Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 kwi 2026, o 01:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lis 2015, o 17:39 
Użytkownik

Witam wszystkich!
Jako, że na razie publikuję moje posty tylko w dziale "Dla całkowicie początkujących" to nie wiem czy ten post powinien się znaleźć tutaj, czy w "Luźnych dyskusjach".
Otóż chodzi o to, że przeglądając Wikipedię znalazłem odnośnik do języka C, naprawdę jest bardzo interesujący i nie ma tam niczego co mogłoby zaprzeczać BB, ale jeśli chodzi o mikrokontrolery to jest coś co mnie zaniepokoiło. Przeglądając artykuł o C kliknąłem na odnośnik do AVR'ów. No i "tak se lece i lece...", aż tu nagle sam się zdziwiłem, że samemu znalazłem taki "błąd". Choć sam nie wiem, bo rzekomo Wikipedia nigdy nie kłamie. Załączam zdjęcia tego prawdopodobnego błędu.
Przecież w mikrokontrolerach AVR nie ma wewnętrznego !REZONATORA!, a jest OSCYLATOR RC.
Prosiłbym o publikowanie postów w tej sprawie, abym mógł wiedzieć co o tym sądzić.

PS.: I proszę mi napisać czy dobrze załączyłem obrazek, bo ja w tych sprawach raczkuję. ;-)

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lis 2015, o 17:44 
Użytkownik

istotnie, wewnętrzny może byc oscylator- mowa o generatorze którego czestotliwosc wyznaczaja elementy RC. NA zewnątrz jest rezonator i tyle w temacie ;)

PostNapisane: 2 lis 2015, o 17:59 
Użytkownik

Tak, tylko co z faktem, że to jest na Wikipedii? 8-)

PostNapisane: 2 lis 2015, o 18:08 
Użytkownik

Gimbul napisał(a):
PS.: I proszę mi napisać czy dobrze załączyłem obrazek, bo ja w tych sprawach raczkuję.

wklejony poprawnie dziękuje za stosowanie się do zaleceń.

W kwestii rezonatora ...
Ten błąd/lub przeinaczenie często się zdarza gdyż poniekąd fizyczny układ Oscylatora RC często zwany jest rezonatorem RC... gdyż ilość drgań jest określana poprzez wartości R i C , oraz spada proporcjonalnie do iloczynu RC. Więc zasadniczo nie można tego też traktować jako błąd.

Jarecki napisał(a):
NA zewnątrz jest rezonator i tyle w temacie

Nie do końca to prawda owszem jedną z możliwości tanią i powszechną jest stosowanie rezonatora kwarcowego , ale równie dobrze może być to generator sygnału zegarowego TTL oraz generator kwarcowy który jest bardzo dokładny, ale też i droższy od zwykłego rezonatora kwarcowego , może być tez rezonator ceramiczny ....

Przepraszam za zamieszanie , ale w tym dziale lepiej wskazać na pewne prawidłowości
głównie wynikające z nazewnictwa i funkcjonalności.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 lis 2015, o 18:13 
Moderator

Gimbul napisał(a):
Tak, tylko co z faktem, że to jest na Wikipedii? 8-)

A ty myślisz, że co ? że wikipedia to coś nadzwyczajnego ? ;) toż tam jest KUPĘ błędów i to czasem paskudnych. Ale prawda jest taka, że wobec ogromu ilości i to poprawnych danych na wikipedii to generalnie można powiedzieć, że błędów procentowo jest mało

ot trzeba umieć filtrować wiadomości bo na wikipedię prawie każdy może coś tam sobie napisać - waląc przy okazji błędziory aż strach. Wikipedia to żaden wyznacznik .... za to dobre źródło na szybko pierwszych informacji i tak należy na to patrzeć a nie jak na jakieś "boskie" nieomylne dzieło

PostNapisane: 2 lis 2015, o 18:20 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
a nie jak na jakieś "boskie" nieomylne dzieło

Hahahahah ;-)
Świetnie Pan to określił ;-).
Do teraz miałem przekonanie, że tak jest, ale DO TERAZ, czyli do Pańskiego postu.
A co Pan sądzi o powyższym wpisie Pana SunRiver, że wewnętrzny rezonator RC to nie do końca błąd. Ja trzymam się kurczowo wersji z BB. ;-)

PostNapisane: 2 lis 2015, o 18:36 
Moderator

Gimbul napisał(a):
A co Pan sądzi o powyższym wpisie Pana SunRiver, że wewnętrzny rezonator RC to nie do końca błąd. Ja trzymam się kurczowo wersji z BB.

Ja się kłócił nie będę ;) bo ja się nie znam ... ja nie jestem elektronikiem z zawodu .... Dla mnie (ale jak mówię dla mnie) rezonator to zawsze się używało i używa dla zewnętrznego rezonatora. A jeśli chodzi o RC to słyszałem tylko określenia "oscylator" i tak nawet piszą w PDF'ach

ale myślę, że nie ma tu co drzeć kopii i kłócić się kto ma rację ....

nie mniej jednak z uwagi na całkowicie początkujących ZDECYDOWANIE pozostanę przy swoim, że wewnętrzny w procku to jest "osculator RC" a nie żaden rezonator kwarcowy

zresztą to już tylko taka troszkę niepotrzebna gra słów

bo o ile na oscylator RC można powiedzieć teoretycznie rezonator RC bo jest to jakiś układ rezonansowy ;) no to za chwilę każdy początkujący będzie miał jatkę w głowie - jak mu się zacznie mylić - przy ustawianiu Fusebitów

- zaraz mam ustawić wewn rezonator (kwarc) czy zewn kwarc (oscylator) .... rezonator ? oscylator ? ... i BAAACH i .... i procek zablokowany bo mi się pomyliło rezonator z oscylatorem. No a w nocie PDF jak BYK stoją określenia RC Oscilator (czyli oscylator RC) oraz określenia External Crystal Resonator czyli zewnętrzny rezonator kwarcowy .....

Po co mieszać ? ;) po co mieszać ? ;)

zresztą gadamy i gadamy - a zajrzeć do noty PDF, co tu widać?

Obrazek

Wyraźnie jak na patelni podane

- Int RC osc
- Ext RC osc
- Ext Crystal Resonator

i teraz opowiadanie niestety (tak mi się wydaje, że można mówić na wewn. oscylator RC - rezonator RC ) .... czy jest sens dopytam ? ;)

Czyli reasumując - ja bym się spierał jednak o to czy można na wewn oscylator RC mówić - wewn rezonator RC ;) ... ale niech to rozsądzi ktoś może jeszcze - jakiś specjalista w tym zakresie - bo ja na prawdę nim nie jestem. ;) A chętnie bym posłuchał

za to tutaj: http://electronics.stackexchange.com/qu ... difference

ostatnia odpowiedź też fajnie to wyjaśnia

PostNapisane: 2 lis 2015, o 19:00 
Użytkownik

Jesli kojarze to kazdy moze edytowac Wikipedie ?! Wiec mozliwe ze masz szanse wniesc cos dla wszystkich i dokonac poprawki :D

PostNapisane: 2 lis 2015, o 20:41 
Użytkownik

Oczywiście ja też uważam że wewnętrzne obwody RC są obwodami oscylatora,
a rezonatory to właśnie kwarcowe bądź ceramiczne , nie mniej czy oscylator czy rezonator
jeśli jest zaznaczone RC wiadomo o co chodzi :) i tak czy siak o słowo spierać się niema potrzeby
dlatego pisze iż niema to większego znaczenia gdyż często się określa te obwody jako rezonator RC
ale częściej jako oscylator RC -- tu może być jak wspomniałem wyżej w uproszczeniu po prostu winne
tzw wolne tłumaczenie ... niemniej nie stanowi to błędu w rozumieniu błędnego nazewnictwa gdyż
istotny jest drugi człon w tym wypadku RC który nas szczegółowo informuje o jaki obwód rezonansowy chodzi:)

PostNapisane: 2 lis 2015, o 21:13 
Użytkownik

Według mnie to zarówno oscylator RC jak i rezonator kwarcowy są oscylatorami. Ale już rezonatorem nie jest oscylator RC, bo aby nim być, trzeba do działania wykorzystywać zjawisko rezonansu, które to jest właśnie podstawą działania kwarców.

Jednak aby nie mylić pojęć i jak to Mirek zwrócił uwagę mieć jednoznaczność, to przyjęto stosowanie nazewnictwa oscylator do oscylatorów RC a kwarce nazywane są jako rezonatory.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 6 lis 2015, o 16:12 
Użytkownik

RafPe napisał(a):
Jesli kojarze to kazdy moze edytowac Wikipedie ?! Wiec mozliwe ze masz szanse wniesc cos dla wszystkich i dokonac poprawki :D

Zobaczę co da się zrobić i dziękuję Wam za dyskusję, bo zdziwiło mnie to słowo na Wikipedii. ;-)

Strefa czasowa: UTC + 1