Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sty 2025, o 03:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 mar 2016, o 22:44 
Nowy

Witam,
Cytuj:
Czy mogę sobie zrobić potencjometr z PWM? Daję filtr dolnoprzepustowy i PWM z atmegi i mam potencjometr, którym mogę sterować kontrastem wyświetlacza LCD?

Zadałem to pytanie tutaj: http://www.wykop.pl/wpis/16880809/avr-a ... bic-poten/

Niby proste pytanie a zwolenników rozwiązania pół na pół. Więc teraz pytam Was jako bardziej w temacie. Mi się wydaje, że bez filtra było by w 100% poprawnie.

Pozdrawiam serdecznie

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 mar 2016, o 22:55 
Użytkownik

Moim skromnym zdaniem, nie potrzebujesz filtru. Możesz spokojnie sterować samym PWM.
Wszystkie wyświetlacze LCD, z jakimi się spotkałem, mają podświetlenie w formie diody LED, a taką możesz sterować bezpośrednio PWM. Weź tylko pod uwagę, żeby nie pobierać zbyt duzego prądu z portu ATmegi, bo możesz uszkodzić.

PostNapisane: 8 mar 2016, o 23:01 
Użytkownik

Samo wyjście PWMowe do sterowania kontrastem może nie działać poprawnie. Gdy sterujesz jasnością, to OK bo jasność jest uśredniana przez oko. Ale przy sterowaniu kontrastem, to raczej jak będziesz przełączał kontrast z małego na duży, to wizualnie oko Ci nie uśredni tego na średni kontrast, bo te zmiany mają inny charakter. Dlatego musisz dać układ RC by uzyskać z PWMa uśrednioną wartość.

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Cytuj:
Moim skromnym zdaniem, nie potrzebujesz filtru. Możesz spokojnie sterować samym PWM.
Wszystkie wyświetlacze LCD, z jakimi się spotkałem, mają podświetlenie w formie diody LED, a taką możesz sterować bezpośrednio PWM.

Pytanie jest o sterowanie kontrastem a nie jasnością.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 8 mar 2016, o 23:19 
Nowy

rskup napisał(a):

Pytanie było w zasadzie o obie części - myślałem, że będzie to samo rozwiązanie. Dzięki za wyjaśnienie. W takim razie zrobię filtr RC do kontrastu w końcu to nie jest jakiś drogi i skomplikowany układ a sprawy na pewno nie pogorszy.

Jeszcze o co chodzi ze słowem "inny charakter". Bo chciałbym zrozumieć dlaczego tak jest.

Pozdrawiam serdecznie

PostNapisane: 8 mar 2016, o 23:42 
Użytkownik

Ludzkie oko "nie widzi" szybkich zmian - tak na prawdę to widzi, ale mózg dostaje i obrabia uśrednione wartości, bo natura uznała, że nie ma sensu dostarczania częstszych i szybszych danych niż co kilkadziesiąt milisekund. Dlatego szybkie zmiany są niezauważalne. Jest to teoretycznie ułomność naszego organizmu, ale dzięki niej świat elektroniki się znacznie uprasza (na przykład dzięki temu dużo prościej dało się przesyłać i wyświetlać sygnał telewizji analogowej) .
Przez tę "ułomność" można PWMem sterować jasnością (to samo jest wykorzystywane przy multipleksowaniu wyświetlaczy), bo oko ludzkie uśrednia wartości ciemność i pełna jasności do odpowiedniej wartości średniej.
Ale gdy zaczynasz bawić się kontrastem, to zauważ, że jak dasz maksymalny kontrast, to nie tylko masz maksymalną wartość świecenia segmentów zapalonych, ale zaczynają się podświetlać także wygaszone elementy. Dlatego nie możesz uśredniać maksymalnego kontrastu z brakiem kontrastu, bo wartość uśredniona przez oko będzie miała także lekko podświetlane te wygaszone segmenty. Stąd moje zdanie o innym charakterze sterowania kontrastem, oraz zdanie, że musisz doprowadzić do wejścia sterowania kontrastem już uśrednioną wartość a nie liczyć na "ułomność" naszego organizmu.

--
Pozdrawiam,
Robert

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 9 mar 2016, o 08:30 
Użytkownik

rskup napisał(a):
Cytuj:
Cytuj:

Wszystkie wyświetlacze LCD, z jakimi się spotkałem, mają podświetlenie w formie diody LED, a taką możesz sterować bezpośrednio PWM.

Tak to jest, jak się pisze na szybko. Moja wypowiedź dotyczyła oczywiście sterowania jasnością podświetlenia, a nie kontrastem.

PostNapisane: 9 mar 2016, o 18:04 
Użytkownik

Witam
Robię wyświetlacz do samochodu i właśnie regulację jasności zrobiłem na PWM
(wieczorem mogę dopasować jasność do reszty instrumentów oraz regulować razem z innymi elementami podświetlanymi)

Zrobiłem także regulację kontrastu PWM ponieważ w samochodzie są duże różnice temperatury więc koryguje także kontrast w zależności od temperatury.

Załączam schemat.

Obrazek

Pozdrawiam Paweł.

PostNapisane: 9 mar 2016, o 18:56 
Użytkownik

Ale tak jak pisałem, kontrast jest z dodatkowym układem RC, by uśrednić napięcie. PWMa masz tylko na wyjściu procesora a na wejściu wyświetlacza już nie jest PWM, tylko uśredniony PWM do odpowiedniego poziomu.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 10 mar 2016, o 00:36 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja do sterowania kontrastem użyłem przetwornika DAC MCP 4725, filtr nie był potrzebny.

Strefa czasowa: UTC + 1