Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 mar 2026, o 09:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lis 2015, o 14:54 
Nowy

Witam,

Buduje pewien układ w którym między innymi chciałbym zastosować wbudowany programator AVR oparty o układ FT232RL oraz dwa mikrokontrolery AVR ATmega128 i ATmega32 które mają być programowane po SPI przez ów programator. Dodatkowo ATmega128 ma się komunikować z komputerem poprzez USB/UART1 (FT232RL) i drugim portem UART2 z ATmega32.

Zaprojektowałem pewien schemat a wycinek załączam w załączniku w PDF.

Mikrokontrolery miały by pracować jako Slavey a Programator jako Master.
Za pomocą zworki SV1, która zwiera do masy piny SS (Select Slave) poszczególnych uC, chciałbym wybierać który mikrokontroler akurat ma być programowany.

Teraz moje pytanie, czy taki układ ma szanse działać czy lepiej jest rozwiązać programowanie dwóch uC z jednego programatora po SPI w jakiś inny sposób?

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lis 2015, o 15:25 
Moderator

tic_tac napisał(a):
czy taki układ ma szanse działać

Nie ma szansy ... programowanie ISP nie ma NIC wspólnego z pinem SS (CS) ....

W przypadku programowania to stan niski na pinie RESET wymusza tryb programowania

Zamiast tego zainteresuj się multiplekserem CD4053 zanim w ogóle zjesz zęby jak każdy początkujący na ATmedze128 .... bo nawet gdyby ona była tylko jedna na tym twoim schemacie to byś jej nie zaprogramował - nie zajrzałeś do noty jak każdy początkujący z m128 żeby sprawdzić, że nie wszystkie sygnały ISP nie są tu na porcie SPI ....

zajrzyj sobie lepiej od razu jak się to robi na ten schemat:
http://atnel.pl/atb-shield-m128.html

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 7 lis 2015, o 15:44 
Użytkownik

Może lepiej zastosować bootloader'y zamiast budować programator...?

PostNapisane: 8 lis 2015, o 18:11 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
tic_tac napisał(a):
czy taki układ ma szanse działać

Nie ma szansy ... programowanie ISP nie ma NIC wspólnego z pinem SS (CS) ....

W przypadku programowania to stan niski na pinie RESET wymusza tryb programowania

Zamiast tego zainteresuj się multiplekserem CD4053 zanim w ogóle zjesz zęby jak każdy początkujący na ATmedze128 .... bo nawet gdyby ona była tylko jedna na tym twoim schemacie to byś jej nie zaprogramował - nie zajrzałeś do noty jak każdy początkujący z m128 żeby sprawdzić, że nie wszystkie sygnały ISP nie są tu na porcie SPI ....

zajrzyj sobie lepiej od razu jak się to robi na ten schemat:
http://atnel.pl/atb-shield-m128.html

Dziękuje bardzo za radę. Zmodyfikowałem trochę schemat między innymi, dołożyłem multiplekser CD4053 oraz do zworki którą chciałbym wybierać który układ będzie programowany doprowadziłem sygnały RESET1 i RESET2 mikrokontrolerów oraz RESET programatora - zwierając do RESET raz RESET1 raz RESET2 wybierał bym który uC będzie programowany.

Wyjścia z multipleksera są połączone z mikrokontrolerami. Zastanawia mnie jednak fakt, czy takie równoległe połączenie linii programujących obydwa mikrokontrolery do wyjścia multipleksera nie będzie miało wpływu na ich pracę oraz na komunikację ATmegi128 z FT232 po UART?

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 8 lis 2015, o 18:18 
Użytkownik

i tak musisz przełączać UART , ISP gdyż pracują na tych samych pinach
najlepsze dla ciebie jest 2x 4053 , jeden przełącza UART/ISP , a drugi wybiera Układ docelowy
no ale co kto lubi ...

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 8 lis 2015, o 18:36 
Moderator

Przekombinowujesz panie kolego ....

ja ci proponuję weź ty najpierw podłącz sobie sam procek jeden ATmega128 i go poznaj, zobacz jak się go programuje, jak się korzysta z uarta itp itd albo zrób jak radzi kolega wyżej

PostNapisane: 8 lis 2015, o 20:48 
Użytkownik

Aby programować dwa układy musisz dostarczyć im niezależnie sygnał resetu. I chyba to zrobiłeś przełącznikiem.
Jak nie używasz do czegoś innego w ATmeaga32 pinów MISO/MOSI/SCK oraz pinów TxD/RxD/SCK w ATmega128 to teoretycznie możesz je bezpośrednio połączyć i 4053 jest Ci zbędny. I to byłoby dla Ciebie idealne rozwiązanie :)
Ale ... na wcześniejszym schemacie była sugestia korzystania z TxD/RxD, co wymaga rozdzielenia linii portu szeregowego od ISP (co od początku sugeruje Ci Mirek).

Oczywiście jak korzystasz ze wszystkich wyżej wymienianych pinów, to będziesz musiał skorzystać aż z 2 układów 4053 (zgodnie z sugestią SunRivera) lub zestawu zworek/przełączników :D.

--
Pozdrawiam,
Robert

Strefa czasowa: UTC + 1