Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 sty 2026, o 07:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lip 2015, o 15:42 
Nowy

Witam,
Od pewnego czasu zacząłem bawić się w programowanie AVR-ów. Parę dni temu napisałem program do obsługi wyświetlacza LCD wzorując się na książce pana Kardasia. Jednak miałem problem z wgraniem programu do mikrokontrolera (nie było żadnych błedów podczas kompilacji, a połaczenia na płytce stykowej były dobre - sprawdziłem wgrywając jakiś na 100% dobry program.). Od tego czasu nie mogę uruchomić żadnego programu. Po kompilacji i i naciśnięciu przycisku wgrywania cały proces trwa bardzo krótko, wczesniej gdy wszystko działało poprawnie proces ten trwał znacznie dłużej. dodam że korzystam z ECLIPSA, program MKAVRcalculator wykrywa procesor bez problemu, połączenia na płytce sprawdziłem pod kątem ewentualnych zwarć. Proszę o pomoc ponieważ spedziłem nad tym już parę dni i nie mogę tego naprawić.

ObrazekObrazekObrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2015, o 15:47 
Moderator

Przecież masz diodę LED wpiętą bez rezystora ! ... czy panie kolego gdzieś w moim poradniku coś takiego wydziałeś ?

Po co ci to

while(t--)

przecież pętla wykona się 10 razy i program się zatrzyma - po co ?

daj że sobie

while(1)

-------------------

po komunikatach widać że program ci się wgrywa ... ale pewnie albo pin procka zdechł bo dioda bez rezystora albo dioda zdechła .... no skąd takie pomysły żeby diody podłączać bez rezystora ? :(

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Poza tym po co robisz zdjęcia z ekranu monitora skoro wystarczy kliknąć klawisz "Print Screen" na klawiaturze i nawet w programie MS Paint możesz sobie taki zrzut ekranu zapisać na dysk jako plik JPG

Poza tym pokaż cały ten swój program a nie tylko tę niestety dziwną końcówkę z while(t--)

PostNapisane: 10 lip 2015, o 16:20 
Nowy

dziękuje za szybką odpowiedź, sprawdziłem diodę i okazało się ze jest dobra, zmieniłem program według pana sugestii i dodatkowo zmieniłem port na który wpinam diode jednak dalej nic nie rusza.
Może ma koś jakies pomysły co może być nie tak ?

poniżej zdjęcie całego programu (niestety musze umieszczać zdjęcia ponieważ nie mam możliwości podłączenia teraz internetu do komputera na którym mam ECLIPSA)

Obrazek

Ostatnio edytowano 10 lip 2015, o 16:37 przez maciek111, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 lip 2015, o 16:32 
Użytkownik

Mój pomysł jest taki, żebyś tak jak Mirek napisał zamieścił cały kod programu w postaci tekstowej(zgodnie z zasadami forum). Na pewno pomożemy zacząć zabawę z programowaniem AVRów :-)

PostNapisane: 10 lip 2015, o 16:43 
Użytkownik

Rezystor od RST pin1 procka u Ciebie idzie na masę a powinien na VCC.I wartość tego rezystora powinna być 10Kom.

PostNapisane: 10 lip 2015, o 17:07 
Nowy

Dziękuje wszystkim za pomoc prawdopodobnie dioda coś nie łączyła - po jej poruszeniu wszystko zaczęło działać

PostNapisane: 10 lip 2015, o 17:11 
Użytkownik

Jeszcze jedna uwaga. Czy jesteś pewny, że kompilujesz i wgrywasz właściwy projekt? Na zdjęciu masz otwarte dwa pliki main.c, a raczej nie pochodzą one z tego samego projektu. Niestety z tych zdjęć możemy tylko wróżyć, mimo szczerych chęci ;-)

PostNapisane: 10 lip 2015, o 20:18 
Nowy

Fakt może być to mylące, na szczęście teraz wszystko działa. Korzystając z okazji czy mogłby ktoś z Was podać sprawdzoną funkcje inicjalizujacą wyświetlacz lcd 2x16 dla wysyłania danych w formacie 4 bitowym. Korzystam z niebieskiej książki P. Kardasia w miekiej oprawie i niestety coś nie działa nawet gdy wgrywam kod z płyty. Mam pewne wątpliwości czy aby ten kod jest w 100 % poprawny.

PostNapisane: 10 lip 2015, o 20:24 
Użytkownik

I to jest właśnie ta sprawdzona funkcja. Ja nie mam wątpliwości, jak i pewnie setki osób na tym forum.
Błędu szukaj proszę po swojej stronie.

PostNapisane: 10 lip 2015, o 20:29 
Nowy

masz na myśli funkcje z książki czy tą z płyty bo one się różnią

PostNapisane: 10 lip 2015, o 20:48 
Użytkownik

Obie są dobre.
Ale chyba rzadko kto przepisuje kod z książki, tylko korzysta z gotowych bibliotek zmieszczonych na płycie.
Zwróć uwagę, że skorzystanie z nich wymaga od użytkownika, albo dostosowania kodu do swojego układu,
albo odwrotnie.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Masz tak, jak pewien doktor matematyki, który wieki temu reklamował komputer, bo mu źle liczył macierze.
Przecież to musiała być wina procesora wg. niego, bo niemożliwe, żeby on się pomylił w kodzie.
Skoro wszystkim działa, a Tobie nie, wyciągnij z tego wniosek i pochyl się jednak nad swoim układem i poszukaj błędu proszę.

PostNapisane: 13 lip 2015, o 12:56 
Nowy

Niestety po wgraniu oryginalnego kodu z płyty CD na wyświetlaczy pojawiają sie jedynie jasne prostokąty w górnym wierszu i nic poza tym. Sprawdziłem połączenia na płytce miernikiem i wydaje się być wszystko w porządku. ma ktoś jakiś pomysł co może być w tym nie tak ?

PostNapisane: 13 lip 2015, o 13:17 
Moderator

maciek111 napisał(a):
ma ktoś jakiś pomysł co może być w tym nie tak ?

Pewnie dobry JASNOWDZ czwartego stopnia z poczwórną habilitacją mógłby mieć pomysł ... ale tu jasnowidzów nie ma.

Tu są zwykli ludzie - elektronicy/programiści ....

jeśli więc zadajesz pytanie ludziom - elektronikom to jak myślisz - na czym trzeba się oprzeć ? NA SCHEMACIE panie kolego

więc pokaż schemat co i jak podłączyłeś, pokaż jakieś fotki jako to sobie połączyłeś - to wtedy nie będzie potrzeba jasnowidzów i być może da radę ci pomóc.

Reasumując - chcesz dobrej pomocy ? - zacznij od nauczenia się jak zadawać poprawnie pytania ok? .....

PostNapisane: 13 lip 2015, o 13:26 
Nowy

oto zdjęcia połaczeń na płytce, wydaje mi się że są one takie same jak w jednym z pańskich poradników.

ObrazekObrazek

PostNapisane: 13 lip 2015, o 13:39 
Moderator

maciek111 napisał(a):
wydaje mi się że są one takie same jak w jednym z pańskich poradników.

Piszesz, że masz Bluebooka - powiedz mi czytałeś DOKŁADNIE rozdział o LCD ? bo nie wydaje mi się

ok pokazałeś zdjęcie to już coś - teraz pokaż jeszcze jak skonfigurowałeś w kodzie LCD (fragment kodu lcd44780.h) i najlepiej schemat DOKŁADNY jak to połączyłeś

PostNapisane: 13 lip 2015, o 13:44 
Użytkownik

Czemu dałeś rezystor zamiast potencjometru na pin kontrastu lcd, być może masz przedobrzone i masz kwadraciki oraz pin R/W daj na mase.
Ciężko wywoskować po kabelkach, rozrysuj schemat jak masz połączone.

Strefa czasowa: UTC + 1