włączyć (oczywiście dioda sleep# nie gaśnie, układ nie działa poprawnie). Jaki wpływ może mieć niepodłączony układ FTDI na częstotliwość Atmegi? Używam zegara wewnętrznego.
Chętnie przedyskutuję te kwestie z kimś, może uda się wpaść na jakiś pomysł. Obrona tuż tuż!
edit:
Czy powinienem podciagnąć linie rx i tx do vcc? Jesli tak to do którego, ftdi czy uC?
Schemat elektryczny FTDI oraz uC:

Oznaczone na projekcie ścieżki Rx i Tx między uC, a FTDI: