Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lip 2026, o 19:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 sie 2015, o 02:01 
Użytkownik

Witam, postanowiłem doprecyzować pytanie, a więc utworzyłem temat od nowa.

Proszę o opinie czy poniższe podłączenie ma prawo bytu. Chodzi mi o komunikację pomiędzy dwoma atmegami, oraz obsługę modułu wifi. Co do możliwości podpięcia atmeg do układu jestem pewny, tak w kwestii bezpośredniego podpięcia modułu wifi nie jestem pewien.

Układ ma działać tak, że moduł WIFI, ciagle znajduje się w stanie nadawania. W nasłuchiwanie zostaje przełączony TYLKO kiedy któraś z atmeg chce zacząć nadawać. W zasadzie to mega16 jest sterowana na podstawie rozkazów wydanych przez Mege8 lub moduł WIFI, więc prawdopodobieństwo utraty danych jest małe.

Na schemacie pominąłem konwerter poziomów dla modułu WIFI, chodzi mi o ideę podłączenia w sieć rs485.

Obrazek

btw, czy możliwe jest ustawienie zezwolenie na nadawanie poprzez podpięcie na RE i DE liniii TXD?

Proszę o poradę ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 sie 2015, o 06:33 
Użytkownik

Jeżeli stosujesz Rs485, to pewnie atmege będą daleko od siebie. Twoje rozwiązanie wymusza ciągnięcie dodatkowych przewodów z sygnałem na poziomie TTL i to jeszcze bezpośrednio z pinow procesora. To nie najlepszy pomysł.
Nie wiem ile danych będzie wysyłał WiFi ale nie myślałeś żeby zastosować coś w stylu master plus dwa slave'y? Atmege będąca masterem mogłaby wysyłać cały czas zapytania o dane. Ale bezpośrednio przy WiFi musiałby pewnie być jeszcze jeden avr aby odpowiadał na zapytania mastera.

PostNapisane: 5 sie 2015, o 07:03 
Moderator

Ja w ogóle panowie nie rozumiem co to za idea - ale może czegoś nie wiem ?

Co to za określenie że WIFI będzie coś nadawał ? Tak jakby WIFI był samodzielnym modułem, który ma się komunikować, to troszkę bez sensu proszę wybaczyć.

Ale dobrze - zakładając, że autor stosuje tylko takie uproszczenie i załóżmy - że z wifi będą leciały do magistrali rs485 tylko dane z jakiegoś oddalonego nie wiem np komputera PC albo smartfonu ... ok .... To skąd u licha ta niby jakaś atmega, która ma sterować rzekomym kierunkiem nadawania będzie o tym wiedzieć ? Sorki ale tak opisana idea jakoś się (jak to się mówi) kupy nie trzyma wg mnie ...

Proponuję panie autor opisz ty najpierw co chcesz uzyskać bez rysowania na razie tak dziwnych schematów to może łatwiej będzie podpowiedzieć co i jak zorganizować

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Nie wspomnę już, że gdy wepniesz TYLE tych rezystorów 120R to ci ten cały RS485 nawet nie stęknie - nie ruszy ... Rezystory stosuje się na końcach magistrali a nie przy każdym układzie

PostNapisane: 5 sie 2015, o 12:07 
Użytkownik

A więc oposuje:
Mega16 ma za zadanie ogarnianie kilku knalow ADC oraz sterowanie przekaźnikami. Uklad mial byc sterowany z smartphone i klawiatury na ADC (22 przyciski, dodatkowo w klawiaturze chciałem dodać lcd). Jako ze w tym przypadku musialbym ciagnac dlugie (4-5m)przewody do lcd, a klawiatura ADC nie obsluguje multiklikniec, postanowilem o wrzuceniu dodatkowego procka odpowiedzialnego za klawisze i prezentacje danych na lcd. Tutaj pojawił sie problem posiadania jednego uart w Mega16 i kombinacje jak to pogodzic, rs485 dalby mozliwosc rozwoju w przyszlosci.

Z nadawaniem wifi, zle sformulowalem zdanie, mialem na mysli to że modul wifi nie jest w stanie sam ustawic transreceivera w tryb nadawania, dla tego atmega16 robila by to wtedy gdy ani ona, ani mega8 z klawiatury nie nadaja (dodatkowy sygnal o zajetosci linii pomiedzy megami).

Co do rezystora to juz sie orientowalem ze tylko krancowe uklady maja miec rezystory 120ohm.

Przepraszam za brak polskich znakow- pisalem z telefonu.

------------------------ [ Dodano po: 13 minutach ]

Zdaje sobie sprawe ze w tej sytuacji zadzialanie klawiatura przerwie transmisje wifi-mega16. Jest to nawet porządany efekt, ze wzgledu na priorytet obslugi klawiatura.

Domyslam się że dla tego idea wydaje sie byc niedorzeczna ?

PostNapisane: 5 sie 2015, o 13:28 
Moderator

leeon napisał(a):
mialem na mysli to że modul wifi nie jest w stanie sam ustawic transreceivera w tryb nadawania,

Coś sam się już chyba zamieszałeś ;) bo jak niby sam moduł WIFI by sobie przestawił tryb nadawania

leeon napisał(a):
Domyslam się że dla tego idea wydaje sie byc niedorzeczna ?

Niestety przy tym dość jak na razie chaotycznym pomyśle - tak się to wydaje

Tzn - ok ja rozumiem, że chcesz ze smartfona coś tam wysyłać - ok to jest pomysł jak najbardziej

ale weź że zamiast ATmegi16 jakiegoś procka który ma dwa UART'y np ATmega644P i do jednego UART'a podepnij sobie RS485 jak się należy a do drugiego UART'a podepnij sobie WIFI i to będzie OK

Wtedy ta ATmega644P będzie sobie gadać ze smartfonem i ew coś tam słać w RS485 po drugim uarcie

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 6 sie 2015, o 07:11 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
ale weź że zamiast ATmegi16 jakiegoś procka który ma dwa UART'y np ATmega644P i do jednego UART'a podepnij sobie RS485 jak się należy a do drugiego UART'a podepnij sobie WIFI i to będzie OK

Nawet biblioteki UART z zielonej przerobione na dwa uarty chodzą pięknie na 644 bez większych problemów. Masz całkowicie nieblokująca obsługę dwu uartów, a w międzyczasie jeszcze sporo można zrobić.

PostNapisane: 6 sie 2015, o 11:27 
Użytkownik

Znalazlem juz Atmege164, obejdzie sie bez znacznych zmian ;)
Jakies wskazowki nt modyfikacji biblioteki?

PostNapisane: 7 sie 2015, o 06:16 
Użytkownik

leeon napisał(a):
Jakies wskazowki nt modyfikacji biblioteki?

Tak, pdfy Atmega32 (na którą jest pisana bibliiteka), oraz Atmega164 do zmiany są w zasadzie rejestry odpowiedzialne za uart, nie znam 164ki.
A samo rozszerzenie na 2 uarty jest banalne, wystarczy podublować funkcje i callbaki, oczywiście przy rozkazach wysyłania/odbierania trzeba sobie dodać flagę z którego uarta chcemy korzystać.
2 dni roboty (po kilka godzin) dla niewprawnego (czyli mnie) programisty..

PS. Robiłem to ponad 2lata temu więc już nie pamiętam za wiele ;).

PostNapisane: 15 sie 2015, o 18:45 
Nowy

Kolega leeon wprawdzie rozwiązał swój problem przez wymianę procesora na taki z dwoma UARTAMI ale nie zawsze tak się da.
Ja np. też chciałem się wpiąć z ATB222 lub WiFi232 bezpośrednio w moją domową sieć RS485, w której mam już spiętych kilkanaście mikroprocesorów i nie bardzo mi się chciało dodawać tylko w tym celu kolejnego mikroprocesora z dwoma UARTAMI.
Przypomniało mi się, że dawno temu gdy nie było jeszcze FT232 a i USB dopiero raczkowało znalazłem najprawdopodobniej w EP schemat pozwalający z RS232 tylko za pomocą linii Rx i Tx sterować kierunkiem przepływu MAX485.
Teraz lekko go zmodyfikowałem by działał przy zasilaniu 5V i to ATB222 sterował kierunkiem przepływu no i dzisiaj sprawdziłem. Jednak pomimo tego, że wszyscy twierdzili, że tak się nie da to jednak u mnie to działa.
Trzeba tylko dołożyć jedną kostkę – 555.
Czekam tylko a odpowiednika 555 pracującego przy 3,3V i wtedy przeprowadzę próby z takim napięciem.
Jeśli znajdą się osoby zainteresowane schematem, to mogę go udostępnić

Strefa czasowa: UTC + 1