Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 30 kwi 2025, o 08:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 2 wrz 2015, o 11:20 
    Użytkownik

Eksperymentuję ostatnio z modułami GSM. Nie ma problemu, gdy taki moduł zasila się z akumulatorka li-ion albo li-pol (jak to robiłem do tej pory). Problem pojawia się w projekcie, gdzie całość ma być zasilana bezpośrednio z sieci, z pominięciem zasilania akumulatorowego - nie będzie ono nawet potrzebne do podtrzymywania zasilania, co zresztą dość poważnie komplikowałoby konstrukcję.
    Posiadany przeze mnie moduł SIM300CZ wymaga zasilania mieszczącego się w granicach 3.4-4.5V. Standardowy stabilizator 3.3V daje więc za małe napięcie. Zwykle spotykałem się z zaleceniami, by w takich przypadkach moduł zasilać napięciem 4V.

No i tu pojawia się problem, bo w standardowym "szeregu" regulatorów liniowych nie widzę tego napięcia. Trzeba będzie więc użyć stabilizatora regulowanego. Druga sprawa, to napięcie wyjściowe - najchętniej użyłbym jakiegoś LDO, aby dało się całość zasilić z zasilacza 5V. Nie jestem jednak pewien, czy uda mi się kupić stabilizator na odpowiednio duży prąd (2A) pracujący przy różnicy napięć 1V. Wiem, że pewnie mógłbym zejść z wymogiem wydajności prądowej nieco niżej (2A to maksymalny pobór w impulsie) ale wolę zostawić sobie pewien zapas.

Ewentualnie może powinienem spróbować innego rozwiązania i zastosować regulowaną przetwornicę impulsową step-down, z napięciem na stałe ustawionym za pomocą dzielnika rezystorowego?

Ktoś mógłby mi polecić jakiś sprawdzony układ/element? Preferowane rozwiązania SMD.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 2 wrz 2015, o 12:09 
    Moderator

Zobacz tutaj:

topic2963.html

jak widać ATB-PWR3 i po kłopocie ;) .... i to nie są żadne tam teorie - to działa w praktyce

PostNapisane: 2 wrz 2015, o 12:45 
    Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
    jak widać ATB-PWR3 i po kłopocie ;) .... i to nie są żadne tam teorie - to działa w praktyce

Hmm... Rozumiem, że przetworniczkę musiałbym lekko zmodyfikować (np. dobrać wartość rezystorów w jakimś dzielniku) aby wartość napięcia na wyjściu była nieco wyższa? Niby 3.3V jest tylko nieco poniżej wymaganego minimum, ale jednak dla świętego spokoju wolałbym się trzymać zaleceń producenta...

Tak BTW może warto byłoby w takim razie zbudować przetwornicę w oparciu o ten układ scalony, bezpośrednio na własnej płytce?

I jeszcze jedno pytanie, bo zaciekawił mnie ten prototyp płytki ATB GSM. Czy parametry ścieżki pomiędzy gniazdem antenowym a modułem były jakoś specjalnie dobierane? Czy ciężko jest to przeliczyć, żeby zachowana była właściwa impedancja? I dla jakiej częstotliwości należy ją liczyć? W końcu moduł jest kilkuzakresowy...

PostNapisane: 2 wrz 2015, o 13:05 
    Moderator

Atlantis napisał(a):
    Hmm... Rozumiem, że przetworniczkę musiałbym lekko zmodyfikować (np. dobrać wartość rezystorów w jakimś dzielniku) aby wartość napięcia na wyjściu była nieco wyższa? Niby 3.3V jest tylko nieco poniżej wymaganego minimum, ale jednak dla świętego spokoju wolałbym się trzymać zaleceń producenta...

Oczywiście, że to TYLKO kwestia dobrania dzielnika i tutaj tak jest właśnie zrobione .... to żaden problem

Atlantis napisał(a):
    Tak BTW może warto byłoby w takim razie zbudować przetwornicę w oparciu o ten układ scalony, bezpośrednio na własnej płytce?

Pewnie, a czemu nie ?

Atlantis napisał(a):
    I jeszcze jedno pytanie, bo zaciekawił mnie ten prototyp płytki ATB GSM. Czy parametry ścieżki pomiędzy gniazdem antenowym a modułem były jakoś specjalnie dobierane? Czy ciężko jest to przeliczyć, żeby zachowana była właściwa impedancja? I dla jakiej częstotliwości należy ją liczyć? W końcu moduł jest kilkuzakresowy...

NIC a NIC nie było przeliczane, wszystko działa IDEALNIE ;) Jak widzisz ścieżka jest BARDZO ale to BARDO krótka i tego się trzymaj

Strefa czasowa: UTC + 1