Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 kwi 2026, o 15:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 gru 2015, o 12:29 
Nowy

Witam,
Hobbistycznie zajmuję się elektroniką i od roku zacząłem używać mikrokontrolerów. Na początek wybrałem arduino nano(głownie ze względów małych rozmiarów i łatwości programowania przez port usb). Wykonałem na nim kilka małych projektów, żeby się oswoić z środowiskiem programowania, ale gdy teraz chcę zrobić większy projekt to gniazdo usb, które jest z boku płytki bardzo mi utrudnia sprawę gdy chciałbym całość wsadzić do odbudowy lub zalać żywicą a jednoczenie potrzebuję wgrywać szkice i podglądać wartości z monitora szeregowego.
Zacząłem kombinować ze złączem ICSP, które w arduino ma piny wyprowadzone z góry i był by do nich łatwiejszy dostęp. Udało mi się wgrać szkic przez programator ISP, ale okazało się, że szeregowy monitor przez ISP nie będzie działał a, który też potrzebuję używać.
Obecnie chcę porzucić płytkę Arduino nano i chcę przejść na układy ATmega w obudowie DIP. I tu proszę użytkowników o pomoc żeby mi pomogli co po kolei zrobić żeby muc wgrywać szkice i odczytywać dane z monitora szeregowego po przez TX RX.

Posiadam Układ ATmega168, kwarc 16Mhz(taki kupiłem u sprzedawcy który miał ATmega168, ale też nie wiem czy jest odpowiedni), programator USBASP i konwerter TTL PL2303HX (co do konwertera to też bym chciał aby mi doradzono jaki kupić. Ten co posiadam to podobno bym musiał w odpowiednim momencie wciskać reset do wgrywania szkiców a to komplikuje sprawę i bym tego nie chciał)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 gru 2015, o 12:45 
Użytkownik

A to gniazdo USB przez które programujesz, to nie lepiej szybciej taniej wziąć i na kabelku dolutować drugie które będzie już tam gdzie Ty chcesz ?

PostNapisane: 26 gru 2015, o 22:30 
Nowy

Przychodziły mi już takie pomysły z dolutowaniem gniazda. Szukałem nawet kątowego gniazda usb, które na stałe byłoby wpięte tak, żebym mógł się wpinać z góry, ale, jak już wspominałem, docelowo chcę odejść od gotowych modułów typu arduino nano i przejść na układy ATmega168, a w nich rozwiązanie z dolutowanym gniazdem odpada. Dlatego chciałbym komunikować się z mikrokontrolerem poprzez port szeregowy.

PostNapisane: 26 gru 2015, o 23:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Rozwiązanie jest proste. Odpalić schemat Arduino Nano, przerysować, dołączyć swoje widzimisię do pinów zgodnie z pinologią arduino, wgrać na procek arduinowy bootloader, i z przejściówki USB-UART która już będzie przecież w Twoim układzie (bo na płytce Nano takowa się znajduje) wyprowadzisz sobie złącze USB przy projektowaniu płytki w Eagle/Altiumie/KiCadzie/etc tak jak będziesz chciał. Swoją drogą chyba zrobienie przelotki chyba taniej i szybciej Ci wyjdzie. Chyba że chcesz się czegoś nauczyć.

Strefa czasowa: UTC + 1