Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lis 2024, o 06:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 maja 2015, o 20:06 
Użytkownik

Witam ponownie.

Pobrałem paczkę: http://atnel.pl/download/programy/SoftPack_ATB.zip

W środku zarówno MkAvrCalculator jak i MkBootloader.

Gdy próbuję zapisać wygenerowany bootloader do uC dostaję komunikac, że potrzebuję MkAvrCalculator w wersji bild 63 lub nowszej.
Paradoks polega na tym, że w paczce znajduje się build 70.

Skąd więc ten komunikat?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2015, o 20:18 
Użytkownik

A masdz licencję na mkbootloader oraz mkavrcalc ?

PostNapisane: 23 maja 2015, o 20:23 
Moderator

mes mariusz napisał(a):
Gdy próbuję zapisać wygenerowany bootloader do uC dostaję komunikac, że potrzebuję MkAvrCalculator w wersji bild 63 lub nowszej.

A uruchomiłeś chociaż raz najpierw sam MkAvrCalculator ?

PostNapisane: 23 maja 2015, o 20:24 
Użytkownik

Założyłem, że podstawowa funkcjonalność będzie w paczce demo.
W przeciwnym wypadku, po co dołączać do paczki MkAvrCalculator, skoro MkBootloader nie będzie go umiał otworzyć ?

Bardziej kombinowałem w tę stronę, że może powinienem wypakować te aplikacje w jakieś konkretne ścieżki (brak instalatora).
Ale jeśli jest tak jak piszesz (wersja pełna potrzebna, to nigdy bym się tego nie domyślił). Przynajmniej nie po komunikacie "build 63 lub nowszy" ;-)

PostNapisane: 23 maja 2015, o 20:25 
Moderator

Cytuj:
Ale jeśli jest tak jak piszesz (wersja pełna potrzebna, to nigdy bym się tego nie domyślił

to zamiast się domyślać - zrób jak pisałem wyżej najpierw odpal MkAvrCalculator sam luzem jeden raz

PostNapisane: 23 maja 2015, o 20:25 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
mes mariusz napisał(a):

A uruchomiłeś chociaż raz najpierw sam MkAvrCalculator ?

Tak, bez problemu. Stąd też wiem, że to build 70 :-)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Dobra, chyba zaczęło działać. Ale uruchamiałem go kilka już razy. Teraz jakoś zaskoczył, i to najważniejsze :-)

------------------------ [ Dodano po: 16 minutach ]

Jaszcze pytanko, zanim kupię pełną wersję MkAVRcalculator (potrzebuję obsłużyć ATmega644).
MkBootloader w wersji free będzie w stanie wygenerować bootloader dla ATmega644?
Ograniczenie wersji free polega na tym, że nie będę mógł załadować wsadu większego niż 1KB, tak?

Innymi słowy ograniczenie obejmuje upload wsadu, zaś wypalenie bootloadera nie jest objęte ograniczeniem MkBootloadera, a wyłącznie MkAVRcalculatora. Zgadza się?

PostNapisane: 23 maja 2015, o 20:54 
Użytkownik

tylko że mkavrcalc w wersji demo obsługuje atmegę 32 ... i chyba jeszcze jakiś procek ale to tak z pamięci piszę.

PostNapisane: 23 maja 2015, o 21:05 
Użytkownik

Wiem. Dlatego dopytuję, czy wystarczy, że zakupię wersję full MkAVRcalculatora, by móc wypalać dowolny bootloader wygenerowany za pomocą MkBootloadera. Innymi słowy, usiłuję się upewnić, czy MkBootloader nie ma nałożonych jakichś ograniczeń na samą generację bootloadera.

PostNapisane: 23 maja 2015, o 21:33 
Moderator

mes mariusz napisał(a):
usiłuję się upewnić, czy MkBootloader nie ma nałożonych jakichś ograniczeń na samą generację bootloadera.

Nie ma.

PostNapisane: 24 maja 2015, o 08:02 
Użytkownik

A po co Ci bootloader jak nie będziesz mógł wgrać przez niego wsadu.

PostNapisane: 24 maja 2015, o 08:29 
Użytkownik

To już mogę zrobić z terminala po RS485 bez użycia żadnej dedykowanej aplikacji, zgadza się?

PostNapisane: 24 maja 2015, o 11:10 
Moderator

mes mariusz napisał(a):
To już mogę zrobić z terminala po RS485 bez użycia żadnej dedykowanej aplikacji, zgadza się?

A skąd taki kosmiczny pomysł ? to po choinkę byłby MkBootloader ? ;) ... i to jeszcze po RS485, nieźle zaszalałeś - a czemu od razu np nie po CAN ? Albo po ethernecie ?

Panie kolego rodzajów bootloaderów do procków są dziesiątki jak nie setki. Każdy napisany przez innego programistę i każdy działa inaczej , na swój sposób. A ty rozumiem wymyśliłeś - że obojętnie jakiego nie wgrasz - to będziesz sobie mógł z jakiegoś tam terminala wrzucać wsad ? Dobre dobre.

I pewnie stąd te pytania czy aby na pewno będzie można wygenerować bootloader dla procka w wersji FREE MkBootloadera co ? A później - po co mi MkBootloader z ograniczeniem do 1 kB , nie kupię go bo po co? Jak mogę sobie wziąć terminal i bez ograniczeń jechać co ?

Zrozum panie kochany, że BLS (czyli bootloader generowany przez program MkBootloader) pozwala tylko na to żeby wsad mógł być wgrywany za pomocą właśnie tego programu MkBootloader a nie za pomocą tego co ci przyjdzie do głowy.

Poza tym - zanim na drugi raz wpadniesz na kosmiczne pomysły - to proszę - poczytaj przynajmniej instrukcję
http://atnel.pl/mkbootloader.html

w której masz wszystko wyjaśnione

PostNapisane: 24 maja 2015, o 11:47 
Użytkownik

W poradniku było powiedziane, po pierwsze, że kod bootloadera jest otwarty (więc można go sobie zmienić) - kompilacja z zakładek, po drugie było też powiedziane, że aplikację (nawet gdybym chciał aplikację z wodotryskami), można sobie napisać samemu.

Mi do szczęścia wystarczy, że mój firmware zareaguje na odpowiednią komendę wysłaną po uarcie (u mnie RS485), przez którą wykona reset procesora (np. przez watchdog) a następnie zaraz potem wyślę po tym samym uarcie plik z nowym wsadem.

Może i rzeczywiście nie warto iść w stronę Mkbootloader'a.

PostNapisane: 24 maja 2015, o 15:54 
Moderator

mes mariusz napisał(a):
a następnie zaraz potem wyślę po tym samym uarcie plik z nowym wsadem.

Toż tłumaczę ci - że z terminala NIC nie wyślesz do bootloadera wygenerowanego przez MkBootloader. Tzn inaczej wysłać - wyślesz - ale poleci to w KOSMOS a procek nie odbierze - bo bootloader nie jest przystosowany do komunikacji z terminalem wprost. Jeszcze raz powtarzam WYNIKA to z materiałów na które cię już wcześniej kierowałem .....

Więc jeśli masz taką potrzebę to oczywiście że nie warto iść w stronę MkBootloadera bo on ci tego nie zapewni - co w tym dziwnego ? Program działa panie kochany tak jak założył to programista, który go napisał a nie tak jak by sobie każdy klient z osobna życzył. Czyli jednemu się zachce przez terminal, innemu przez ethernet a jeszcze innemu przez CAN ... i co ? Po prostu tłumaczę ci o pokazuję - gdzie i dlaczego nie rozumiesz o co chodzi w bootloaderze

A ty zamiast w wersji FREE zarówno MkAvrCalca jak i MkBootloadera przetestować to sobie na jakimś procku ATmega8 - bo obydwa programy będą działać - i zrozumieć o co chodzi - to wymyślasz sobie własne teorie czym wgrasz wsad. Nawet wolę żebyś nie kupował tego programu z takim podejściem, bo go kupisz a później będziesz miał pretensje, że on nie robi tego co ty sobie życzysz .... Najpierw zrozum jak działa, sprawdź bo masz taką możliwość, jak czegoś nie będziesz wiedział w trakcie testu to dopytaj chętnie podpowiem .... ale przetestuj to pan zgodnie z założeniami autora MkBootloadera a nie z twoimi wymysłami - o to chodzi.

PostNapisane: 25 maja 2015, o 08:16 
Użytkownik

Witam ponownie. Dziękuję za wszystkie wasze uwagi i podpowiedzi.

Chodzi po prostu o to, że ja nie chcę się na siłę dopasować pod czyjeś rozwiązanie, tylko szukam czegoś, co sprawdzi się u mnie.

kamyczek napisał(a):
Mariusz ten bootloader czeka na znak z terminala , nie będzie też działał po rs485 jeśli nie zastosujesz 2 pętli jednej do nadawania i drugiej do odbierania informacji pojedyncza pętla rs485 działa jednokierunkowo nadawanie lub odbieranie brakuje wiec sterowania przepływem i identyfikacji urządzenia w pętli

1. Kierunek transmisji. Owszem, są takie konwertery USB <-> RS485, które wyprowadzają piny sterowania kierunkiem transmisji. Większość jednak posiada wbudowany automat. Po zakończeniu nadawania przez komputer, konwerter przechodzi natychmiast w tryb odbioru. Taka właśnie transmisja dwukierunkowa half-dupleks obowiązuje w sterownikach o których piszę.

2. Identyfikacja urządzenia w sieci RS485. Jak napisałem wcześniej, mam możliwość "zalogowania się" na konkretny sterownik. W uproszczeniu: muszę wykonać szereg instrukcji by wejść w konkretny sterownik, następnie komendy, które trafiają niby do wszystkich urządzeń obsługiwane / wykonywane są wyłącznie przez jedno urządzenie, do którego "wszedłem".

3. Będąc "wewnątrz" konkretnego sterownika mógłbym wykonać na nim komendę "upgrade". Następnie skoczyć do obszaru bootloadera. Nie twierdzę, że do tego celu powinienem użyć aplikacji na PC od MCS czy MkBootloader-a. Wręcz przeciwnie. Chciałbym się uwolnić od jakiejkolwiek aplikacji i procedurę upgrade od początku do końca wykonać w terminalu. Najpierw (po zalogowaniu do wybranego sterownika) wykonać komendę "upgrade". Następnie bootloader wysłałby komunikat w rodzaju "czekam na firmware" i w tym momencie za pomocą okna terminala wysłałbym plik bin (hex?) - większość terminali posiada narzędzie "wyślij plik".

Prosiłbym o komentarze / podpowiedzi właśnie w takich warunkach sprzętowo / programowych. Dzięki śliczne, bo każda wasza mądra uwaga pozwoli mi zaoszczędzić być może długie godziny tkwienia w nieuświadomionych błędach.

Pozdrawiam serdecznie
Mariusz

PostNapisane: 25 maja 2015, o 09:57 
Użytkownik

USB <> RS485 <> RS485 <> RS232 to by sie zgadzalo ale od razu 485 ? Przeciez uC ma RX TX a nie A B

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 25 maja 2015, o 13:39 
Użytkownik

Mikrokontroler owszem ma. Ale mówimy o wyprodukowanym urządzeniu, które dysponuje tylko i wyłącznie sygnałami A i B wyprowadzonymi na obudowę - jedna para, automatyczny half duplex (jeśli chodzi o interfejsy).

Na innym forum ktoś napisał:

tmf napisał(a):
@MES Mariusz Oczywiście zawsze można wykorzystać jakiś tryb typu XMODEM, ZMODEM itd.

Chętnie poczytam coś więcej w temacie XMODEM, ZMODEM w aspekcie bootloadera.

kamyczek napisał(a):
Do takich zastosowań powinieneś napisać własny bootloader ze sterowaniem przepływem po rs 485 i dodatkowym zwrotnym raportem po zaprogramowaniu każdego pakietu danych i dla kontroli poprawności programowany kontroler powinien zwrócić crc lub otrzymać je wraz z pakietem danych . To co teraz używasz to zabawka dla amatora a nie bootloader do aplikacji ...

Warunki sprzętowe są takie, że sterownik już jest wyprodukowany (nie był przewidziany bootloader). Na zewnątrz wyprowadzone tylko sygnały A i B RS485. Należy więc przyjąć, że na sterowanie kierunkiem transmisji wpływu nie mamy, co jednak nie powinno być problemem, bo konwerter po wysłaniu danej w kierunku od PC do uC natychmiast przełącza się na odbiór. Rzeczywiście narzędzie "wyślij plik" terminala nie przewiduje kontroli wysyłanych danych. Co najwyżej po przesłaniu całego firmwareu do RAM mikrokontrolera ten mógłby nie wiem, może sprawdzić CRC dla całego kodu, i albo przeprowadzić upgrade, albo wysłać komunikat o błędnym firmware, i zrezygnować z upgrade-u. Ale nie wiem, czy takie coś jest w ogóle realne.

Można ewentualnie spróbować tak napisać bootloader dla uC oraz jakąś aplikację do uploadu na PC (program konsolowy dla linuxa), że po odebraniu komendy upgrade mikrokontroler skoczy do bootloadera, który wyśle komunikat o gotowości, a aplikacja flashująca będzie wysyłała po jednym znaku i czekała na potwierdzenie od mikrokontrolera, czy znak doszedł. Jeśli doszedł nastąpi wysyłka kolejnego znaku i tak aż do końca.

Proszę dajcie znać, czy to realne, bo nic innego do głowy mi w tej chwili nie przychodzi.

PostNapisane: 25 maja 2015, o 13:41 
Moderator

mes mariusz napisał(a):
Proszę dajcie znać, czy to realne

No a co ma być nierealne, siadaj i napisz sobie bootloader wg własnych opisanych potrzeb i po zawodach. Jaki problem? bo nie rozumiem za bardzo pytania czy to realne czy nierealne.

PostNapisane: 25 maja 2015, o 13:42 
Użytkownik

majster napisał(a):
USB <> RS485 <> RS485 <> RS232 to by sie zgadzalo ale od razu 485 ? Przeciez uC ma RX TX a nie A B

Namazane ze smarta.

Żeby nie było niedomówień - pomiędzy mikrokontrolerem a RS485 jest kostka MAX485.

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

mirekk36 napisał(a):
mes mariusz napisał(a):
Proszę dajcie znać, czy to realne

No a co ma być nierealne, siadaj i napisz sobie bootloader wg własnych opisanych potrzeb i po zawodach. Jaki problem? bo nie rozumiem za bardzo pytania czy to realne czy nierealne.

Zanim siądę do prób z kodem, chciałbym najpierw zapytać bardziej doświadczonych z pisaniem / uruchamianiem bootloaderów, czy to co planuję jest realne - tu konkretnie - czy realny jest (dla ATmega644) bootloader działający po RS485 na half duplex-ie (pojedynczej pętli A B).

PostNapisane: 25 maja 2015, o 14:23 
Użytkownik

A na czas programowania przez bootloader nie mozesz wycignac kostki max485 i wpiac max232 ?? mialbys RS232 na czas programowania.

PostNapisane: 25 maja 2015, o 14:43 
Użytkownik

Chodzi o to by

a). nie rozkręcać urządzenia
b). mieć możliwość zrobienia upgrade z drugiego końca Polski.

PS. Urządzenie ma wyprowadzone na zewnątrz obudowy złącze ISP więc z punktem a) nie ma problemu.

Sterowiniki (9 sztuk) pracują w moim domu, wszystkie są spięte w sieci RS485.
Transmisja, jak wspomniałem half duplex.

Komputer sterujący to Raspberry Pi. Posiadam publiczne IP, więc bez problemu mogę z zewnątrz połączyć się po ssh na Raspbery Pi, a będąc już w konsoli, uruchomić konsolowy monitor portu szeregowego (używam minicom). Tu już mogę swobodnie poruszać się po sterownikach i wykonywać na nich polecenia sterujące całą elektryką w budynku.

Tego czego mi brakuje do szczęścia to możliwość zdalnego upgrade-u firmware (obecnie pozostaje mi wpinać się pod ISP i programować).

Jeśli zostawię USBasp wpięty do któregoś sterownika i do maliny, to rzeczywiście mogę to zrobić "zdalny upgrade" firmware obsługując USBasp w konsoli maliny (tak czasem robię, jak rozwijam firmware sterownika).

Ale szukam rozwiązania, które umożliwiłoby mi na zaprogramowanie dowolnego ze sterowników - po istniejącej już sieci RS485. Tylko obecne warunki sprzętowe są dosyć mocno ograniczone. RS485 - halfduplex (pojedyncza pętla A B).

PostNapisane: 25 maja 2015, o 18:51 
Użytkownik

Z rs485 nie jest tak prosto. Musisz miec to oprogramowane po obu stronach (uC i PC). Popatrz na https://www.chip45.com/avr_bootloader_atmega_xmega_chip45boot2.php jesli nie chcesz pisac swojego kodu na AVR i na PC to tu powinienes znalezc cos interesującego.

Sent from my mobile.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 25 maja 2015, o 19:15 
Użytkownik

Dobra, teraz zajarzyłem, że mówicie o sterowaniu kierunkiem transmisji od strony mikrokontrolera. Oczywiście, że mikrokontroler steruje kierunkiem transmisji (przełącza kostkę MAX485 w tryb nadawania lub odbioru), i rzeczywiście takie coś będzie musiał obsłużyć bootloader. Ja zafiksowałem się o sterowaniu kierunkiem transmisji od strony komputera (niektóre konwertery USB <-> RS485 mają złącze do sterowania kierunkiem wyprowadzone) - tutaj (w moim przypadku) rzeczywiście jest automat - PC przełącza się w tryb nasłuchu natychmiast po wysłaniu danych. Sprawdza się to przy założeniu, że komputer (sterujący urządzeniami w sieci) jest masterem, a sterowniki są slavea-mi odpowiadającymi na zapytanie mastera - i tak właśnie wygląda to u mnie. Widzę, że podlinkowany chip45boot2 wspiera sterownie kierunkiem transmisji przez bootloader. Muszę się wczytać / pokorespondować z supportem.

Dzięki piękne micky :-)

PostNapisane: 25 maja 2015, o 23:09 
Użytkownik

Smacznego ;)

PostNapisane: 3 cze 2015, o 11:17 
Użytkownik

Witam!
Mam zarejestrowane programy: MkBootloader i mkAVRCalculator (najnowsze wersje) i problem z automatycznym otwarciem mkAVRCalculatora z poziomu MkBootloadera celem wgrania wygenerowanego wsadu. System Windows 8 x64. Proszę o podpowiedź co sprawdzić.
Pozdrawiam

PostNapisane: 3 cze 2015, o 12:08 
Użytkownik

Mi po kilku samodzielnych włączeniach MkAVRCalculator ruszyło.

Ja chętnie napiszę własny (bootloader), jak już tylko rozwieję wszelkie moje wątpliwości w zakresie zapisu pamięci programu. Krótko mówiąc kiedy nabędę swobody w manewrowaniu rejestrami r0, r1, r30, r31, SPMCR i adresowaniu 16 bitowych słów i adreaów 8-bitowymi połówkami... Pewnie jeszcze chwilę mi to zajmie...

Na początek zapewne dobra lektura tutaj:
http://ep.com.pl/files/3453.pdf

Pozdrawiam
Mariusz

PostNapisane: 3 cze 2015, o 13:06 
Użytkownik

Dziękuję. U mnie niestety nie chce to działać.
Pozdrawiam

PostNapisane: 3 cze 2015, o 20:40 
Użytkownik

Witam!
Czy jest szansa na pomoc w temacie?

PostNapisane: 15 cze 2015, o 13:07 
Użytkownik

Jeżeli jeszcze aktualne to MKboot nie otwiera MKAVRC z automatu jeżeli jest już uruchomiona apkka MKAVRC bądź jej proces.
Trzeba pamiętać aby przy wywołaniu MKBOOT, MKAVRC był zamknięty.

PostNapisane: 15 cze 2015, o 13:41 
Użytkownik

Witam!
PITERK napisał(a):
Jeżeli jeszcze aktualne to MKboot nie otwiera MKAVRC z automatu jeżeli jest już uruchomiona apkka MKAVRC bądź jej proces.
Trzeba pamiętać aby przy wywołaniu MKBOOT, MKAVRC był zamknięty.

Niestety mkAVRCalculator nadal nie otwiera się z poziomu mkBOOT Loader'a. mkAVRCalculator jest zamknięty. Procesu też nie ma. Na razie pozbawiony jestem funkcjonalności programu mkBOOT Loader.
Dziękuję za zainteresowanie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1