Gimbul napisał(a):
A co Pan sądzi o powyższym wpisie Pana SunRiver, że wewnętrzny rezonator RC to nie do końca błąd. Ja trzymam się kurczowo wersji z BB.
Ja się kłócił nie będę

bo ja się nie znam ... ja nie jestem elektronikiem z zawodu .... Dla mnie (ale jak mówię dla mnie) rezonator to zawsze się używało i używa dla zewnętrznego rezonatora. A jeśli chodzi o RC to słyszałem tylko określenia "oscylator" i tak nawet piszą w PDF'ach
ale myślę, że nie ma tu co drzeć kopii i kłócić się kto ma rację ....
nie mniej jednak z uwagi na całkowicie początkujących ZDECYDOWANIE pozostanę przy swoim, że wewnętrzny w procku to jest "osculator RC" a nie żaden rezonator kwarcowy
zresztą to już tylko taka troszkę niepotrzebna gra słów
bo o ile na oscylator RC można powiedzieć teoretycznie rezonator RC bo jest to jakiś układ rezonansowy

no to za chwilę każdy początkujący będzie miał jatkę w głowie - jak mu się zacznie mylić - przy ustawianiu Fusebitów
- zaraz mam ustawić wewn rezonator (kwarc) czy zewn kwarc (oscylator) .... rezonator ? oscylator ? ... i BAAACH i .... i procek zablokowany bo mi się pomyliło rezonator z oscylatorem. No a w nocie PDF jak BYK stoją określenia RC Oscilator (czyli oscylator RC) oraz określenia External Crystal Resonator czyli zewnętrzny rezonator kwarcowy .....
Po co mieszać ?

po co mieszać ?

zresztą gadamy i gadamy - a zajrzeć do noty PDF, co tu widać?

Wyraźnie jak na patelni podane
- Int RC osc
- Ext RC osc
- Ext Crystal Resonator
i teraz opowiadanie niestety (tak mi się wydaje, że można mówić na wewn. oscylator RC - rezonator RC ) .... czy jest sens dopytam ?

Czyli reasumując - ja bym się spierał jednak o to czy można na wewn oscylator RC mówić - wewn rezonator RC

... ale niech to rozsądzi ktoś może jeszcze - jakiś specjalista w tym zakresie - bo ja na prawdę nim nie jestem.

A chętnie bym posłuchał
za to tutaj:
http://electronics.stackexchange.com/qu ... differenceostatnia odpowiedź też fajnie to wyjaśnia
www.youtube.com/mirekk36 ]