Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 gru 2024, o 01:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lis 2015, o 17:57 
Użytkownik

Witam
Potrzebuję porady, chcę sterować dużymi wyświetlaczami 7 segmentowym ( wysokość cyfr 25 cm ) za pomocą atmegi (prawdopodobnie 32) i dekoderów HEF4543. Wyświetlaczy ma być łącznie 6, 3 cyfry każdy, ale wyświetlane wartości mają być tak naprawdę 3, czyli są po prostu dublowane (3 wyświetlacze dwustronne) . Dlatego za pomocą jednego układu HEF4543 chciałbym sterować 2 wyświetlaczami, żeby nie używać dodatkowego portu w atmedze do wyświetlania tych samych wartości . Myślałem o tym, żeby wyjścia dekodera poprowadzić równolegle do dwóch wyświetlaczy, jestem początkujący więc nie wiem jak to wyjdzie w praktyce . Wyświetlacze będą oczywiście multipleksowane.
Pozdrawiam
Dawid

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lis 2015, o 19:00 
Nowy

Piszesz że to są duże wyświetlacze , więc najpierw sprawdź jaki prąd pobierają i czy układ HEF4543 wydoli.

PostNapisane: 15 lis 2015, o 19:41 
Użytkownik

WItam
Raczej HEF4543 nie da rady ponieważ Iwyjściowe to zaledwie 10mA tak wynika z DS, oraz z notatki na stronie 11 w Fig 8 na dole. także bez tranzystorka nie da rady bo nie sądzę iż duży 25 cm wyświetlacz pobiera na 1 segmwnt 10mA raczej takie malutkie tyle biorą. Fajnie że ma dekoder BCD i to tyle.
Pozdrawiam

PostNapisane: 15 lis 2015, o 19:47 
Użytkownik

wyjscia hef4543 mialyby byc oczywiscie podlaczone do bramek tranzystora i wtedy poszczegolne segmenty zasilane przez tranzystor

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

niestety jaka musi być wydajność prądowa dokladnie jeszcze nie wiem , robie to dla kogos zakładam ze 1A na cyfre starczy . Tak jak zostało wspomniane wyjścia z HEF4543 mają wydajność prądową max 10mA, więc jeśli chciałbym za pomocą 1 wyjscia z hef4543 sterować dwoma tranzystorami wychodziłoby po 5mA na bramkę tranzystora, przy wzmocnieniu tranzystora równym 100 mam 500mA, mało .W dodatku nie wiem czy takie sterowanie jest zgodne ze sztuką, zależałoby mi na nieawaryjności

PostNapisane: 15 lis 2015, o 20:26 
Użytkownik

...tak z ciekawości spojrzałem w jednym sklepie na pobór wyświetlacza o wysokości cyfr 5" i w segmencie ma 10 led pobór na 1 segment wg DS to 310mA (18.8V to minimum 25V to maks dla tego wyświetlacza) mamy 7 cyfr to jak zapalisz wszystkie segmenty to da nam ponad 2.17A dużo na cyfrę w krytycznym przypadku....
Żródło zasilania musi być bardzo wydajne, ale nie zastanawiałeś się nad ULN2803 jako driver on ma 500mA wg DS na jedno wyjście i powinno grać cena nie jest duża 1,4PLN z tego co znalazłem THT.

PostNapisane: 15 lis 2015, o 20:50 
Użytkownik

Moje 45 mm potrzebują 12 V bez rezystorów wiec zerknij w DS od swoich świecidełek.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 15 lis 2015, o 21:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

tak duży wyświetlacz na jeden segment ma nie jedna diodę a więcej (np. 3 szeregowo i napiecie zailania np. 12V) trzeba zobaczyć w DS.
Możesz rozważyć sterowanie rejestrami przesuwnymi 74HC595 całego wyświetlacza , jeden układ przy każdym wyświetlaczu, ale przy twoich na razie nie określonych wyświetlaczach przemyślał bym TPIC6B595 który ma na wyjściu tranzystory na 50V.
http://www.tme.eu/pl/Document/cbb0c4888106678286067867e061de17/tpic6b595.pdf
Zaletą sterowania przez rejestr jest obsługa całego wyświetlacza jednym pinem z mikrokontrolera i możliwość sterowania jasnością i wyświetlanie dowolnej kombinacji segmentów (nie tylko liczb).

PostNapisane: 15 lis 2015, o 23:23 
Użytkownik

Wolałbym jednak dekoder. Wyświetlacze będą robione, nie kupowane. Zakładałem niech będzie ich 70 na cyfrę, po 15 mA na każdą diodę daje nam 1A. Myślę, że dobrym rozwiązaniem może być mosfet, używałem go do sterowania taśmą rgb. Co myślicie o takim rozwiązaniu ?

PostNapisane: 16 lis 2015, o 14:59 
Użytkownik

witam
w sumie mosfeta można użyć.. ale będziesz się bawił w lutowanie 7 elementów do cyfry ....ULN ma już prawie wszystko gotowe sterujesz poszczególnymi segmentami cyfry z ULN a 500mA na segment to w zupełności wystarczy
Pozdrawiam

PostNapisane: 16 lis 2015, o 15:24 
Użytkownik

Witam
ostr napisał(a):
...70 na cyfrę, po 15 mA na każdą diodę daje nam 1A.

...ale chyba nie myślisz dać wszystkich równolegle, przecież w takim wypadku więcej będzie ciepła z rezystorów niż światła z LED'ów. Z tym ciepłem to żart, ale zastosuj takie podłączenie jak w fabrycznych np.: 2x5LED/segment; chyba że tak zamierzasz, to obliczenia są błędne.

Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1