Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 kwi 2026, o 05:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lut 2015, o 17:20 
Użytkownik

Cześć
Od kilku dni borykam się z problemem dokładności RTC. Opiszę najpierw sytuację, a później przejdę do problemu. No więc używam standardowej aplikacji PCF8563:
Obrazek
Zajęło mi trochę czasu zanim dobrałem odpowiedni kondensator, ale ostatecznie po wlutowaniu 2x 22pF układ zaczął mieć sensowną dokładność.
Z punktu widzenia programu sprawa jest raczej typowa - ustawiłem wyjście CLKOUT PCFa na 1Hz i sprawdzam flagę od przerwania PCINT, co sekundę odczytując czas z RTC. Dodatkowo co minutę wysyłam czas przez UART do kompa. Od strony PCta odbieram dane i porównuję z aktualnym czasem i w ten sposób określam opóźnienie/przyspieszenie RTC. Przez pół doby zapisywałem obliczone opóźnienie i ostatecznie wyszło mi, że RTC spóźnia się jakieś 0.2s na dobę. Tak wiem, nie należy się tym sugerować bo zegar może mieć odchyły :), ale nie to jest teraz istotne. Przejdę do mojego problemu.

Otóż chciałem przetestować jak zachowuje się RTC na zasilaniu bateryjnym (3V), gdy zasilanie główne (5V) jest odłączone. Po jakichś 7 godzinach okazało się, że zegarek opóźnił się o 14 sekund. Jednak po włączeniu zasilania zegar chodzi tak jak poprzednio, czyli z opóźnieniem 0.2s na dobę.
Stąd moje pytanie - z czego to wynika? Czy dla różnych napięć zasilania RTC potrzebne są różne wartości kondensatora dla kwarcu? Obudowa kwarcu jest podpięta do masy.
Myślałem o odchyłce częstotliwości dla różnych napięć zasilania (jest taki wykres w nocie), ale akurat 3V i 5V są na tym samym poziomie, a poza tym odchyłki są rzędu 0.1ppm.
Nie boli mnie te 14s, bo układ domyślnie ma pracować nieprzerwanie, ale chciałbym wiedzieć czy to u mnie jest jakiś błąd który należy usunąć, czy sytuacja jest "normalna". :D

Dzięki z góry i pozdrawiam
mopsiok

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lut 2015, o 17:34 
Moderator

no pewnie że normalna sytuacja - ty troszkę jakby nie rozumiesz idei zasilania Backupwego. Ono jest NA WSZELKI WYPADEK, czyli nie zakładamy że będzie ciągle KICHA ... w związku z tym kondek jest ok i RTC chodzi dobrze .... a jak raz na rok podziała kilka godzin czy dni na baterii bo była mega awaria i w tym czasie załapie raz na rok te 14 sek opóźnienia to co ? ŚWIAT ci się zawali na głowę ? :lol: pomyśl

z drugiej strony jak zależy ci aby i na bakterii działał idealnie to użyj DS3231
http://mirekk36.blogspot.com/2013/11/rt ... ek-na.html

albo użyj synchronizacji z NTP przez ethernet ... tfuuu teraz to już można przez wifi ;)
https://www.youtube.com/watch?v=dqiauVA55L0

PostNapisane: 2 lut 2015, o 18:09 
Użytkownik

Super, czyli jednak wszystko okej :D. Ideę zasilania z baterii rozumiem, po prostu nie byłem pewien czy to powinno mieć aż taki błąd. Cóż, teoria teorią a praktyka weryfikuje ;). Dzięki!

A jeśli chodzi o tego DSa, to płytka jest już gotowa z PCF'em na pokładzie, także nic zmieniać nie będę. Temat synchronizacji z NTP zawsze mnie fascynował, ale jakoś nigdy nie miałem okazji zrobić na tyle dużego projektu by to było konieczne ^^.
Zresztą tak jak mówisz, to ma tylko podtrzymać datę jak na 10 minut odetną prąd, więc nie potrzeba mi aż tak rozbudowanych rozwiązań :).

PostNapisane: 4 lis 2015, o 18:29 
Nowy

z drugiej strony jak zależy ci aby i na bakterii działał idealnie to użyj DS3231
http://mirekk36.blogspot.com/2013/11/rt ... ek-na.html

Jest Pan tego pewien? Innymi słowy czy stwierdzenie to jest wynikiem przeprowadzonego testu?
Pytam bo aktualnie testuję gotowy moduł na DS3231SN i niestety różnica jest dość spora. Nie do końca ufam temu modułowi. Chińska produkcja sprzedawana za 1$.

Dlatego zakupiłem w sklepie ATNEL te układy i projektuję własną płytkę. Zastanawiam się jak skutecznie odfiltrować zasilanie aby zakłócenia w minimalnym stopniu wpływały na pracę oscylatora. Widzę, że kondensator 100nF to trochę za mało.

PostNapisane: 4 lis 2015, o 19:19 
Użytkownik

zark napisał(a):
Chińska produkcja sprzedawana za 1$.

No i tutaj jest pies pogrzebany. Te moduły niestety nie są zbudowane na oryginalnych układach DS3231. Płytki są OK, więc wlutuj sobie oryginalny układ zakupiony w sklepie ATNELA i porównaj z drugą płytką. Zobaczysz jaka będzie różnica, zarówno przy awaryjnym zasilaniu jak i przy normalnej pracy. ;) Sam się przekonasz, że pan Mirek ma jak zwykle rację. :D

PostNapisane: 5 lis 2015, o 11:37 
Nowy

anshar napisał(a):
No i tutaj jest pies pogrzebany. Te moduły niestety nie są zbudowane na oryginalnych układach DS3231.

Co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości. Jak moduł za 1$ może mieć na pokładzie DS3231SN + pamięc 24C32N + led + bateria CR2032 + podstawka + rezystory, kondensatory ...

anshar napisał(a):
Płytki są OK, więc wlutuj sobie oryginalny układ zakupiony w sklepie ATNELA i porównaj z drugą płytką.

Co do płytek to są zaprojektowane z naruszeniem zaleceń producenta. Dla przykładu prowadzenie ścieżek sygnałowych pod układem. Scalak to i tak złom, który nie gwarantuje dokładności więc nikt przy projektowaniu tego badziewa nie zawracał sobie głowy zaleceniami z noty katalogowej. Zrobiłem własny projekt płytki.

anshar napisał(a):
Zobaczysz jaka będzie różnica, zarówno przy awaryjnym zasilaniu jak i przy normalnej pracy. ;) Sam się przekonasz, że pan Mirek ma jak zwykle rację. :D

Na to liczę. Scalaki kupione. Płytkę zrobię niebawem. Potestuję i podzielę się rezultatami.

Ciągle jednak męczy mnie problem filtracji zasilania. Standardowo jest to pojedyńczy kondensator 100n. Jest jednak sporo przykładów innego podejścia z użyciem dwóch lub trzech kondensatorów a nawet dławika. Kontroler chodzi na 16MHz i strasznie sieje po zasilaniu mimo, że jest poblokowany kondesatorami i dławikiem zgodnie z zaleceniami z noty katalogowej. Wcześniej robiłem RTC na PCF 8563T i ten układ jest strasznie czuły na minimalne zakłócenia. Ciekawi mnie czy DS3231 tak samo?

PostNapisane: 5 lis 2015, o 11:56 
Moderator

100 nF dla DS3231 spokojnie wystarczy - a jeśli coś ci siebie po PCB to znaczy jedynie tyle, że masz bardzo źle zaprojektowane PCB. Proponowałbym więc zacząć od pokazania swojej płytki i jak masz porozmieszczane kondensatory filtrujące - wtedy podejrzewam się wszystko wyjaśni w try-miga

PostNapisane: 5 lis 2015, o 13:02 
Nowy

Gdzie mam to wrzucić? Wkleić obrazy do posta czy na mail'a?

PostNapisane: 5 lis 2015, o 15:29 
Moderator

zark napisał(a):
Gdzie mam to wrzucić? Wkleić obrazy do posta czy na mail'a?

A tu kolega nie zaglądał ?
topic44.html
Tak się dodaje obrazki na forum

PostNapisane: 5 lis 2015, o 17:47 
Nowy

Dzięki za podpowiedź.

RTC jest na PCF6563T. To płytka testowa. Miała służyć do selekcji kwarców. Ale ostatecznie odpuszczam ten wariant na rzecz genialnego DS3231.
CPU jest na ATMega32A. Kwarc 16MHz. Kondensatory ceramiczne filtrujące VCC, AVCC, AREF 100n. na wejściu i wyjściu oscylatora 22p, oraz jeden tantalowy 47u. Dławik 10uH.

ObrazekObrazek

PostNapisane: 5 gru 2015, o 19:03 
Nowy

Zrobiłem moduł RTC na DS3231 i niestety zegar spóźnia 12s na dobę na zasilaniu z zasilacza. Nie jestem w stanie tego skompensować wpisem do rejestru Aging Offset. Scalak kupiony w sklepie ATNEL czyli w pewnym źródle. Poniżej schemat i projekt płytki. Co może być przyczyną?

ObrazekObrazek

PostNapisane: 6 gru 2015, o 12:15 
Użytkownik

Osobiście nie bawiłem się tym konkretnym RTC, ale u mnie dużym problemem były zakłócenia od pozostałej części płytki (przede wszystkim przetwornica na wysokie napięcie, ale także mikrokontroler). Czy niedaleko twojej płytki nie idą jakieś szybkozmienne sygnały?

Może spróbuj wyłożyć jakiś ekran naokoło tej płytki? :) Tak tylko rzucam, bo u mnie trochę pomogło.

PostNapisane: 6 gru 2015, o 14:39 
Nowy

Co do zakłóceń to przy kontrolerze są zapięte przy nóżkach VCC,GND kondensatory 100nF ceramiczny, dyskowy i 1uF tantalowy. Przy RTC jak widać na załączonym schemacie dwa kondensatory ceramiczne 100nF dyskowy i 1uF monolityczny. Na oscyloskopie widać zakłócenia ok. 10mVpp od kontrolera. W momencie odczytu z DS3231 po I2C zakłócenia rosną do ok. 20mVpp. Zegar się spóźnia gdy jest czytany, gdy wyłączę zasilanie i idzie tylko na baterii jest O.K. Wygląda to tak jakby zakłócenia z I2C wpływały na oscylator.

Co do ekranowania to próbowałem i nie pomaga.

Na zagranicznych forach znalazłem ten sam przypadek. Tam podobno problemem była biblioteka do obsługi I2C i DS3231. Niestety nie napisano o co chodzi. W nocie katalogowej nie znalazłem nic na temat jakiegoś specjalnego sposobu sterowania magistralą I2C.

P.S.

Problem rozwiązał się sam, a właściwie nigdy go nie było!

Zegar DCF, który był punktem odniesienia okazał się totalnym złomem. Sygnalizował całodobową sychronizację z wzorcem we Frankfurcie, a naprawdę synchronizował się tylko raz na dobę nad ranem. Na pokładzie ma jakiś koszmarny kwarc dający 12 sekund odchyłki dobowej!!! Zegary porównywałem zawsze po południu po powrocie do domu i była między nimi duża różnica. Dopiero gdy zauważyłem, że jest ona stała każdego dnia było jasne, że coś jest nie tak. W weekend monitorowałem sytuację od rana do wieczora i okazało się, że w pewnym momencie na ranem nagle różnica między nimi zniknęła. Wynik synchronizacji DCF'a a potem różnica systematycznie rosła. Było jasne, że ten DCF jest użyteczny tylko raz na dobę. Problem w tym, że ten złom nieprawidłowo sygnalizuje synchronizację z wzorcem i nie wiadomo kiedy pokazuje dokładny czas. Obecnie wykorzystuję zegar z internetowej strony Astronet. DS3231SN chodzi NIESAMOWICIE dokładnie!

WIELKIE DZIĘKI dla Pana Mirka za zwrócenie swoim poradnikiem na wideoblogu mojej uwagi na ten scalak!!!

Jestem w końcowej fazie budowy mojego kolejnego zegara. Gotowy moduł RTC na PCF8563T poszedł do kosza i będzie zastąpiony modułem na DS3231.

Strefa czasowa: UTC + 1