Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 mar 2026, o 08:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 cze 2015, o 20:59 
Użytkownik

Witam,

mam pytanie, w jaki sposób dokładnie połączyć ze sobą ATmege32 z modułem Bluetoth. Wszystko zasilane z 5V. Rx z Atmegi z TX z modułu połączyłem bez żadnego rezystora. Jaki rezystor polecacie do zabezpieczenia wejścia w module? Widziałem kilka schematów, które przypominały pull down, ale czy to jest konieczne? Można po prosu pomiędzy te linie wpiąć jeden rezystor?
Drugie pytanie dotyczy wejścia EN. Czy muszę do niego coś podłączać?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 cze 2015, o 21:37 
Użytkownik

Te tanie moduły( na płytce bazowej z goldpinami) z ebay hc-06 podłączam bezpośrednio do atmegi.Jeden mam na stale w sterowniku ponad rok i nic sie z nim nie dzieje.Ze dwa razy mi sie zawiesił.Wystarczyło zrobić reset.
W HC-06 podłączasz tylko tx i rx plus zasilanie.W HC-05 enable chyba potrzebne jest do konfigurowania.Ja miałem z przyciskiem i wystarczało go wcisnąć.Dokładnie nie pamiętam ,bo dawno to robiłem.

PostNapisane: 16 cze 2015, o 22:04 
Użytkownik

Ja mam HC-05. Mam nadzieję, że też wytrzyma bezpośrednio połączenie :)

PostNapisane: 17 cze 2015, o 18:26 
Użytkownik

Tez używam hc-05. Podłączam tak samo.Tylko do konfiguracji wykorzystuje sie ten przycisk albo pin trzeba do 3,3v zwierać.

PostNapisane: 17 cze 2015, o 19:35 
Nowy

Witam.
Jestem nowym uczestnikiem tego forum,na imię mam Tomek i nie jestem elektronikiem ale to moje hobby.
Więc na samym wstępie witam Wszystkich serdecznie.

Moim problem są ciągłe niepowodzenia połączenia się z AVR poprzez BT HC05,inaczej sprawa wygląda z USB UART na FT232RL. Tutaj połączenie następuje bez problemowo poprzez linie rxd i txd,niestety HC05 nie łączy się.Zbudowałem sterownik akwariowy na ATMEGA32,do obsługi sterownika jest specjalny program gdzie zapisuje wszystkie ustawienia i przesyłam z PCeta do sterownika.Ale niestety działa tylko kablem USB.Moduł HC05 ustawiłem tak jak jest ustawiony UART,prędkość 57600 Slave.AVR zasilany z 5V i zamontowałem konwersję sygnałów logicznych na tym układzie - http://nettigo.pl/products/konwerter-po ... logicznych

Co robię nie tak,czy mógłby mi ktoś rozrysować schemat połączeń albo udzielić jakiejś wskazówki?.Komunikacja w realterm i konfiguracja przez komendy AT przebiega pomyślnie.

Sterownik według tego schematu.

Obrazek
Proszę o odpowiedz i pozdrawiam,Tomek.

PostNapisane: 17 cze 2015, o 19:51 
Użytkownik

Trochę nie rozumie.Napisałeś ,ze łączy sie USB i FT232RL,a następnie po przecinku ze nie łączy sie.Ale jeżeli sie łączy i możesz sie komunikować z HC-05 to masz cos skopane w programie.Tak jak napisałem te moduły spokojnie działają na 5v.
Zaraz Ktos pewnie zajrzy tu i opiepszy Cie,ze nie podałeś nawet języka programowania,nie wspomnę o kodzie.
A ustawiasz w terminalu port com przypisany do BT? Ogólnie mam tych modułów z 10 i z żadnym nie było problemów.
edit.Tych rezystorów na lini rx tx raczej nie potrzebujesz.

PostNapisane: 17 cze 2015, o 20:14 
Nowy

Dziękuję za zainteresowanie,port com ustawiony i w realterm dostaję zwrot tego co napiszę.Ale jak ustawiam w programie Aqua kontrol port com2 i przesyłam dane do atmegi to dostaję odpowiedz że mikrokontroler nie odpowiada.Niestety co do języka programowania to zielonego pojęcia nie mam,bo korzystałem z gotowego wsadu.
A te rezystory mam usunąć?.

EDIT- byłbym zapomniał,połączenie przez USB przez przejściówkę RS232 na FT232RL po kablu idzie,tam ustawiony jest port com1, ale przez BT HC05 już wywala mi ten komunikat,tam jest port com2,w realterm wszystko przechodzi.

PostNapisane: 17 cze 2015, o 20:38 
Użytkownik

Żebyśmy się zrozumieli. Jak podłączasz przez kabel BT to masz ustawiony port com kabla i wtedy gadasz sobie z HC-05.Pozniej musisz podlaczyc Bt ,tylko do zasilania i wykryć go w PC w widowsie dodajesz nowe urządzenie BT jak go wykryje i zainstaluje sterowniki to sprawdzasz na jakim porcie jest zainstalowany.Podpinasz BT do swojego sterownika Rx Bt do Tx sterownika i drugi tak samo,tz odwrotnie:) Ja do tych modułów nie stosuje żadnych konwenterow napiec o ile masz taki gotowy z goldpinami.
Teraz włączasz sterownik z podpiętym BT i dioda jakoś powinna migać nie pamiętam teraz jak. Włączasz terminal ustawiasz parametry i dioda pokaże ze sie połączyła. Teraz powinno wszystko działać. To jest tak mało skomplikowane ,ze nie ma co sknocić. Co do rezystorów to nie wiem może Ktos inny się wypowie.Ja jednak nigdy nie daje i działa. Możesz jeszcze zrobic tak ,ze w jednym terminalu łączysz sie z BT kablem ,a w drugim terminalu przez BT.Będziesz wiedział ,ze masz komunikacje poprawnie ustawiona.

PostNapisane: 19 cze 2015, o 19:30 
Nowy

Witam.
Zrobiłem wszystko wedle tego tutorialu - http://www.mlodedrwale.pl/2013/07/05/ta ... tooth-cz1/
ale niestety z HC05 ciągle brak reakcji i komunikat - mikrokontroler nie odpowiada.
Przejściówka FT RS232 podpięta do sterownika działa bez problemu.Może faktycznie to wina tych rezystorów,choć w przypadku RS232 działa z rezystorami.

EDIT -Proszę Was o pomoc,jakieś schematy czy wskazówki bo już nie wiem co robię źle.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 20 cze 2015, o 13:04 
Użytkownik

A sprawdzałeś sam moduł przez przejściówkę USB-UART?
Czyli dwa terminale, jeden łączy się przez BT, a drugi przez USB-UART i do modułu.

PostNapisane: 20 cze 2015, o 13:09 
Nowy

Dziękuję za odpowiedz.
Wszystko jest ustawione na te same prędkości jak przejściówka,bity też są identycznie.
Tutaj link do sterownika.

http://www.aquaforum.ua/showthread.php? ... 0&page=311

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

#ciamciak# napisał(a):
A sprawdzałeś sam moduł przez przejściówkę USB-UART?
Czyli dwa terminale, jeden łączy się przez BT, a drugi przez USB-UART i do modułu.

Tak,wczoraj to robiłem wszystko działa poprawnie.

PostNapisane: 20 cze 2015, o 17:21 
Nowy

Czyli nie da się nic zrobić,szkoda.W każdym razie bardzo dziękuję za sprawdzenie i poświęcenie mi czasu,szkoda że nie da się tego uruchomić bezprzewodowo.W wersji smd sterownik ten wyposażony jest w moduł BT HC05,schemat w załączniku.

Obrazek

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.

PostNapisane: 20 cze 2015, o 19:56 
Nowy

Jak wpisuję z terminala PQ to otrzymuję to samo,czyli PQ.Jutro podepnę się pod sterownik i mam nadzieję że będzie działać bo to jednak wygoda bez kabla.Dam oczywiście raport,więcej takich wspałych ludzi jak TY. :)

Dzięki wielkie za pomoc. :P

PostNapisane: 20 cze 2015, o 20:10 
Nowy

Aaaa,to o to chodzi.Prędkości zmieniłem wchodząc w komendy AT.W PC też pozmieniałem i jutro podepnę wszystko do sterownika. :D
Pozdrówka. ;)

PostNapisane: 21 cze 2015, o 06:44 
Nowy

Kolego,działa aż miło. :D Jak ja Ci się odwdzięczę?,spędziłem przy tym kilka dni i nic nie wskórałem a Ty uporałeś się z tym w godzinę. :P

Suuuuper,bardzo Ci dziękuję za pomoc. A może jakiegoś browarka Koledze postawić?. :P

Strefa czasowa: UTC + 1