Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 sty 2026, o 13:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lip 2015, o 10:53 
Nowy

Cześć,
zacząłem od niedawna bawić się w czujniki różnego typu z przesyłaniem danych radiowo. Układy zasilane są z baterii i tu zaczynają się moje wątpliwości.

ATMega może być zasilana od 1.8V, moduł radiowy też i to mi bardzo pasuje, ponieważ na 2 bateriach AA długo pociągną.
Czujniki zasilane są różnie, od 3.3V do 5V - stosuję przetwornice step-up.

I tutaj pojawia się problem. Jeśli np mam czujnik, który wymaga 5V, a ATMega chodzi na 3V z baterii, to z noty wynika że stan wysoki może być max VCC+0.5V czyli 3.5V, a czujnik daje przecież 5V (z przetwornicy). O dziwo tak zmontowany układ (DHT22, zasilany 5V) pracuje bez problemu. Nie ma też rezystora podciągajcego do VCC pin danych z czujnika. ATMega tak wytrzymała, czy po prostu jeśli nie przekraczam 5.5V jako stan wysoki, to nie ma to znaczenia, byle był wyższy od minimalnego?

Jarecki

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lip 2015, o 10:57 
Moderator

Panie kochany - w dzisiejszych czasach w internecie aż huczy od tego ... co to jest konwersja napięć, zajrzyj tutaj:
http://mirekk36.blogspot.com/2015/05/ko ... v-ttl.html

JareckiB12 napisał(a):
Jeśli np mam czujnik, który wymaga 5V, a ATMega chodzi na 3V z baterii, to z noty wynika że stan wysoki może być max VCC+0.5V czyli 3.5V, a czujnik daje przecież 5V (z przetwornicy). O dziwo tak zmontowany układ (DHT22, zasilany 5V) pracuje bez problemu

To "o dziwo" .... - nie jest żadnym "o dziwo" ....

tylko od ciebie zależy czy na bazie tego nauczysz się i będziesz stosował konwersję napięć ...

czy tez tak jak wielu początkujących powiesz - że skoro mi tak działa - to znaczy że tak można ;) a później będzie płacz i zgrzytanie zębów gdy w innych projektach nie tylko nie będzie działać ale jeszcze uszkodzisz sobie części, zapłacisz podwójnie albo i potrójnie to wtedy i tak się nauczysz

.... zasada jest prosta - jak masz układy zasilane różnym napięciem to MUSISZ stosować konwersję napięć - jeśli chcesz robić to tak jak się należy

PostNapisane: 3 lip 2015, o 11:38 
Nowy

Dzięki za wyjaśnienie. Szczerze mówiąc, podłączyłem układ trochę "na hura", a wątpliwości zaczęły się pojawiać i szukanie przyczyn dopiero, gdy coś mi komunikacja szeregowa przez moduł FTDI podłączony przez USB do stacji nie działała. Rozumiem, że tutaj przyczyną jest za niski stan wysoki (3V) z ATMegi zasilanej baterią?

To może jeszcze jedno pytanie przy okazji. ATMegę i moduł radiowy chcę zasilać bezpośrednio z baterii (oczywiście filtry będą). Tak będzie ok, czy jednak dać przetwornicę, czego staram się unikać, bo mimo wszystko to straty i w zasilaniu i w miejscu na płytce (ma być jak najmniejsza).

Jarecki

PostNapisane: 3 lip 2015, o 11:55 
Moderator

JareckiB12 napisał(a):
Rozumiem, że tutaj przyczyną jest za niski stan wysoki (3V) z ATMegi zasilanej baterią?

Nie chodzi tylko o poziomy - to jest poniekąd zjawisko wtórne, pomyśl - masz na początku linii 5V a na drugim końcu 3V .... to co się stanie ? ;) popłynie prąd ... a jak prąd to spadek napięcia ... Jak spojrzysz na oscyl i przebiegi to okaże się że zamiast prostokątnego przebiegu zaczyna robić ci się prawie sinusoida (trochę przejaskrawiam) ale na pewno zbocza się zaokrąglają ... to pociąga za sobą jeszcze gorszą sytuację odnośnie wykrywania stanu zero i jeden - a więc zaczyna się masakra ;) .... Nie wspominając już o tym, że czasem w związku z prądami można jeszcze coś sfajczyć .... a więc to nie tylko kwestia że czasem źle zadziała.

JareckiB12 napisał(a):
To może jeszcze jedno pytanie przy okazji. ATMegę i moduł radiowy chcę zasilać bezpośrednio z baterii (oczywiście filtry będą). Tak będzie ok, czy jednak dać przetwornicę, czego staram się unikać, bo mimo wszystko to straty i w zasilaniu i w miejscu na płytce (ma być jak najmniejsza).

Dobór odpowiedniej przetwornicy do zasilania bateryjnego to jedynie słuszna droga w większości wypadków a nie tam zabawa w zasilanie z gołej baterii. W dzisiejszych czasach masz setki różnych gotowych scalaków przetwornic step-up i to WŁAŚNIE do zastosowań bateryjnych - jak myślisz po co by je producenci produkowali masowo i sprzedawali ? ;)

Strefa czasowa: UTC + 1