20rafalo napisał(a):
Witam
Wydaje mi się, że w książce cz1 na stronie 243 jest zbyt "drastyczne" zaokrąglenie" w drugim przykładzie na dole.
(1,1/1024)=0,0010742; wymnożono przez 100 i uzyskano 1.
I bardzo dobrze ci się wydaje. Celem książki nie było omawianie wielkości błędu pomiarowego ponieważ on zależy od wielu czynników, w tym niedokładności samego przetwornika ADC, temperatury, od nieliniowości przetwornika czy też przesunięcia itp.... Ale bywa i to bardzo często jeszcze jedno źródło błędu jakim jest sama wartość napięcia VREF. W nocie PDF ono ładnie brzmi np 2,56V albo 1,1V .....
A zadałeś sobie kiedyś trud aby zwykłym multimerem zmierzyć ile na prawdę ma to napięcie (na nóżce AREF można zmierzyć) i czy w każdym procku tego samego typu jest ono zawsze takie samo ????/??????
ułatwię ci - nie jest ... a zatem może się okazać równie dobrze że trafisz na egzemplarz w którym zamiast 1.1 będziesz miał np 1.05, albo 1.17 albo nawet 1.0 itp
Gdybym miał w książce opisywać błędy z tym związane to po pierwsze powieliłbym notę PDF a po drugie zaciemniłbym obraz tego co chciałem przekazać. GŁÓWNYM CELEM w tych przykładach było to - w jaki sposób nie posługiwać się broń boże liczbami zmiennoprzecinkowymi (typ float) !!!!!! tylko liczbami całkowitymi. Zrobiłem w tym celu nawet spore uproszczenia, i zresztą zacząłem od procka z napięciem referencyjnym 2,56, gdzie wystarczyło pomnożyć 0,0025 przez 10 tys ... i tak dalej. Niechcący wyszła jakaś tam precyzja (nie ważne było dla mnie jaka) .... przechodząc dalej z marszu do napięcia VREF 1,1V - poszedłem za ciosem i wspomniałem o mnożniku 10 tys - ale że wartość wyszłaby 10 to zmniejszyłem go do 100 .... pokazując jak można operować mnożeniem i przesuwaniem tych przecinków. Kwestia dokładności to sprawa wtórna i żeby tu nie użyć ostrzejszych słów - widoczna jest jak na dłoni dla każdego chyba - nawet ciężko o tym dyskutować bo i po co?
Zrozumiałeś o co chodzi w tym sposobie ???? zrozumiałeś jak można uniknąć stosowania typu float i przeprowadzania działań na liczbach zmiennoprzecinkowych ???? -
1. jeśli odpowiesz TAK - to znaczy że cel książki został osiągnięty
2. jeśli odpowiesz NIE - to skłamiesz bo pokazałeś że już wiesz o co chodzi
jest jeszcze trzecia możliwość oczywiście - Ty już wcześniej znałeś ten sposób - w końcu to nie jakaś skomplikowana i tajemna wiedza. Ale przyjmij pan do wiadomości że mnóstwo osób go nie zna ani w ząb i miewa problemy z jego zrozumieniem, dlatego przyjąłem uproszczoną - po mojemu - formę aby jak najlepiej to mogły zrozumieć takie osoby. Uważasz że je skrzywdziłem że nie wspomniałem o błędzie pomiaru w związku z rodzajem zaokrągleń to się mylisz - bo większość osób, która dzięki temu prostemu opisowi zaskoczyła - w dalszej części znakomicie już zrozumiała o co chodzi i oczywistym było że większą precyzję można uzyskać mnożąc przez większe liczby, a te które nie to jeszcze mnie dopytały - wyjaśniłem i sprawa załatwiona.
Więc to nie jest panie kochany żaden błąd w książce - bo wspominam nawet na stronie 245 właśnie o tym że to napięcie VREF może być bardzo różne od wzorcowego podanego w nocie PDF ale też są sposoby aby sobie z tym radzić tyle że to nie jest tematem tego rozdziału a przybliżenie sposobu pozbycia się liczb zmiennoprzecinkowych.
Radzę zatem czytać dokładniej zanim się na forum w dziale erraty ogłosi że autor się pomylił OK .... tu jest do tego dobry dział i można się dopytać albo do mnie na maila - żaden problem zawsze chętnie podyskutuję
20rafalo napisał(a):
jeszcze jedna literówka - na str 252-3 w tabelkach jako jednostki podane są mV, a powinny być V;
np spadek napięcia na boczniku=0,500mV to w rezultacie daje 0,0005[V] przy Prądzie 5A i Rb=0,1ohm, co jest źle.
Tak zgadza się powinny być jednostki V a nie mV. Zliczyłbym to jednak do literówek bo chyba nawet ciężko żeby ktoś myślał o wartości 0,005 mV a nie 0,005 V.