JareckiB12 napisał(a):
Rozumiem, że tutaj przyczyną jest za niski stan wysoki (3V) z ATMegi zasilanej baterią?
Nie chodzi tylko o poziomy - to jest poniekąd zjawisko wtórne, pomyśl - masz na początku linii 5V a na drugim końcu 3V .... to co się stanie ?

popłynie prąd ... a jak prąd to spadek napięcia ... Jak spojrzysz na oscyl i przebiegi to okaże się że zamiast prostokątnego przebiegu zaczyna robić ci się prawie sinusoida (trochę przejaskrawiam) ale na pewno zbocza się zaokrąglają ... to pociąga za sobą jeszcze gorszą sytuację odnośnie wykrywania stanu zero i jeden - a więc zaczyna się masakra

.... Nie wspominając już o tym, że czasem w związku z prądami można jeszcze coś sfajczyć .... a więc to nie tylko kwestia że czasem źle zadziała.
JareckiB12 napisał(a):
To może jeszcze jedno pytanie przy okazji. ATMegę i moduł radiowy chcę zasilać bezpośrednio z baterii (oczywiście filtry będą). Tak będzie ok, czy jednak dać przetwornicę, czego staram się unikać, bo mimo wszystko to straty i w zasilaniu i w miejscu na płytce (ma być jak najmniejsza).
Dobór odpowiedniej przetwornicy do zasilania bateryjnego to jedynie słuszna droga w większości wypadków a nie tam zabawa w zasilanie z gołej baterii. W dzisiejszych czasach masz setki różnych gotowych scalaków przetwornic step-up i to WŁAŚNIE do zastosowań bateryjnych - jak myślisz po co by je producenci produkowali masowo i sprzedawali ?

www.youtube.com/mirekk36 ]