Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 sty 2025, o 19:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lis 2015, o 23:43 
Nowy

Witam serdecznie wszystkich!
Od dłuższego czasu używam Arduino Uno. Na bazie tej platformy robię robota, który omija przeszkody. Dzisiaj moje Arduino przestało komunikować się z komputerem przez USB, Com 3. Doczytałem gdzieś w internecie, że umarł mi bootloader, więc podłączyłem przez USBasp Arudino. Wszystko działało. Można było wysłać i odczytać zawartość Arduino. W Arduino IDE chciałem wgrać bootloader od nowa, ale wyskoczył błąd, że spodziewana sygnatura to 1E 95 0F. Ustawiłem taką w mkAVR CalCulator, ale (jak ostatni baran nie sprawdziłem co to za konfiguracja fusów). Wgrałem te fusy i teraz zero kontaktu z Arduino. Da się coś z tym zrobić?

Obrazek

MkAVR pokazuje takie błędy po naciśnięciu sprawdź podłączony AVR

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lis 2015, o 07:36 
Użytkownik

Po pierwsze sygnatura to nie fusy - jej się nie ustawia w procku.

PostNapisane: 24 lis 2015, o 08:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Błąd RC=-1 oznacza po prostu błąd połączeń. Więc odłącz wszystko od Arduino, podłącz sam programator dokładnie, kabel po kabelku i wtedy sprawdź. Jak na mój gust to robiąc tego robota popełniłeś błąd w połączeniach elektrycznych i pewnie coś sfajczyłeś. Fakt że bootloader Ci "wyskoczył" oznacza jakieś poważne zakłócenia.

PostNapisane: 24 lis 2015, o 09:28 
Nowy

Z tym sfajczeniem to całkiem możliwe, ponieważ raz zdarzyło mi się, że najpierw odłączyłem zasilanie silników, a dopiero później arduino i przez chwilę silniki chodziły na zasilaniu pochodzącym z arduino :(

PostNapisane: 24 lis 2015, o 18:39 
Użytkownik

Procesory AVR nie jest tak łatwo spalić. Przeżywają nawet odwrotne podłączenie zasilania :) Dlatego należy optymistycznie założyć że jednak nie jest problemem.
Czy przypadkiem nie zmieniłeś ustawień dla zegara i teraz musisz podać sygnał zegarowy z innego źródła? Bo to jest najczęstsza przyczyna tego typu problemów.
Aby porządnie zablokować procesor musiałbyś wyłączyć na nim ISP, ale to w mkAVRCalculator wymaga dodatkowego wymuszenia tego w zakładce Ustawienia.

Czy możesz podać jaki miałeś ustawienia dla fuse bitów? Dodatkowo podaj o co chodzi z tą zmianą sygnatury?

--
Pozdrawiam,
Robert

Strefa czasowa: UTC + 1