Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 lip 2026, o 18:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 sty 2016, o 22:59 
Nowy

Witam serdecznie,
to mój pierwszy post, więc chciałbym sie przywitać i liczę na ciepłe przyjęcie :)

Słowem wstępu o projekcie:
Jako projekt inżynierski mam zrobić kawałek modelu - miernika odległości. Sercem jest uC Atmega168 - pierwotnie miała być wersja 88PA, ale ze względu na ilość Flash zamierzenie się zmieniło. Otóż uC ma sie komunikować z komputerem poprzez wirtualny port COM realizowany przy pomocy scalaka FTDI FT231XS. Dlaczego ten model? Ze względu na niższą cenę niż FT232. Parametry UART standardowe: BoudRate 9600, 8bit/1bit. FTDI jest zasilony wewnętrznym LDO, nie ma połączenia z 3V3 reszty układów na modelu.

Do sedna problemu:
Mam kilka problemów natury technicznej, które powtarzają się już przy drugim modelu, i które (jako dla początkującego) nie do końca dają się wyjaśnić.
1. FTDI raz działa, raz nie działa - objawia się to niewykrywaniem przez komputer. Dioda sygnalizująca Sleep# zapala się na stałe i czasem mrugnie. Jak już uda mi się postawić transmisję, urządzenie jest wykryte to dane idą na terminal jak złoto. Częściej nie działa niż działa. Czy ktoś ma doświadczenie z tym układem? Wrzucam schemat połączenia.
2. Jak FTDI nie zadziała to poprzez GPIO od UART układ scalony FT potrafi mi zasilić Atmegę. To jest dla mnie bardzo nielogiczne, bo nie zawsze to robi! I warto dodać, że jak COM jest wykryty poprawnie to to zjawisko nie występuje. Czy jest to możliwe, żeby napięcie na GPIO zasiliło uC?
3. Atmega potrafi uruchomić się ze zmniejszoną częstotliwością. Widać to po diodach sygnalizacyjnych, które przed konfiguracją peryferiów mają "zamrygać". Zazwyczaj to następuje jak podłączy się uC do zasilania, gdy FTDI jest niezasilony. I tutaj znów problem, że przez interfejs UART FTDI potrafi sie zasilić i włączyć (oczywiście dioda sleep# nie gaśnie, układ nie działa poprawnie). Jaki wpływ może mieć niepodłączony układ FTDI na częstotliwość Atmegi? Używam zegara wewnętrznego.

Chętnie przedyskutuję te kwestie z kimś, może uda się wpaść na jakiś pomysł. Obrona tuż tuż! ;)

edit:
Czy powinienem podciagnąć linie rx i tx do vcc? Jesli tak to do którego, ftdi czy uC?

Schemat elektryczny FTDI oraz uC:
Obrazek
Obrazek

Oznaczone na projekcie ścieżki Rx i Tx między uC, a FTDI:
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sty 2016, o 23:14 
Nowy

Co do 2: Możliwe, kiedyś miałem z tym problem, taka 'zaleta' układów CMOS.

PostNapisane: 27 sty 2016, o 23:48 
Użytkownik

w ft wyjście 3v3 out nie zasili Ci niczego - popatrz na wydajność prądową. Vcc_usb puść przez lm1117 (z pamięci) i będziesz miał 3v3 a 3v3out zostaw w spokoju i przez 100nF podłącz do gnd.

PostNapisane: 27 sty 2016, o 23:51 
Nowy

icer_cmg napisał(a):
w ft wyjście 3v3 out nie zasili Ci niczego - popatrz na wydajność prądową. Vcc_usb puść przez lm1117 (z pamięci) i będziesz miał 3v3 a 3v3 out zostaw w spokoju.

I zostawiłem, nie ma fizycznego przejścia między zasilaniem FTDI i reszty układów. Mimo to atmega wstaje (zasilona przez GPIO).

PostNapisane: 28 sty 2016, o 00:19 
Użytkownik

Patrząc na schemat od ft pin 13 masz połączony z R?? (1k5), R12, R13, pinem 3 i 14. Zostaw połączenie tylko z pinem 14 i C9, a resztę przez lm1117. Diody D5 i D6 mogą (a raczej napewno) przeciążał prądowo układ ft. Miałem tak u siebie. Robiło się jakieś jakby zwarcie i główne zasilanie siadało...

PostNapisane: 28 sty 2016, o 00:37 
Nowy

Fizycznie cieżko mi wprowadzic takie zmiany w układzie :) już wszystko polutowane, a tht to niestety nie jest. Spróbuję triku z odłączeniem diod LED, żeby zmniejszyć pobór prądu.
Co myślisz o podłączeniu VccIO do zasilania uC?

R?? (podciągający dla urządzenia full speed USB) chyba nie pożera tyle prądu, żeby FTDI nie wstał. Bez tego R układ w ogóle nie jest wykrywane przez komputer.

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

Jako ciekawostkę powiem, że podgrzany hot-airem FT231 działa przez jakis czas poprawnie ;)

diody wylutowane, dwa razy podłączony został wykryty, teraz wciąż "nie rozpoznano urządzenia". wredny...

PostNapisane: 28 sty 2016, o 03:15 
Użytkownik

Cytuj:
Co myślisz o podłączeniu VccIO do zasilania uC?

W Twoim układzie nie możesz podłączyć wyprowadzenia VccIO do +5V.

Cytuj:
R?? (podciągający dla urządzenia full speed USB) chyba nie pożera tyle prądu, żeby FTDI nie wstał. Bez tego R układ w ogóle nie jest wykrywane przez komputer.

Układ ma już rezystory podciągające wbudowane. Zrób układ (szczególnie od strony USB) dokładnie jak każe datasheet.
Obrazek

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 28 sty 2016, o 13:02 
Nowy

Cytuj:
W Twoim układzie nie możesz podłączyć wyprowadzenia VccIO do +5V.

Vcc dla uC to też 3.3V.

rskup napisał(a):
Układ ma już rezystory podciągające wbudowane.

w/g specyfikacji USB do sclakaów FT (http://bit.ly/1QuzfgT) pull-up powinien być jeszcze przed rezystorami 27R, na linii.

rskup napisał(a):
Zrób układ (szczególnie od strony USB) dokładnie jak każe datasheet.

Jest w zasadzie taki sam, brakuje kondensatorów 47pF i koralika ferrytowego. Zaraz jadę na wolumen i kupię. Czy zamiast koralika ferrytowego warto wstawić dławik? ciężko na płytce przewlec ścieżkę przez cokolwiek ;)

PostNapisane: 28 sty 2016, o 16:39 
Nowy

witam serdecznie
kolejny dzień - kolejne niespodzianki :) FTDI póki co działa, zmiany to: nowe rezystory 27R szeregowo w linii, kondensatory 47pF pull-down. Przez linię Tx zasila mi atmegę, ładne 2.5v na Vcc uC.

PostNapisane: 28 sty 2016, o 16:44 
Użytkownik

Układ podłączany do FT także będzie 3.3V only?

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

I czy ma on swoje własne zasilanie czy pobierasz je z USB (poprzez stabilizator lub bezpośrednio 3.3V z FT)?

PostNapisane: 28 sty 2016, o 17:44 
Nowy

Tak, cała logika w projekcie na 3v3 (max. 3v6). Oprócz tego są jeszcze inne napięcia, ale one tylko dla analogówki.
tak, układ podłączony do FT też 3v3 ;) FT komunikuje się bezpośrednio z atmegą bez użycia handshake'ów.

FT działa, 70% podłączeń wykrywa urządzenie poprawnie. Problem w tym, że nie wysyła nic na terminal. atmega podłączona do zasilania przy odłączonym usb działa w "slow motion". Cyrk.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

dodam, że atmega już chodzi na zewnętrznym kwarcu 8MHz. dokupiłem dziś ;)

------------------------ [ Dodano po: wielu, wielu minutach ]

rskup napisał(a):
I czy ma on swoje własne zasilanie czy pobierasz je z USB (poprzez stabilizator lub bezpośrednio 3.3V z FT)?

zasilanie całkowicie zewnętrzne, ogniwo li-ion

PostNapisane: 7 lut 2016, o 21:09 
Użytkownik

Ja tu widzę duuuży haos i grzebanie na zasadzie tu podgrzeje tam dolutuje, walnę płytką w stół to przez 5 minut działa a później jak chce... :/ No tak się nie da pracować... A te płytki kto robił? Sam wytrawiałeś czy zamówione gdzieś? Może masz tam jakieś babole na płytce...
Wydaje mi się że u Ciebie to pozostaje wykonanie roboty porządnie od podstaw na nowo...

Strefa czasowa: UTC + 1