mirekk36 napisał(a):
tic_tac napisał(a):
czy taki układ ma szanse działać
Nie ma szansy ... programowanie ISP nie ma NIC wspólnego z pinem SS (CS) ....
W przypadku programowania to stan niski na pinie RESET wymusza tryb programowania
Zamiast tego zainteresuj się multiplekserem CD4053 zanim w ogóle zjesz zęby jak każdy początkujący na ATmedze128 .... bo nawet gdyby ona była tylko jedna na tym twoim schemacie to byś jej nie zaprogramował - nie zajrzałeś do noty jak każdy początkujący z m128 żeby sprawdzić, że nie wszystkie sygnały ISP nie są tu na porcie SPI ....
zajrzyj sobie lepiej od razu jak się to robi na ten schemat:
http://atnel.pl/atb-shield-m128.htmlDziękuje bardzo za radę. Zmodyfikowałem trochę schemat między innymi, dołożyłem multiplekser CD4053 oraz do zworki którą chciałbym wybierać który układ będzie programowany doprowadziłem sygnały RESET1 i RESET2 mikrokontrolerów oraz RESET programatora - zwierając do RESET raz RESET1 raz RESET2 wybierał bym który uC będzie programowany.
Wyjścia z multipleksera są połączone z mikrokontrolerami. Zastanawia mnie jednak fakt, czy takie równoległe połączenie linii programujących obydwa mikrokontrolery do wyjścia multipleksera nie będzie miało wpływu na ich pracę oraz na komunikację ATmegi128 z FT232 po UART?