Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 gru 2024, o 00:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 sie 2015, o 16:00 
Nowy

Witam,

Szukam rozwiązania na problem komunikacji tych dwóch modułów nadajnik RT4 telecontrolli i odbiornik RR3, mianowicie problem związany jest z zasiegiem który wynosi 2-3cm niezależnie od długości anten. W kodzie nadajnik/odbiornik praktycznie nic nie było zmieniane obydwa mikrokontrolery to atmega32 zasilanie nadajnika na stałe
Kod:
#define USE_RADIO_PWR 0
, dodanie filtrowania zasilania też nie pomogło - moduły podłączone według aplikacji producenta.
Kod:
// domyślnie ustawiona ilość bitów preambuły
#define DEFAULT_SYNC_LENGTH 64

Kod:
#define HALF_BIT    150

Zaznaczam że po kabelku bez w/w modułów wszystko działa bezproblemowo tzn. że nadaje bajt:131 cnt:19 / bajt:9 cnt:7 i odbieram to samo, a w przypadku modułów radiowych zasiegu praktycznie nie ma i odbiera coś w stylu bajt:131 cnt:3 / bajt:9 cnt:0 wartośc cnt zmienia sie lub nie odbiera kompletnie nic.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 sie 2015, o 08:48 
Nowy

Dobra, poradziłem sobie :) gdzieś wyczytałem że dla tych modułów długość antenki to 17,5cm, niestety skrętka nie sprawdziła się lecz kabel z ekranem już nieźle sobie radzi. Proszę jeszcze o informację czy normalnym zachowaniem jest że im większy zasięg tym błąd jest większy i liczba poprawnie odebranych ramek maleje? (mniejsze wartości cnt) Jak rozumiem jeżeli zależy mi na wysłaniu poprawnie pojedynczych wartości 1 lub 0 wystarczy że zwiększe ilość przesłania tej samej ramki aby zwiększyć prawdopodobieństwo prawidłowego odbioru? :roll:

PostNapisane: 17 sie 2015, o 09:56 
Moderator

A słyszałeś ty kiedykolwiek w życiu, że jest coraz mniejszy błąd a ilość poprawnych ramek rośnie wraz ze zwiększającym się zasięgiem ? No przemyśl dobrze to sam przez chwilę i też sobie poradzisz.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

busykarol napisał(a):
wystarczy że zwiększe ilość przesłania tej samej ramki aby zwiększyć prawdopodobieństwo prawidłowego odbioru?

Dokładnie tak się często robi ... wszystko zależy od odległości

Strefa czasowa: UTC + 1