|
Witam, Hobbistycznie zajmuję się elektroniką i od roku zacząłem używać mikrokontrolerów. Na początek wybrałem arduino nano(głownie ze względów małych rozmiarów i łatwości programowania przez port usb). Wykonałem na nim kilka małych projektów, żeby się oswoić z środowiskiem programowania, ale gdy teraz chcę zrobić większy projekt to gniazdo usb, które jest z boku płytki bardzo mi utrudnia sprawę gdy chciałbym całość wsadzić do odbudowy lub zalać żywicą a jednoczenie potrzebuję wgrywać szkice i podglądać wartości z monitora szeregowego. Zacząłem kombinować ze złączem ICSP, które w arduino ma piny wyprowadzone z góry i był by do nich łatwiejszy dostęp. Udało mi się wgrać szkic przez programator ISP, ale okazało się, że szeregowy monitor przez ISP nie będzie działał a, który też potrzebuję używać. Obecnie chcę porzucić płytkę Arduino nano i chcę przejść na układy ATmega w obudowie DIP. I tu proszę użytkowników o pomoc żeby mi pomogli co po kolei zrobić żeby muc wgrywać szkice i odczytywać dane z monitora szeregowego po przez TX RX.
Posiadam Układ ATmega168, kwarc 16Mhz(taki kupiłem u sprzedawcy który miał ATmega168, ale też nie wiem czy jest odpowiedni), programator USBASP i konwerter TTL PL2303HX (co do konwertera to też bym chciał aby mi doradzono jaki kupić. Ten co posiadam to podobno bym musiał w odpowiednim momencie wciskać reset do wgrywania szkiców a to komplikuje sprawę i bym tego nie chciał)
|