ale panowie -
mario2015 i
xentis - może już zapomnieliście więc przypominam - MkAVrCalculator idealnie sobie radzi z prockami taktowanymi fabrycznym 1MHz i nic nie trzeba robić w MkAvrCalcu w tym zakresie - ten parametr -B 8 to odnosi się tylko wtedy gdy procek jest taktowany fabrycznie a z eclipsa nie chce iść programowanie, więc wtedy może być słuszna podpowiedź żeby zwiększyć taktowanie
Tu autor pyta o problem z wykryciem procka w ogóle w MkAvrCalcu - więc jedyna odpowiedź na to to jest to co napisał wyżej:
mario2015 napisał(a):
Patrząc na błędy, które wypluwa ci MkAvr czyli w drugim przypadku czyli "initialization failed, rc=-1", to znaczy, że masz źle podłączone kabelki, lub brak styku na którymś z nich.
albo rzeczywiście jakiś chiński programator ze skopanym wsadem.
xentis napisał(a):
Maciej9 napisał(a):
Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07"
wydaje mi się że to już zasługa MkAvrCalculatora i przycisku "Sprawdź podłączony AVR", poprostu z jakiś powodów Mirek tak to zaprogramował...
ale to od wszechczasów jest wiadome i zawsze to powtarzam - że to jest jedyny i najprostszy mój autorski sposób na WYKRYWANIE podłączonego procka. Przecież żadne inne darmowe programy tego typu NIE MAJĄ WYKRYWANIA procka

nie zauważyliście tego? Mechanizm jest prosty jak drut, próbuję wykryć ATmega8 jak się uda do ok a jak się nie uda to avrdude zwraca sygnaturę jaką wykrył - podając błąd - ale ja go przechwytuję i sprawdzam czy ta wykryta sygnatura zgadza się z jakimś innym prockiem !

jeśli tak to znaczy że właśnie w układzie siedzi ten inny procek a nie Atmega8. A wszyscy wciąż się dziwią dlaczego w MkAvrCalcu zawsze pojawia się ta biedna atemega8

....
Ale jeśli ta inna wykryta sygnatura nie pasuje do żadnego procka avr i mamy dalej rc=-1 to oznacza to co wyżej pisał mario i co ja zawsze powtarzam - kocie połączenia pomiędzy programatorem i prockiem
www.youtube.com/mirekk36 ]